27 bin KOBİ nefeslendi

Güncelleme Tarihi:

27 bin KOBİ nefeslendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 21:21

TOBB’un, Kredi Garanti Kurumu ile birlikte kefalet verdiği, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın işbirliğiyle uygulamaya konan Nefes kredisi KOBİ’lere ilaç gibi geldi. Sadece 3 ayda 2.6 milyar lira kullandırıldı, 1-2 ayda 4 milyar liraya ulaşılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF), Ziraat Bankası, Denizbank ile oda ve borsaların desteğiyle başlayan ‘Nefes Kredisi’ projesiyle 3 ayda 27 bin şirket 2.6 milyar liralık kredi kullandı. Proje tamamlandığında 4 milyar liranın üzerinde kredi kullandırılması hedefleniyor. En çok kredi kullanan sektörler arasında ise toptan ve perakende ticaret, imalat, inşaat ile ulaştırma, depolama öne çıkıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 12 Aralık 2016’da başlayan projede düşük faiz oranı ile kredi kullandırıldığını belirterek finansman ihtiyacı olan tüm KOBİ’leri bu fırsattan yararlanmaya davet etti. Hisarcıklıoğlu, “Birliğimizin, oda ve borsalarımızın sağladığı ucuz kaynak ve yüzde 85 KGF teminatı ile TOBB üyesi KOBİ’ler piyasa şartlarının çok altında olan yüzde 9.90 oranından 150 bin TL’ye kadar kredi kullanıyor. Bu dünyada bir ilk. Üyelerimize hem kredi veriyor, hem kefil oluyoruz. Kredi maliyetlerini de mevduat faizlerinin altına çektik. Bugün bankalar piyasada bankalar yüzde 12’li rakamlara mevduat topluyor. Biz ise yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

27 bin KOBİ nefeslendi

Kredinin toplantısını, Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz beraber yapmıştı.

SAATLER İÇİNDE ONAY

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Nefes Kredisi için “finansmanda inovasyon” ifadesini kullandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Ayrıca KGF’nin Portföy Garanti Sistemi sayesinde Nefes Kredisi başvurularını saatler içerisinde onaylanıyor. Üyelerimiz başvurularını tamamladıktan kısa süre sonra kredilerini kullanabiliyorlar. Eskiden olduğu gibi haftalarca beklenmiyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu proje ile sadece KOBİ’lere ucuz finansman sağlamayı amaçlamadıklarını aynı zamanda kamuoyunun, bankaların ve devletin dikkatini KOBİ kredilerine çekmek istediklerinin de altını çizerek, şöyle konuştu: “Yüksek faizler altında ezilen KOBİ’lerimizin sesi olduk. Bunda da başarılı olduk. Nefes kredisinden sonra hemen bankalar devreye girdi. Hemen hemen hepsi KOBİ veya esnaf kredisi kampanyalarına başladılar. Yüzde 15-18 bandında seyreden KOBİ kredi faizlerini yüzde 12’lere kadar düşürdüler. Nefes kredisi projesi ortaklarımızdan Denizbank ve Ziraat Bankası’na da özellikle teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

 HANGİ SEKTÖRLER VE İLLER ÖNE ÇIKTI?

NEFES kredisi kullanımında toptan ve perakende ticaret, imalat, inşaat ile ulaştırma ve depolama sektörleri sırasıyla öne çıktı. Toptan ve perakende ticaret sektörü kredinin yarıya yakınını kullanmış durumda. İmalat sektöründe gıda, makine ve ekipman imalatı sektörleri başı çekiyor. Türkiye’nin tüm illerinde kredi kullandırılırken öne çıkan iller şöyle: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’de gerçekleşti. İstanbul’da 400, Ankara’da 350, İzmir’de 200 milyon lira kredi hacmine ulaşıldı.

27 bin KOBİ nefeslendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!