Twitter yasağına BM de tepki gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Twitter yasağına BM de tepki gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 01:11

AB ve ABD’nin Türkiye’deki Twitter yasağına ilişkin yaptığı sert açıklamaların ardından, uygulamaya Birleşmiş Milletler (BM) de tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye’ye yasağı kaldırma ve yasağın dayanağı kanunları değiştirme çağrısı yaptı.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Dünyada büyük yankı uyandıran Türkiye’deki Twitter yasağına Birleşmiş Milletler de tepki gösterdi. Ve BM İnsanlar Hakları Komisyonu, yayınladığı bir bildiriyle Türk Hükümeti’ne yasağı kaldırma ve yasağın dayanak bulduğu kanunları değiştirme çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville’ın bir soru üzerine yaptığı açıklamda şöyle denildi: “Evet, Twitter’a erişimin 20 Mart’ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmayabilecek şekilde engellenmesinden endişeliyiz. 14 Şubat’ta ifade ettiğimiz gibi, Türkiye’nin telekomünikasyon yetkililerine (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) mahkeme kararı olmadan web sitelerini engelleme hakkı veren 6518 sayılı yasa adıyla Türk hükümeti tarafından kabul edilen kanun değişikliklerinden endişeliyiz.
Kanun bu haliyle, özellikle ifade ve düşünce özgürlüğüyle mahremiyet hakkına ilişkin olanlar, Türkiye’nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmuyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Kasım 2013’de vurguladığı gibi, insanların offline hakları online olarak da korunmak zorundadır. Yetkililere Twitter yasağını yürürlükten kaldıma ve 5651 ve 6518 sayılı yasaları gözden geçirip bunları uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirme çağrısı yapıyoruz.”

Tweet sayısı düştü

Haberin Devamı

Semiocast’in dün yayımladığı analize göre Türkiye’den son 5 günde atılan tweet sayısı yüzde 50 azaldı. Twitter yasağının uygulamaya girdiği ilk günde ise yüzde 30 seviyelerinde yükseliş vardı.

Twitter yasağına BM de tepki gösterdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!