Ulaşımı hayvanlar çözecek

Güncelleme Tarihi:

Ulaşımı hayvanlar çözecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 01:01

Otomotiv devleri 2025’te insanlığın sorunlarına doğayla yanıt verecek.

Haberin Devamı

19 Kasım’da basın günüyle kapılarını açacak ve Hürriyet Dünyası’nın da takip edeceği ‘Los Angeles Otomobil Fuarı’ kapsamında düzenlenen tasarım yarışmasında, balık, kanguru, arı ve çekirge mantığıyla hareket eden birçok fütüristik araç tasarımı dikkat çekiyor.

HER yıl Los Angeles Otomobil Fuarı kapsamında düzenlenen ve farklı konseptlerle otomotiv endüstrisinin geleceğini ortaya koyan ‘LA Design Challenge’ isimli tasarım yarışmanın bu yıl 9’uncusu düzenleniyor. 19 Kasım’da basın günüyle açılacak fuarda kazanın belli olacağı yarışmada yine dünya devi markaların tasarım stüdyoları tarafından geliştirilen bir çok dikkat çekici tasarım bulunuyor.

2025’TE DİRİMKURGU

‘2025 yılında mobilite ve dirimkurgu’ başlığına sahip olan tasarım yarışmasının konusu ise ‘İnsanlığın sorunlarına doğadan gelen yanıt’ olarak belirlendi. Mazda, Subaru, BMW ve Toyota gibi dev markaların yanı sıra Uzakdoğulu JAC Motors, SAIC Motor, Qoros Auto ve Changfeng Motor Corporation’ın füturistik tasarımları finale kanal projeler arasında yer aldı. Geleceğin modelleri arasında Subaru’nun kangurudan esinlenlenerek tasarladığı araç dikkat çekerken, BMW ise trafik sorununa çözüm bulabilecek ‘balık’ şeklindeki araç tasarımıyla yerini alıyor.

Haberin Devamı

Zıplayarak yol alıyor

GELECEĞİN ulaşım çözümleri arasında kesinlikle çok önemli bir yere sahip olacak olan kişisel mobilite araçları her geçtiğimiz gün daha yenilikçi bir tasarımla kendilerini gündemde tutmayı başarıyor. Bu yenilikçi tasarımların son halkalarından biri olarak görebileceğimiz ‘SUBA-ROO’ Japon Subaru’nun global tasarım ekibi tarafından tasarlandı. Avustralya’nın simgesi kangurulardan esinlenilerek tasarlanan Suba-ROO tek ayak üzerinde sıçrayarak hareket ediyor. Gyro-tail adı verilen jiroskoplu sistem sayesinde dengesini koruyabilen konsept model tüm yol, coğrafya ve hava koşullarında kullanılabiliyor. Her tarzdan kişinin keyifle kullanabileceği Suba-ROO ulaşımın en eğlenceli yollarından birini ortaya koyuyor.

Trafiğe sualtı çözümü

EN dikkat çeken araç modellerinden biri BMW tarafından gerçekleştirildi. Los Angeles başta olmak üzere büyük metropollerdeki trafik sorunundan yola çıkan şirketin tasarımcı ekibi, balığa benzer bir araç tasarladı. Her aracın kendine ait bir yanaşma alanı bulunuyor. Aracın sahibi, seyahatini su altında gerçekleştiriyor. Kalabalık şehirlerdeyse balık sürüsüne benzer topluluklar oluşturuluyor. Öel bir elektrikli motora sahip olan araç, bulunan su tribünü ile kendi enerjisini kendisi yaratıyor.

Haberin Devamı

Eve arı gibi ulaşacağız
YARIŞMADA dikkat çeken tasarımlarından biri de Japon JAC Motors’tan geldi. Arı ve peteklerden yola çıkan tasarımcılar, araçları arılara, gökdelenleri ise peteklere benzetti. Yeni bir yaşam ekosistemi olarak tasarlanan konseptte, araçlar apartman dairelerinin hemen yanına park ediyor. Özel bir çekim kuvveti yaratılan dikey park alanlarından yokuş şekilde tasarlanan yollarla aşağıya inilebiliyor. Böylece kullanıcılar, evlerine veya işyerlerine girebiliyor. Otomobillerde yer alan hava kanalları özel bir sistemle elektrik motora güç sağlıyor. Bunun yanı sıra apartman daireleri de özel bir tasarıma sahip. Ortası boş olan gökdelenlerde yer alan rüzgar tribünü hava akımını kullanarak elektrik üretiyor.

Haberin Devamı

Çekirge gibi koşabiliyor

ÇİN merkezli Changfeng firmasının tasarımında ise çekirgeler ile kasların lifli yapısından etkilenilmiş. LA Brea isimli konsept manevra gücü daha yüksek, daha çevik ve daha kompakt araçlar vaat ediyor. Kas yapısında yer alan liflerden esinlenilerek geliştirilen gövde yapısı çekirgelerden esinlenilerek ortaya çıkarılan bir mimariyle bütünleştirilmiş. Ayrıca lifli yapının form değiştirebilme yeteneği sayesinde organik hareketlere oldukça yakın bir şekilde koşabilen, tırmanabilen, zıplayabilen ve hatta yüzebilen bir araç ortaya çıkmış. Ve yine esneyip daralabilen gövde yapaısı sayesinde trafiğin durumuna göre şekil değiştirebilen LA Brea birbirinden farklı yol koşullarında maksimum performans sunuyor. Kısacası her türlü yol koşuluna adapte olabilen konseptin mottosu da zaten “Adapte ol ya da öl”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!