250 gramlık pide 1,5 liraya satılacak

Güncelleme Tarihi:

250 gramlık pide 1,5 liraya satılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2015 01:25

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, iki yıldır aynı olan ramazan pidesi fiyatlarında değişikliğe gittiklerini belirterek, ramazan pidesinin kilogram fiyatının azami 6 lira olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Balcı, ramazan pidesi ve ekmek fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl ramazan pidesi fiyatlarını 2013 ile aynı tutarak, 5 lira olarak belirlediklerini hatırlattı.

Bu sene yaptıkları maliyet hesapları neticesinde 2 yıldır aynı olan ramazan pidesi fiyatlarında değişikliğe gittiklerini vurgulayan Balcı, "Bu yıl ülkemizde ramazan pidesinin kilogram fiyatı azami 6 lira olarak uygulanacaktır. Bu illere göre farklılık arz edebilir. İllerdeki gram ve fiyatlar farklı olmasına rağmen kilogram bazında 6 liranın üzerinde olmadığını göreceğiz. 2014 yılında Ankara'da 300 gramı 1,5 liradan satılan pidenin, bu yıl 250 gramı 1,5 liradan satılacaktır" diye konuştu.

250 gramlık pide 1,5 liraya satılacak

Balcı, fırıncı esnafın gerekli fedakarlığı yaptığını düşündüğünü ifade ederek, önceki seneden bu yana maliyetlerin ciddi oranda arttığını ve bu sebeple zorunlu bir fiyat değişikliğine gittiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ekmeğin fiyatı değişmedi

Türkiye'de yaklaşık 3 yıldır ekmeğin kilogram fiyatının 4 liranın üzerine çıkmadığına dikkati çeken Balcı, bugün itibariyle de ekmek fiyatında bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

Balcı, geçen yıl buğday hasadının 19,5 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğinin altını çizerek, "Bu yıl hasadın 22 milyon ton seviyesinde beklenmesi, tüketimin de 19 milyon ton olduğu göz önüne alındığında, ağustos sonu hasadın tamamlanması ile un fiyatlarında biraz esneme olması durumunda ekmeğin kilogramını 4 lira olarak 3 yılı tamamlamayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekmek israfı günde 4 milyon 900'e düştü

Ekmek israfının Türkiye'de çok fazla olduğunun altını çizen Balcı, 2013 öncesinde günde 6 milyon ekmek israf edilirken, başlatılan kampanya neticesinde bu rakamın 4 milyon 900 bine düştüğünü vurguladı. Bunu yeterli görmediklerini, rakamı daha da aşağıya çekmek gerektiğini ifade eden Balcı, vatandaşlara ramazanın yaklaşmasıyla beraber ekmek israfı konusunda daha hassas davranmaları ve bu hassasiyetlerini ramazandan sonra da devam ettirmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul'da pide fiyatı

Balcı, İstanbul'da pide fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"İstanbul'da geçen yıl 300 gramı 1,5 liraya satılmıştı. Bu yıl itibarıyla bazı ilçelerde belki 300 gramı 2 liradan satılacaktır ama ortalamaya aldığımızda onun da Türkiye genelinin üzerinde olmadığını göreceğiz. İstanbul'da kira giderlerinin yüksek olması ve tüketimin az olmasından dolayı maliyet farklılıkları olabiliyor."

Diğer gıdalardaki fiyat artışları bir fırsatçılık olarak görülse de pidede böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Balcı, pidenin fiyatının ramazana özel belirlendiğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!