25 aracı kurum yeter

Güncelleme Tarihi:

25 aracı kurum yeter
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 16:43

Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Yamaç Berki, Türkiye’de sermaye piyasasının mevcut ve potansiyel büyüklüğü ile yatırımcı sayısına göre aracı kurum sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, “Türkiye’ye mevcut Pazar koşullarında 25 aracı kurum yeter. Sektörde konsolidasyon ve tasfiye süreci devam edecek” dedi.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Yamaç Berki, Türkiye’de sermaye piyasasının mevcut ve potansiyel büyüklüğü ile yatırımcı sayısına göre aracı kurum sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, “Türkiye’ye mevcut Pazar koşullarında 25 aracı kurum yeter. Sektörde konsolidasyon ve tasfiye süreci devam edecek” dedi.

Yatırım Finansman’ın 35. yılı dolayısıyla İstanbul’da kurum üst düzey yöneticilerin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Yamaç Berki, “Bizim gibi bu işi yıllardır profesyonel olarak yapan 4?5 tane aracı kurum var. Diğer ciddi aracı kurumlar ise banka kökenliler. Kalan 40 civarı aracı kurum ise sektörde sadece komisyon gelirine bağlı çalışan, piyasa kötü gittiğinde ise gelir üretemeyenler. Özellikle daralan piyasa şartlarında tek ürünlü kurumların müşterileri mağdur olabiliyor. Biz mevcut piyasa büyüklüklerinde ve yatırımcı sayısında 25 civarında aracı kurumun yeterli olacağını düşünüyoruz. Sektördeki konsolidasyon süreci, iki yıl önce sisteme katılan yabancı aracı kurumların bir kısmının çıkışıyla yeni dengelere oturacak” diye konuştu.

Yamaç Berki, yatırımcı sayısı itibariyle 2008’e oranla 2009’da 10 bin kişilik bir artış olduğunu ve toplam rakamın 990 bine ulaştığını aktararak, “Bu dönemde yabancı yatırımcı sayısında bir artış olmadı. 2009 yılı toplam yatırımcı sayısı açısından 10 bin kişi gibi önemli bir büyüme yaşadı. Biz 2010’da muhtemelen bu sayıları koruyamayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Berki, sektördeki toplam çalışan sayısında da yüzde 8’lik bir düşüş olduğunu belirterek 2008’de sektörün toplam çalışanı 5 bin 102 kişiydi. Bu rakam 2009 sonunda 4 bin 714 kişiye indi” dedi.

“İKİ ÖNEMLİ HEDEF, YURT DIŞINDA ŞUBELEŞMEK VE HALKA AÇILMAK”

Genel Müdür Berki, Yatırım Finansman olarak büyümeye ve daha yaygın hizmet sunmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “35’inci yılımızda kurum olarak iki önemli hedefimiz var. Birincisi yurtdışında şubeleşmek. Bu konuda Körfez bölgesinde Dubai, ya da Abu Dabi’de bir şube kurma hedefimiz var. Diğer hedefimiz de İngiltere’de Londra’da Yatırım Finansman şubesini oluşturmak. Bu şubeleri yabancı bir ortakla da ya da bağımsız olarak da kurabiliriz. Yabancı bir ülkede faaliyet göstermek için bir dizi çalışma ve hukuki süreç gerekiyor. Biraz zamana ihtiyaç var, ancak kısa bir zaman içinde bu hedefe ulaşmak niyetindeyiz. Herkes şube kapatırken, bizim hem içerde hem de dışarıda şubeleşmeye devam etme kararlılığımızı çok önemli bir gelişme ve farklılaşma olarak görüyoruz” diye konuştu.

Yamaç Berki, Yatırım Finansman’ın ikinci önemli hedefinin de halka açılmak olduğunu söyleyerek bu süreçle ilgili şu açıklamada bulundu:

“ Halka arz konusu bizim hep gündemimizde. Ancak piyasa koşulları yanı sıra başka faktörler nedeniyle halka arz konusunda bir adım atmadık. Daha da önemlisi Yatırım Finansman’ın belirli bir piyasa değeri büyüklüğüne ulaşmasını bekliyoruz. Bizim için hedef Yatırım Finansman’ın 100-120 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştığında bu halka arzın gerçekleşmesi. Biz bu rakama da çok fazla uzun olmayan bir zamanda ulaşacağımızı düşünüyoruz. O yüzden hedefimiz halka arzı 2011 son çeyreği ile en geç 2012 ilk çeyreği arasında bir dönemde gerçekleştirmek.”

Genel Müdür Berki, Yatırım Finansman olarak yatırımcılara yurtdışı piyasalarda yatırım yapma şansı yaratmak için çalışmaların sürdüğünü açıklayarak, “Danimarka kökenli ve bu alanda uzman bir banka olan Saxo Bank ile bu konuda çalışıyoruz. Bu anlaşma ile yerli yatırımcıların yurtdışı borsalara yatırım yapmasını mümkün kılacak bir platform yaratmaya çalışıyoruz. Hukuki süreçler doğal olarak uzun sürüyor. Bu konuda yatırımcıların da talebi söz konusu. Türkiye’de halen birkaç aracı kurum bu hizmeti veriyor. Biz de Saxo Bank ile anlaşmayı tamamlama noktasındayız” dedi.

“KORUMALI VE GARANTİLİ FONLAR ÇEKİCİ OLACAK”

Toplantıda iç ve dış ekonomik gelişmeleri ve piyasa koşullarını değerlendiren Yamaç Berki, yatırımcılar için önemli tavsiyelerde de bulundu. Berki, iç ve dış piyasalardaki olumsuz gelişmelerin hisse senedine yatırımı bir süre için çekici olmaktan çıkardığını belirterek, “Dünya ekonomileri kötü durumda ve kötü olmaya da devam edecekler. Türkiye dış piyasalardan bir ölçüde ayrışmış durumda. Dışarıdaki kadar düşüşler bizde olmadı. Borsalar düşmeye devam edecek ve ardından da toparlanma bekliyoruz” dedi. Nominal ve reel faizin düştüğü bir ortamda hisse senedi gibi konvansiyonel araçların yanında riski sevmeyen yatırımcılar için korumalı ve garantili fonların ön plana çıkmaya başladığını ifade eden Berki, sözlerine şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde reel faiz oranlarında ciddi bir yükseliş beklemiyoruz. Bu durumda yatırımcıların bu tip alternatif ürünlere ilgi göstermeye devam edeceğini öngörüyoruz. Bu yılın ikinci yarısında dış ekonomik konjonktürdeki bozulma devam etmezse gerek hisse senedi gerek özel sektör tahvili gerekse korumalı ve garantili fonlarda yeni ihraçlar bekliyoruz. Banka bonosu ihraçlarını da daha artan tutarlarda göreceğiz. Ayrıca İMKB’nin yürüttüğü varyantların ikinci dönemde veya 2011 başında yatırımcılara sunulacağını tahmin ediyoruz. Biz Yatırım Finansman olarak hem özel sektör tahvili hem de banka bonosunda ciddi bir deneyime sahibiz. Banka bonosu ihracı için başvurumuz yapmış durumdayız”.

“YATIRIMCI HİSSE SENEDİNDEN BİR SÜRE UZAK DURSUN”

Yamaç Berki, “2010 için yatırımcılara gerçekçi öneriniz nedir” şeklindeki bir soruya şu karşılığı verdi:

“Yatırım araçları çok geniş yelpazede bir risk analizi ve tercihi gerektiriyor. O yüzden tek ve toplu bir öneride bulunmak mümkün değil. Yatırımcılar hisse senedinden bir müddet uzak dursunlar. Yeni bir trend başlayıncaya kadar beklesinler. Şu an için mevduat faizleri cazip. Gazetelerde faiz ilanları yaygın bir şekilde yer alıyor. Mevduat tutan yatırımcılar 2-3 ay bekleyip piyasalarda olumlu bir seyir başlayınca hisse senedine geçebilirler. Ayrıca yeni enstrümanlar da tercih edilebilir. Özellikle bu dönemde anapara garantili ve korumalı fonlar cazip. Altına ya da dövize yatırım yerine altın ve döviz korumalı fonlar daha garantili. Bu durumda anapara garantisi olduğu altın veya döviz yükselince zaten kazanıyorsunuz, düştüğünde ise anaparada kaybınız olmuyor. Riski sevmeyenler için anapara garantili ve korumalı fonların bir başka deyişle tematik fonların çekiciliğini sürdüreceğini düşünüyoruz.”

Berki şu an için korumalı fonların toplam büyüklüğünün 2 milyar TL civarında olduğunu ve toplam fon pazarında da yüzde 13’lük bir pay oluşturduğunu hatırlatarak, “Bu konuda yeni ihraçlar oldukça korumalı fonların pazar payı da artacak. Yatırımcıların bu fonların avantajlarını görmeye başlamasıyla korumalı fonlara yöneliş de hızlanacak” dedi.

“ÖZELLEŞTİRME YOLUYLA HALKA ARZLAR SÜRER, ÖZEL SEKTÖRDE İSE BEKLEMİYORUZ”

2010 yılının kurumsal finansman ve halka arz açısından büyük umutlarla başladığını, ancak bozulan dış ekonomik algılamalar nedeniyle son 2 büyük halka arzın istenilen seviyede sonuçlanmadığını ifade eden Berki, “Yine de Türkiye’nin dış ekonomik bozulmalardan daha az etkileneceğini ve yılın son çeyreğinde yeni halka arzların devam edebileceğini düşünüyoruz” dedi. Konjonktürdeki olumsuz havaya rağmen, özelleştirme türü halka arzların devam edeceğine dikkat çeken Berki şöyle devam etti:

“Özel sektörde büyük çaplı halka arzlar beklemiyoruz. Ancak özelleştirme sürecinde bekleyen kamuda önemli kurumlar var. Halkbank, Türk Telekom, Emlak GYO gibi kamu kurumları özelleştirme sürecinde bulunuyor. Bunların marka değerleri yabancı yatırımcı açısından da yerli yatırımcı açısından da önemli. O yüzden özelleştirme yoluyla halka arzların bu yıl içinde yapılabileceğini öngörüyoruz.”

“35 YILDA SEKTÖRE BİRÇOK İLK KAZANDIRDIK”

Yatırım Finansman’ın Türkiye’nin ilk sermaye piyasası kuruluşu olarak birçok ilki sektöre kazandırdığını söyleyen Genel Müdür Berki, bu konuda özetle şu görüşleri ifade etti:

“Yatırım alışkanlıklarının değişmesi, SPK ve İMKB’nin kuruluşu, hisse senedi ve kamu borçlanma senetlerinin bir yatırım aracı olarak yaygınlaştırılması için önemli köşe taşlarında Yatırım Finansman olarak etkin rol oynadık. Şirketimiz 34 yıldır taşıdığı bayrağı her geçen gün daha da yukarılara çıkarma hedefiyle faaliyet göstermektedir. 35. yılımızı kutlamaya hazırlanırken, sahip olduğumuz hizmet kalitesi, yepyeni ürünler ve üst düzey deneyime sahip uzman kadromuzla sektörde standartları belirlemeye devam ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!