23 bin aile hekimi dikkat! Spirometre zorunlu oldu

Güncelleme Tarihi:

23 bin aile hekimi dikkat Spirometre zorunlu oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 12:29

Aile sağlığı merkezlerine hem kamera hem de ‘spirometre’ (solunum fonksiyonu ölçme aleti) zorunluluğu geldi.  Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimleri Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Nöbet uygulamasına ilişkin genelgeyle yapılan değişiklikler, yönetmeliğe de girdi.

Haberin Devamı

Değişikliğin birinci maddesiyle vatandaş, aile hekimini değiştirmek isterse elektronik ortamda bunu kendisi yapabilecek. Ancak yönetmelikte bunun hangi

23 bin aile hekimi dikkat Spirometre zorunlu oldu

elektronik ortamda, nasıl yapılacağına dair bir hüküm yer almadı. 

SPİROMETRE ZORUNLU OLACAK
Aile sağlığı merkezlerinde 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren solunum fonksiyonunu ölçen aletler zorunlu olacak. Ankara Aile Hekimleri Derneği Başkanı Akif Emre Eker, "Böylece astım, koah gibi akciğer hastalıklarında ön tanı açısından bu önemli bir test" dedi.

KAMERA ZORUNLU
Yönetmelikle yine üçten ve daha fazla aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinin girişine güvenlik kamera sistemi kurulması zorunlu oldu. 1 Eylül’e kadar üç ve üzeri sayıda hekim çalışan merkezlerin girişine, bekleme alanını ve oda girişlerinin görüntülendiği kamera takılacak.

Haberin Devamı

2 BİN KİŞİYE BİR HEKİM DÜŞECEK
Yönetmeliğe göre aile hekimlerinin çalışma bölgeleri nüfus yoğunluğu, idari ve coğrafi şartlar ile kişilerin sağlık hizmeti alma alışkanlıkları göz önünde bulundurularak belirleniyor. Aile hekimliği birimleri bölgede ortalama 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde tespit ediliyordu. Ancak yönetmelik değişikliğiyle 2023 hedeflerine uyum sağlamak için bu sayı 2 bine düşürüldü. Böylece illerde valiliğin teklifi ve Kurumun onayı ile yeni aile hekimliği birimleri açılmasına ya da birimlerin kapatılmasına karar verilirken kişi başına hekim sayısı 2 bin üzerinden hesaplanacak.

BOŞ KADROLARA ÜÇ KEZ ÇAĞRI YAPILACAK
Aile hekimliği açığı bulunan yerlere il içinden atama yapma sayısı ikiden bire düşürülürken; boş kalan bu kadrolara il dışından üç kez atama yapılacak. Üç yerleştirmeye rağmen kadro yine de açık kalırsa buraya zorunlu devlet hizmeti yükümlülüğü kadrolarından hekimlerin ataması yapılacak.

NÖBET TÜMDEN KALKMALI
Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Şenol Atakan, Bakanlığın söz konusu değişiklikler öncesinde kendileriyle görüş alışverişinde bulunduğunu ancak aile hekimine nöbetin tümden kaldırılmasını istediklerini söyledi. Atakan, “Entegre sağlık tesisleri için nöbet sıkıntısı devam ediyor. Oysa aile hekiminin entegre sağlık tesisiyle dolayısıyla da nöbetle hiçbir ilgisi olamaz, olmamalı. Kaldı ki nöbet ihtiyaç halinde tutulacak. Oysa ihtiyaç hali, ucu açık bir ifade ve yerelde her yönetici tarafından farklı değerlendirilip, Türkiye genelinde farklı uygulamalara sebebiyet verir. Bu ifadenin netleştirilerek düzeltilmesi gerekir. Asıl yapılması gereken ise aile hekimleri için nöbetin tümden kaldırılmasıdır” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!