22 milyar doları bulacak, cari açığı 1 milyar dolar indirecek

Güncelleme Tarihi:

22 milyar doları bulacak, cari açığı 1 milyar dolar indirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 00:00

Tüpraş, 4 milyon tonun üzerindeki fuel oil ve asfaltı, benzin ve dizele çevirecek Fuel Oil Dönüşüm Projesiyle cari açığı azaltmaya yönelik 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

KOÇ Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde yapılacak “Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi (RUP)” ile 4 milyon tonu aşkın fuel oil’in işlenerek, 3.5 milyon ton Euro-V standardında değerli beyaz ürün elde edileceğini söyledi. Memioğlu, “Ülkemizin dış ticaret dengesine yıllık 1 milyar dolara yakın olumlu katkıda bulunarak, aynı oranda katma değer üretecek olan yatırım tamamlandığında, bölgemiz için yeni bir istihdam alanı yaratılmış olacak” diye konuştu. Memioğlu ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nde yapılacak “Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi”yle (RUP) ilgili toplantı düzenledi.
Tek tesisten en büyük ihracat
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, yılsonunda 22 milyar dolar ciro ve 4.2 milyar dolar ihracata doğru gittiklerini belirterek, “Bu Türkiye’de bir kuruluşun tek tesisten yaptığı en yüksek ihracat rakamı olacak” dedi. Erkut, “Petrol sektörünün, hampetrol temini, petrol ürünleri ihracı, petrol ürünleri üretimi (rafinaj), depolaması, taşıma, dağıtım ve pazarlaması faaliyetlerinde yer alan Tüpraş, yıllık 28.1 milyon tonluk kapasitesiyle, Avrupa’nın yedinci, dünyanın 29. büyük rafineri şirketi haline geldi” dedi. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ise, anahtar teslim bedeli 2.4 milyar dolar olan “Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi’nin (RUP)” yatırımını başlattıklarını belirterek, “Bu yatırımla, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek” diye konuştu.
Satışta yüzde 63 pay
Memioğlu, TÜPRAŞ’ın dokuz aylık satışlarının Koç Holding satışları içinde yüzde 63 paya sahip olduğunu, faaliyet karının ise yüzde 45’ini oluşturduğunu bildirdi. Memioğlu, İzmit’te yapacakları bu proje ile dizel ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacaklarını ve dizel ithalatını yüzde 10 azaltacaklarını kaydetti. Dünyada petrol fiyatlarının Arap Baharı’nın etkisi ile 120 dolarlara kadar yükseldiğini, şu anda ise 100 dolarlarda seyrettiğini ifade eden Memioğlu, “Petrol fiyatlarını 100 doların üzerinde beklemek çok olası” dedi. Türkiye’nin uluslararası pazar fiyatları ile hareket etmek zorunda olduğunu belirten Memioğlu, “Burada parite de çok önemli. Türkiye’de petrol kanununa göre, dağıtımcılar dağıtımlarının tamamını dışardan karşılayabilirler. Pahalı satıyor olsak, dağıtım şirketleri bu dağıtımları yapabilirler” diye konuştu.

Haberin Devamı

4.1 milyar dolara aldık, 2015’e kadar 5 milyar dolarlık yatırım var

Haberin Devamı

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut 2014 yılsonunda devreye alınması planlanan projeyle, 5.2 milyon ton civarındaki motorin üretimlerinin, toplamda 10 milyon tonun üzerine çıkacağını anlattı. Projenin inşaat ve montaj aşamasında ortalama 7 bin, azami 10 bin işçinin çalışmasının planlandığını dile getiren Erkut, Koç Holding’in Tüpraş’ı 2006’da 4.1 milyar dolara aldığına 2015’e  kadar yapılacak toplam yatırımın 5 milyar dolara yaklaşacağına dikkat çekti.

Motorin talebi artıyor

TÜRKİYE’de motorin talebinin arttığını kaydeden Erkut, “2020’de motorin talebi 18 milyon tona çıkacak. Yeni yatırım sadece İzmit’e değil, Kırıkkale ve İzmir rafinerilerine de hizmet edecek ve onların kapasiteleri de  artıracak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!