2021 yılı kiralara yansıyacak TEFE-TÜFE oranı nedir? İşte açıklanan rakamlar

Güncelleme Tarihi:

2021 yılı kiralara yansıyacak TEFE-TÜFE oranı nedir İşte açıklanan rakamlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2021 17:04

Ocak ayı kira zam oranları, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla netleşti. TÜİK verilerine göre, enflasyon yıllık yüzde 14.60 olarak gerçekleşti. TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,28 artış gerçekleşti. Bu sonuçla beraber kira artış oranı da yüzde 12.28 oldu. Yeni kira zammına göre örneğin 1000 TL olan mevcut kira 1122,8 oldu.

Haberin Devamı

Kira zam oranı, aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren 2021 Ocak ayı kira artış oranının netleşmesinin ardından bu ay kira sözleşmesini yenileyecek olanlar anlaşmalarını yeni zam oranlarına göre güncelleyecek. TÜİK tarafından belirlenen son verilere göre aralık ayında enflasyon yıllık yüzde 14.60 olarak gerçekleşti. TÜFE oranları baz alınarak belirlenen kira artış oranı ise yüzde 12.28 oldu. İşte, 2021 ocak ayı kira zam oranları ve hesaplama tablosuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Bu ay kira sözleşmesini yenileyecek olanlar güncel oranlar üzerinden kontrat yapacak. Aralık ayında enflasyon yıllık yüzde 14.60 olarak gerçekleşti. TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına bakıldığında ise yüzde 12.28 rakamı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Böylece kiralara yapılacak artış oranı yüzde 12.28 oldu.

İŞTE KİRALARA YAPILACAK ZAMLAR

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

2021 yılı kiralara yansıyacak TEFE-TÜFE oranı nedir İşte açıklanan rakamlar

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, ürün ve servis fiyatlarındaki artış ve dolayısıyla da satın alma gücündeki azalma oranıdır.

Enflasyon oranı fiyatlar genel düzeyindeki artış oranının hesaplanması yoluyla ölçülür. Bütün mal ve hizmet fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınır ve bu ortalama fiyattaki (fiyatlar genel düzeyindeki/fiyat düzeyindeki) degişimler incelenir. Fiyat düzeyleri, fiyat endeksleri şeklinde hesaplanır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!