"2015'te 14 milyar dolarlık ürün kanserojen testinden geçirildi"

Güncelleme Tarihi:

2015te 14 milyar dolarlık ürün kanserojen testinden geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 14:52

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde 'kirli' çıkan ürünlerin yüzde 49'unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor" dedi.

Haberin Devamı

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi (EKOTEKS) tarafından düzenlenen "9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu", İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının, ithal ürünlerle ilgili denetim sonuçları açıklandı.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, açılışta yaptığı konuşmada, sonuçlara ilişkin bilgi verdi. Sadece 2015 yılında tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve saraciye grubunda 14 milyar dolarlık ürünün kanserojen denetiminden geçirildiğini vurgulayan Tanrıverdi, "Kontrolsüz ve denetimsiz üretim, kanser başta olmak üzere insan sağlığını tehdit eden hastalıkları çığ gibi büyütüyor." dedi.

Fiyat ve yüksek kar odaklı yaklaşımın, toplum sağlığını hiçe saydığını belirten Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının,
gerçekleştirdikleri denetimlerle kanserojen madde içeren veya güvensiz sayılan
ürünlerin ithalatına karşı kalkan görevi üstlendiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Tanrıverdi, şunları kaydetti:
"Ekonomi Bakanlığımız, Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) ile 2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde 'kirli' çıkan ürünlerin yüzde 49'unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor. İç piyasayı denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine baktığımızda ise 2011'de yüzde 38,6 olan genel güvensizlik oranı, denetim sisteminin hayata geçirilmesiyle 2015'te yüzde 2,9'a düşmüş durumda. Sağlık normlarına aykırı ithalatın en çok yaşandığı kırtasiyede ise çok daha dramatik bir düşüşe tanıklık ediyoruz. 2011'de yüzde 53 olan güvensizlik oranının, 5 yılın sonunda yüzde 3,3'e indiğini görüyoruz."

Tanrıverdi, tekstilde ise 2015'te denetlenen 201 bin üründe yüzde 5,9 gibi bir güvensizlik oranıyla karşılaştıklarına dikkati çekerek, "Önceki yıllarda bizim sektörümüzde de bu oranlar çok daha yüksekti. Ancak gerek Ekonomi Bakanlığımızın gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın son 6-7 yıllık denetim performansı son derece sevindirici bir tabloyu önümüze koyuyor. Elde edilen bu başarılı sonuçlara rağmen denetim eleğinin aralıklarını daha da sıkılaştırmamız gerekiyor." diye konuştu.

"5 YILDA İTHALATÇI FİRMALARA 4,7 MİLYON LİRA PARA CEZA KESİLDİ"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ise bakanlık olarak yaptıkları denetim sonuçları hakkında bilgi verdi.
Karaaslan, 2015'te denetimden geçirilen toplam 2 milyon 608 bin 145 üründen 76 bin 479'unun güvensiz çıktığını, söz konusu ürünlerden sorumlu firmalara 1 milyon 869 bin 619 lira para cezası uygulandığını söyledi.

Haberin Devamı

Geçen yıl denetimi yapılan oyuncaklarda güvensizliğin yüzde 7,5 olduğunu anımsatan Karaaslan, bu oranın kırtasiyede yüzde 3,3, tekstilde yüzde 5,9 düzeyinde bulunduğunu ifade etti.

Karaaslan, 2011-2015 döneminde ise 3 milyon 469 bin 118 ürünün denetlendiğini, bunlardan 141 bin 164'ünün güvensiz bulunduğunu aktararak, şöyle konuştu:
"Söz konusu ürünlerle ilgili firmalara toplamda 4 milyon 757 bin 378 lira para cezası uyguladık. Sayılar çok yüksek gibi görünmekle birlikte son beş
yılda güvensizlikte çok ciddi bir düşüş olduğunu görüyoruz. 2011'de denetimi yapılan ürünlerde güvensizlik oranı yüzde 38,6 iken 2015'te bu oranın yüzde 2,9'a kadar gerilemesi bizim için sevindirici bir durum. Kırtasiye malzemeleri özelinde baktığımızda güvensizlik oranının 5 yılda yüzde 53'ten yüzde 3,3'e kadar düşmesinin, özellikle çocuklarımızın sağlığı açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

"OYUNCAK ÇAKMAKLARA YASAK GETİRİLDİ"
Bakanlığın mevzuat düzenlemeleri hakkında da bilgi veren Karaaslan, ürünlerde kullanımı yasak olan tehlikeli madde sayısının 10'a çıkarıldığını aktardı.
Karaaslan, yakın zamana kadar sadece fitalat, azo boyar ve alev geciktiricilerin tehlikeli madde kapsamında değerlendirildiğini hatırlatarak, "İlgili tebliğde yapılan değişiklikle kadmiyum, nikel, civa ve arsenik bileşiklerinin de aralarında bulunduğu yedi madde daha tehlikeli kimyasallar listesine alındı. Diğer taraftan bu ayın başında gerçekleştirdiğimiz bir başka düzenleme ile çizgi film karakteri, hayvan, oyuncak şeklinde, yani olduğundan farklı görünen çakmakların satışına yasak getirildi." ifadelerini kullandı

"KİRLİ ÇIKAN NUMUNELERİN 2 TANESİNDEN BİRİ ÇİN'DEN"
Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Alper Sadık Toközlü de geçen yıl 14 milyar dolarlık ithal ürün denetlediklerini belirterek, "Beyan edilen 1 milyon 156 bin 179 kalem üründen 14 bin 875'ini incelemeye tabi tuttuk." dedi.
2009-2015'i kapsayan 7 yıllık dönemde ise beyan edilen toplam 7 milyon 10 bin 185 üründen alınan 88 bin 451 numuneden bin 155'inin "kirli" çıktığını anlatan Toközlü, "Kirli numunelerin kaynak ülkeleri sıralamasında Çin açık ara ilk sırada yer alıyor. 7 yıllık denetim sonuçlarına bakıldığında kirli
numunelerden yüzde 49'unun, yani neredeyse kirli her iki numuneden birinin Çin'den geldiğini görüyoruz. Çin'i yüzde 28 ile Hindistan, yüzde 7 ile Pakistan ve yüzde 4 ile Bangladeş izliyor. Kirli numunelerin kaynak ülkeleri listesinde İtalya'nın da yüzde 1,5'la beşinci sırada bulunması dikkati çekiyor." diye konuştu.


BAKMADAN GEÇME!