2012 kriz yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

2012 kriz yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 11:09

Küresel ekonomideki risklerin kronik hale gelmeye başlamasıyla birlikte, dünyayı 2012’de yeni bir krizin beklediği yönünde tahminlerde bulunan ekonomistlerin sayısı da artıyor.

Haberin Devamı

Birçok ekonomistin ortak görüşü, ekonomik görünümün bugün geçen sonbahardan daha karanlık olduğu yönünde.

 

Euro bölgesindeki kriz, İtalya ve İspanya’ya yayılmasının ardından şimdi de Fransa’nın kapısını çaldı. Diğer gelişmiş ülkelerde, ekonomik iyileşme oldukça zayıf.

 

Şimdi gelişmekte olan ülkelerde de kriz baskısını hissetmeye başladı.     

 

Bu durum IMF Başkanı Christine Lagarde’dı da endişelendirdi. IMF Başkanı, Eylül ayında küresel ekonominin tehlikeli bir sürece girdiği yönündeki uyarısını yeniledi. Lagarde, Aralık ayına kadar, küresel ekonomiyi tehdit eden risklerin daha somut hale geleceğini söylemişti. 

Haberin Devamı

 

OECD DE KARAMSAR

Küresel ekonomiye yönelik derinleşen endişeler, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü üyesi ülkeleri de etkiledi.

 

OECD Başekonomisti Pier Carlo Padoan, “Politika yapıcıların küresel ekonomiyi tehdit eden ve her geçen gün büyüyen risklerle baş etmek adına acil önlemler almamasından endişeliyiz” diye konuştu.

 

ÖZEL SEKTÖR DESTEKLEDİ

 

Özel sektör de bu karamsar yorumları destekler açıklamalar yapıyor. ABD’li banka Goldman Sachs, son dönemde hem ABD hem de küresel ekonomiye yönelik tahminlerini aşağı çekti. Bankanın ABD Başekonomisti Jan Hatzius, “Yüksek vergiler ve ülke borcunu kapatmak için alınan önlemler nedeniyle, birçok gelişmiş ülkede büyüme hızı yavaşladı” dedi. 

 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution analistlerinden Eswar Prasad ise çok daha kötümser açıklamalar yaptı.

 

Prasad, “2009’un başlarında da umutlanmak zordu, şimdi de aynı şeyi yaşıyoruz. Ancak şimdi değişen şey, 2008’deki krizin yüksek borç yükleri yaratmasından dolayı, para politikaları üzerinde daha fazla baskı yaratması” dedi.

      

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!