200 şehirden 5 bin butikçi

Güncelleme Tarihi:

200 şehirden 5 bin butikçi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2014 01:06

LALELİ’deki ticaret tecrübesini ve iş bağlantılarını ‘iş tatili’ konseptiyle büyüten Hikmet Eraslan, butikçiler ile üreticileri her yıl Antalya’da buluşturuyor.

Haberin Devamı

200 şehirden 5 bin butikçi
30 ülke ve 200 şehirden yaklaşık 5 bin kişiye aracılık yapıyor ve 1 haftada 40 milyon dolarlık ticarete imza atıyor.

TÜRKİYE’nin cari açığına yıllardır pozitif destek veren Laleli’de 40 yıldır ticaret yapan Eraslan Ailesi’nin ikinci kuşak temsilcisi Hikmet Eraslan tarafından ‘patentli, kayıtlı’ bir ticaret modeline dönüştürüldü. Dosso Dossi Tekstil Sanayi Turizm ve Organizasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, 2005 yılında ilkini düzenledikleri Dosso Dossi Fashion Show ile her yıl ‘alıcı ve satıcıları’ Antalya’da 1 haftalık organizasyonla buluşturuyor. Eraslan, şöyle anlatıyor öyküsünü:

AĞRI’DAN LALELİ’YE

Biz 10 kardeşiz, Ağrı Doğubeyazıtlıyız. Babamız Mehmet Eraslan, Ağrı’da muteber bir tüccardı. Otobüslerimiz, TIR’larımız vardı. 40 yıl önce Laleli’de otel inşa etti. Sanayici de oldu. Ağrılı hemşehrilerimizin büyük bölümü de babamızın yanına gelip kendine İstanbul’da iş kurmuştur. Ben 12 yaşımda İstanbul’a geldim. İkinci kuşak olarak işleri geliştirmeye başladık. İtalya’da ‘turizm’ okudum. Uzun süre kaldım ve bir İtalyan kızla evlendim. İki tane çocuğum var. Türkiye’ye gelince ailemin bütün işlerinde çalıştım seyahat acentası, otel, mağaza, fabrika derkentecrübe kazandım.

FARKLI OLMAK İÇİN

Laleli’de bize ait bir binamız vardı ve içinde 40 mağaza vardı. Farklı bir model için babamdan rica ettim ve 2002’de dükkanları boşalttık. Dosso Dossi adında Laleli’ye göre büyük bir Department Store modeli yaptık. Firmaların, markaların ürünlerini alıp kendimiz satmaya başladık. Adını da Dosso Dossi koydum. Bu isim Rönesans’ın son dönemine ait yenilikçi bir İtalyan ressamın takma adıydı. Dünya genelinde marka tescilini de yaptık. iş modelimiz çok başarılı oldu. Bir ara kendimiz üretim yapmayı da denedik ama perakende ile üretimin farklı işler olduğunu hemen anladık. Yeniden sadece mağaza ve pazarlama işine odaklandık. Zamanla hem alıcı hem satıcı tarfından bana güven duyan çok iyi bir müşteri network’ü oluştu.

ANTALYA’DA SHOW’LU TİCARET

Müşteri portföyüm için İstanbul ve Antalya’da ‘bir ağırlama düzeni’ kurmuştum. 2005’te bunu bütün piyasaya açtım. Ürünlerini sattığım bütün firmaları Antalya’ya götürdüm ve benden ürün alan bütün alıcılarla buluşturdum. İlk ticarete ve yıl boyu devam edecek bütün ticarete aracılık edecek bir düzen kurdum. Böylece Dosso Dossi mağazacılıktan sonra Fashion Show da oldu. Özgün bir iş modeli çıktı ortaya. Taklit girişimler üzerine haklarımızı korumak için İstanbul 36. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurduk. Yapılan tespitler ve duruşmalar sonucu mahkeme, “Hikmet Eraslan tarafından üretilen ve hayata geçirilen bir ticari faaliyet olan Dosso Dossi Fashion Show’un özgün bir iş modeli olduğuna, taklit edilmesi durumunda haksız rekabet yaratılacağına” karar verdi. Karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da onandı.

Haberin Devamı


Romanya’da salça fabrikası var

Haberin Devamı

HİKMET Eraslan, aile olarak sanayi ve turizm yatırımlarının devam ettiğini belirtiyor, ayrıca inşaat sektörüne de girdiklerini anlatıyor. Eraslan şöyle devam ediyor: “Sultanahmet’te çok güzel bir butik otelimiz var. Yakında Vatand Caddesi’nde de 5 yıldızlı bir otel açacağız. Sefaköy’de eski çorap fabrikasımızın arsası duruyor. Orada da bir yatırım düşünüyoruz. İstanbul’da başka bölgelerde de arsalarımız var oralarda inşaat projeleri geliştirdik. Yapımı devam eden projelerimiz var. Romanya’daki Sultan Salça Fabrikası bizim. Salça, ketçap ürtiyoruz, o pazara hakimiz. Rımanya’daki ikinci en büyük Türk yatırımıdır. Romanya’da 350 kişilik istihdamımız var. Türkiye’de mağazacılıkta 180 kişilik, otelde 50 kişilik istihdamımız var. Vatan Caddesi’nde yapımına başladığımız yeni otelimiz 5 yıldızlı olacak ve 100 kişi çalışacak.”

Haberin Devamı

1 haftada, 40 milyon dolar

HİKMET Eraslan, Antalya’da her yıl 1 hafta 10 gün için 7 ila 10 otelle anlaştıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “30 ülkeden 200 şehirden butikçiler geliyorlar. Üretici tarafında da 150 firma oluyor. Aileleriyle birlikte yılda ortalama 5 bin kişi geliyor. Türkiye’den butik almıyorduk onları da almaya başladık. Ticaretimiz şöyle: Müşteri minimum 15 bin dolarlık alışveriş yapmak zorunda. Yıl boyunca satabileceği ürünleri seçiyor. Siparişler kesinleşiyor ve bizim güvencemizde ticaret başlıyor, yıl boyunca devam ediyor. Muşteri bize ödüyor biz üreticiye ödüyoruz. İki tarafa da bize güveniyor. Her şey garantili, faturalı ve kayıt altında. Bizim modelimizi kopyalamaya başlayanlar ve biz de bunu tescilledik. Her sene yüzde 30-40 büyüyoruz. 1 haftada 40 milyon dolarlık alışverişi buluyoruz, yılda 80-100 milyon dolara ulaşıyor. 5 yıl içinde 20-30 bin müşteri hedefine ulaşırız.”

Haberin Devamı


Samsun’dan Kanarya Adaları’na hamsi

SAMSUN’dan geçen yıl Avrupa ülkelerine 626 ton işlenmiş ve şoklanmış hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “İki firmamız, işlenmiş ve şoklanmış hamsi üretimi yapıyor. Bunlar Avrupa’ya ihraç ediliyor. İspanya’nın güney batısındaki Kanarya Adaları’na bile hamsi sattık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!