20 yıl vadeli konut kredisi yarışına Akbank da katıldı

Güncelleme Tarihi:

20 yıl vadeli konut kredisi yarışına Akbank da katıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜŞEN enflasyon oranıyla birlikte konut kredilerinde vade uzatan banka sayısı artıyor. Akbank da, konut kredisinde vadeyi 20 yıla yükseltti. Banka, böylece sektörde 20 yıl vadeli konut kredisi veren üç bankadan biri durumuna geldi.

YÜKSEK enflasyondan kurtulma beklentisin güçlenmesiyle, batıda olduğu gibi uzun vadeli finansman araçları günlük hayatımıza hızla girmeye devam ediyor. Konut sahibi olmak isteyenler için kira öder gibi ev sahibi olmak isteyenler için uzun vadeli kredi örneğini ilk olarak kullandıran Vakıfbank'tan sonra şimdi de Akbank kefilsiz olarak 20 yıl vadeli konut kredisi veriyor. Akbank ilk etapta 50 trilyon liralık kredi kullandırmayı planlarken gelecek talebe göre bu miktarı arttıracak.

Akbank Genel Müdürü Özen Göksel konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, düşük enflasyonlu düşük faizli ve sınırlı kur artışını öngören ekonomik istikrar programının yeni bir ortam yarattığını belirterek, ‘‘Kira öder gibi ev sahibi olmaya olanak tanıyan vadesi 20 yıla kadar uzayan ve kefil istemeyen uzun vadeli konut kredisi tüm Akbank müşterilerinin hizmetine sunuldu. En az 8 milyar lira en fazla 100 milyar lira arasında kullanılabilecek kredinin minumum vadesi ise 5 yıl olacak’’diye konuştu.

Göksel şu açıklamayı yaptı: ‘‘Düşük enflasyon, düşük faiz, sınırlı kur artışını öngeren ekonomik istikrar programı, Türk bankacılık sektörünün de yeni ortama uygun ürünleri geliştirmesine olanak tanıyor. Biz Akbank olarak bankamızın yüksek karlılığını sürdürmesi ve büyümesinin kesintiye uğramaması için istikrar programının açıklanmasının hemen ardından yoğun çalışmalara başlamıştık. Uzun vadeli Konut kredisi uygulumasıyla müşterilerimize uygun koşullu, kira öder gibi taksit ödeyerek konut sahibi olmanın yolu açıldı.’’

NASIL ALINACAK?

Akbank'ın uygulamaya koyduğu konut kredisi'nin işleyişi şu şekilde:

Akbank uzun vadeli konut kredisi kullanılarak satın alınacak konutun, belediye sınırları içinde yer alması, 20 yaşının aşmamış, apartman dairesi, bahçeli ev veya yazlık olması, inşaatı bitmiş ve yapı kullanımı izni alınmış olması gerekiyor.

Kredinin miktarı, satın alınacak konutun ekpertiz değerinin yüzde 60'ını geçmiyecek.

Kredi taksidinin kullanıcının aylık ortalama gelirinin yüzde 50'sini geçmemesi gerekiyor. Kredinin vadesi ile kullanıcının yaşının toplamının ise 65 yılı aşmaması gerekiyor.

Kredi kullanıcılarına ilk 12 aylık dönem için aylık sabit yüzde 3.2 oranında faiz uygulanacak. Daha sonra ise aylık faiz oranları, 3'er aylık devreler için belirlenecek. Bu oranlar bir önceki 3 aylık dönemde gerçekleşen Devlet İç Borçlanma Senetleri ihalesinde oluşan faizlerin aylık ortalamasına yüzde 0.75 ilave edilerek belirlenecek.

Konut kredisinde vade ligi

Akbank 20

Vakıfbank 20

Demirbank 20

Emlakbankası 15

Abank 12

Finansbank 10

İktisat 10

Tekstilbank 10

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!