2 milyar dolar yattı ‘0555aria’ doğdu

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolar yattı ‘0555aria’ doğdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası'nın Telecom İtalia ile birlikte 0555 alan koduyla işleteceği GSM 1800 şebekesinin markası ‘‘aria’’ olarak açıklandı. İş-Tim, GSM işletme bedelinin KDV dışında kalan 2 milyar 25 milyon dolarlık dolarlık bölümünü de dün yatırdı.

Türkiye İş Bankası ve Telecom Italia Mobil (TIM) ortaklığı ile kurulan İş-Tim tarafından işletilecek GSM 1800 şebekesinin markası ‘‘aria’’ olarak açıklandı. Dün, GSM işletme bedelinin KDV dışında kalan 2 milyar dolarlık bölümünü de yatıran İş-Tim'in ‘‘0555’’ alan kodu ile işleteceği aria'nın latin kökenli bir isim olduğu belirtildi.

‘‘aria’’nın tanıtımı için bir basın toplantısı düzenleyen İş Bankası Genel Müdürü ve İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ‘‘Cell’’ ‘‘Tell’’ gibi kelimeleri kullanmadıklarını belirterek, ‘‘Türkçe'de arya olarak okunuyor. İtalyanca'ya da benziyor. Biraz Akdeniz havası var. Lirik, biraz da müzikal... İyi hizmet verilirse bu isme de alışılır’’ dedi. ‘‘Aria’’ ismi, üç isim seçeneği arasından 12 farklı grup ve 15-50 yaş arasında 616 kişi arasında yapılan anketle belirlendi. Ersin Özince beş yıl içinde beş GSM operatörü içinde üçüncü en büyük GSM operatörü olarak açıkladı.

GSM 1800 ihalesini 2 milyar 525 milyon dolarlık teklifle kazanan ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek meblağlı özelleştirmesini gerçekleştiren İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina, Swiss Otel'de yapılan tanıtım toplantısında, kapsama alanı olarak önümüzdeki 2 yıl içinde Türk halkının yüzde 50'sine, 5 yıl içinde de yüzde 90'ına ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

TEST BAŞLADI

İş-Tim'in ne zaman ‘‘alo’’ dedirteceği ve tarifesi açıklanmazken, Farina, test çalışmalarına başladıklarını söyledi. Tüketiciye yönelik yeniliklerin ise halka verilecek hizmet ve tarifelerde görüleceğini belirten Farina, ‘‘Bu da ‘alo' dediğimiz anda açıklanacak. Önce kalite ve iyi hizmet. Bu hizmeti verirken de fiyatlarımızın uygun olmasına son derece özen gösteriyoruz. Ayrıca Türkiye'de 1800 frekansını kullanan ilk GSM operatörüyüz’’ diye konuştu.

LİSANS KADAR YATIRIM

Farina, altyapı giderlerine ilişkin bir soru üzerine de, bugüne kadar birçok yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘‘Lisans bedeli kadar Türkiye'ye yatırım yapmayı planlıyoruz’’ dedi. Özince ise bir kaç haftaya kadar izin için Ulaştırma Bakanlığı’na başvurabileceklerini belirterek, herhangi bir sorunla karşılaşacaklarını ummadıklarını söyledi.

Özince, yeni operatörün daha ortaya çıkmadan fiyat avantajı yarattığını savundu. Özince, şirketin gerek sabit ücret olsun, gerekse görüşme ücreti olsun tarifelerinin mutlaka rekabeti artırıcı şekilde hesaplanacağını söyledi.

KDV DAHA ÖDENMEDİ

Özince, GSM 1800 şebekesi lisans devir bedelinin 2. taksitinin 344.25 milyon dolar olan KDV'sinin ne zaman ödeneceğine ilişkin soru üzerine ise; KDV ile ilgili mükellefiyetlerin yasal değerlendirmeler neticesinde yerine getirileceğini söyledi. İş-Tim olarak Ağustos ayında KDV konusunun Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı'ndan istekte bulunduklarını, gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Özince, ‘‘Yasal kurallara harfiyen uyulacaktır’’ dedi.

Özince, ‘‘KDV konusunda halkın gösterdiği hassasiyetten memnunum. Ancak vergisi ödemeyenlere bunların sorulması lazım’’ diyerek, ‘‘Yasal ortam KDV vermemizi gerektiriyorsa verilecektir’’ şeklinde konuştu.

Tüm cep telefonu üreticilerine açığız

Cep telefonu konusunda şu anda bir girişimlerinin olmadığını belirten Ersin Özince, ‘‘İleride böyle bir konu gündeme gelirse bakarız. Bizim işimiz Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmak ve yatırım yapanları desteklemek’’ diye konuştu. Kendileriyle çalışmak isteyen şirketlere karşı kapılarının açık olduğunu, cep telefonu niteliklerinin yanı sıra kaliteli olmasının da çok önemli olduğunu belirten İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina ise, ‘‘Piyasadaki cep telefonları bizimle çalışır ya da çalışmayabilir. Ama özellikle cep telefonunun kaliteli olması gerekiyor.’

Özince: Aria'da cep ile cüzdan birleşecek

Aria'yla özellikle cep telefonu, avuçiçi bilgisayarın ve cüzdanın birleşeceğini düşündüğünü ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılığın da buna katkısı olacağını söyledi. İkinci nesil telefonlarla yeni tanışılacağını ve artık biran önce UMTS adı verilen üçüncü nesil cep telefonlarına geçilmesi gerektiğini belirten Özince, ‘‘Karta gerek kalmadan ödemeyi yaptığınız anda telefonun şarj edilebildiği bir döneme geçilmesini istiyoruz. Para ödemelerinin yüzde 50'si bankamatikler üzerinden yapılıyor’’ dedi.

Özince hedef kitlelerini açıklarken, ‘‘Benim hedefim bu işin basit, bireysel haberleşme için kullanılmaması. Haberleşme teknolojisinin ülkemize iletişim sektörüyle özellikle bilişimin ürünlerini getirmesi. Bu şirketin gelişmesi ümit ediyorum o yönde de iyi şeyler getirecektir.’’

Aria'nın baz istasyonu sorununu ortaya çıkarıp çıkarmayacağı konusunda İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina, dünyada herkesin kullandığı teknolojiyi kullandıklarını belirterek, ‘‘Bizim sistemimizin hiç kimseye zararı olmadığını sizi temin ederim’’ dedi.

Antenlerin çok büyük olmasının çok güç yaydıkları anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Farina, antenlerin büyük olmasının nedeninin cep telefonlarından çıkan küçük frekansları yakalayabilmesinden kaynaklandığını söyledi. Geniş bir bayi ağı kurmayı amaçladıklarını belirten Farina, 300 bayi ile şu anda sözleşme imzalandığını söyledi. 500 kullanıcı ile servis ağının denenmekte olduğunu açıklayan Farina, bunun için 200'den fazla müşteri hizmetleri elemanının bu testleri sürdürdüğünü söyledi. Farina Türkiye'nin üç büyük kenti olan İstanbul, Ankara ve İzmir'i kapsama altına aldıklarını söyledi.

İş-Tim, 10 yıllık özelleştirmeye bedel

Nisan ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan GSM 1800 sisteminin tesis ve işletmesi halesine katılan Türkiye İş Bankası ve Telecom Italia Mobile konsorsiyumu, 2 milyar 525 milyon doları vererek ihaleyi kazanırken, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük özelleştirmesine de imza attı. Türkiye İş Bankası ve Telecom İtalia, Türkiye bütçesine 1985-1994 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplamı düzeyinde katkıda bulundu. İş-Tim ihale bedeli 2 milyar 525 milyon doların ilk taksiti olan 500 milyon dolarını 13 Kasım 2000'de ödedi. 355 trilyon lira sermayeli şirketin hissedarları ve pay oranları ise şöyle: TIM International (yüzde 49), Trakya Yatırım Holding (Yüzde 25), Türkiye İş Bankası (Yüzde 14), Efes Holding (yüzde 6.25), Türkiye Şişe Cam A.Ş. (yüzde 5), Anadolu Anonim Türk Sigorta (Yüzde 0.50), Anadolu Hayat Sigorta (yüzde 0.25).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!