2. el sitelerine ‘reklam’ soruşturması

Güncelleme Tarihi:

2. el sitelerine ‘reklam’ soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 07:00

Rekabet Kurulu, ikinci el araç alım ve satış işlemi gerçekleştiren Arabam.com, VavaCars, Araba Sepeti ve Letgo şirketleri hakkında soruşturma açtı.

Haberin Devamı

Kurul tarafından yapılan yapılan açıklamada, soruşturmaya konu olan iddiaların Google reklam aramalarında kullanılan bazı anahtar kelimeler üzerinde anlaşılarak rekabeti engellemeye yönelik olduğu ifade edildi. Kurul, söz konusu şirketlerin anahtar kelimelerde ortaklaşa hareket ettiğini belirterek, “Tüketicilerin internet üzerinden binek ve ticari araçlarla ilgili yaptıkları aramalarda alternatif şirket bulma seçeneklerinin kısıtlanıp kısıtlanmadığı araştırılmaktadır” açıklamasında bulundu.

GOOGLE ARAMALARI

Rekabet Kurulu açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Çevrimiçi platformlar üzerinden ikinci el binek araç alım - satımında faaliyet gösteren Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında, kendi aralarında yaptıkları centilmenlik anlaşmaları yoluyla Google reklam aramalarında kullanılan anahtar kelimeler üzerinde anlaşarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verilmiştir. Söz konusu soruşturmada, tüketicilerin internet üzerinden binek ve ticari araçlarla ilgili yaptıkları aramalarda alternatif şirket bulma seçeneklerinin kısıtlanıp kısıtlanmadığı araştırılmaktadır.”

Rekabet Kurulu geçtiğimiz günlerde emlak ve vasıta alım-satım platformu Sahibinden’e yönelik de bir soruşturma açmıştı. Buna göre, şirketin emlak ve vasıta satış ile kiralama hizmetlerine yönelik çevrimiçi platform hizmeti pazarlarında sahip olduğu hakim durumunu aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlanmıştı ve soruşturma açılmasına karar verildiği açıklanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!