2 bin çiftçiyle ‘iyi tarım’a girdi, sebze-meyve İTU’lu oldu

Güncelleme Tarihi:

2 bin çiftçiyle ‘iyi tarım’a girdi, sebze-meyve İTU’lu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın başlattığı ‘iyi tarım ürünleri-İTU’ uygulamasıyla birlikte Migros, sertifikalı meyve ve sebzeler satışına başladı. Migros’un bu kararıyla birlikte 2 bin çiftçi İTU standardına göre üretim yapmaya başlarken, yılda 130 bin ton sertifikalı ürün satacağı hesaplanıyor.

MİGROS, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın başlattığı ‘İyi Tarım Ürünleri-İTU’ uygulamasına geçti. Bu kararla birlikte 2 bin çiftçi ‘iyi tarım uygulamaları’ standardına göre üretim yapmaya başlarken, tüm meyve ve sebzeler Migros’ta sertifikalı olarak rafa girdi. Tüketiciler, bundan böyle Migros raflarında yer alan tüm meyve sebzelerde ‘iyi tarım ürünleri” logosunu görerek sağlıklı meyve ve sebze alabilecek. Yeni dönemde İTU’ya uygun üretim yapan 2 bin üreticinin meyve-sebzesi ilk etapta Migros ve Macrocenter mağazalarından tüketicilerine ulaşırken İTU sertifikalı üretici sayısı arttıkça, diğer mağazalarda da bu ürünler yer alacak.

Migros’tan yapılan açıklamada, uygulama hakkında şu bilgilere yer verildi: “Türkiye geneline yayılmış olan Migros mağazalarında, halen yılda toplam 270 bin ton meyve sebze alımı yapılıyor. Bundan böyle mağazalarındaki meyve sebzeyi İTU sertifikalı üreticilerden alacak olan Migros, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile işbirliği yapan kuruluşlar arasında en büyük alıcı perakende kanalı olarak, Türkiye’nin dört bir yanındaki bu normlara uygun faaliyet gösteren üretici için de önemli bir adres olacak. Yıllık 130 bin ton İTU’lu meyve sebze tüketici ile buluşacak. Sertifikalı çiftçilerin hacmi genişledikçe Migros tüm alımını sertifikalı ürünlerden gerçekleştirecek.”

Ürünler ucuzlayacak

Migros’un büyük alım ve pazar gücü sayesinde, meyve sebze fiyatlarında bir yükselme olmayacağı gibi, yaratılan verimlilikle çiftçiler daha ucuz fiyatları sağlayabilecek. Türk tarımının dünya ölçeğinde gelişmesini sağlayacağı vurgulanan İTU’nun sağlayacağı yararlar hakkında şöyle denildi: “Türk perakende sektöründe en büyük meyve sebze satış hacmine sahip kanal olarak, yılda 270 bin ton yaş meyve sebzeyi tüketicilere ulaştıran Migros ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ’İyi Tarım Uygulamaları’ sayesinde Türk çiftçisinin dünya standartlarında üretim yapması ve ürettiği ürün için toplumdaki bilincin artması yoluyla talebin yaratılmasını hedefliyor. Bu noktada, Türkiye’nin 70 ilinde mağazası olan Migros’un alıcı konumuna geçmede öncülük yapması, çalışmanın başarısına katkı sağlayacak.”

Migros’un sadece İTU sertifikalı üreticiden ürün satın alma kararıyla birlikte yaklaşık 2 bin çiftçinin üretim süreci kayıt altına alındığı vurgulayan açıklama şöyle devam etti: “Ürünlerin üretiminde çalışan personel için de bir dizi prosedürün yerine getirilmesi gerekiyor. Sertifikalı üreticilerden çalışan personelin tamamını kayıt altına almaları beklenirken, tümü zorunlu rutin sağlık muayenesinden geçiriliyor. İTU standartlı ürünlerin üretim aşamasında yapılacak her işlemin, çevreye olası zararı araştırılıyor.”

Sebze-meyve tarımında neleri değiştirecek

ANALİZ: Tüm ürünler kayıt altına giriyor. Her ürün, her üreticide hasat öncesi pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizine tabi tutuluyor. İlaç kalıntısı Türk Gıda Kodeksi değerlerine göre inceleniyor. Sulama sularının kimyasal ve mikro biyolojik analizleri yapılıyor
İLAÇ KONTROLÜ: Sadece bakanlık tarafından izin verilen (ruhsatlı) tarım ilacı kullanılıyor. Gelişi güzel zirai ilaç kullanılamıyor, programlı ve standartlara göre kullanım zorunlu kılınıyor. Tarım işçilerine hijyen, ilk yardım, gübre, ilaç kullanımı eğitimleri veriliyor
ÖZEL KIYAFET: Tarım işçileri tarlada çalışırken özel kıyafetler giyiyor. Özellikle ilaçlamada kişisel korunma önlemler alınıyor, ilaçlama yapılırken koruyucu elbise, maske giyiliyor. Tarım işçilerinin dinlenebilecekleri temiz alanlar oluşturuluyor.
ÇEVRE BİLİNCİ: Atıklar, ambalajlar, kutular toplanarak, çevreye zarar vermeden imha ediliyor, toprak ve su kaynaklarının temiz kalması sağlanıyor.
TARIM DANIŞMANI: Üreticinin en yüksek verim ve kaliteyi yakalayabilmesi için bir tarım danışmanı gözetiminde faaliyetlerini sürdürmesi bekleniyor.
UCUZ KREDİ: İTU sitemine dahil olan meyve sebze veya örtü altı üreticilere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, alan bazlı hibe desteğinin yanında Ziraat Bankası’ndan düşük faizli ucuz kredi desteği veriyor.
DAHA AZ MASRAF: Üreticinin doğru gübre, ilaç ve fide kullanması, bu yolla verimini artırması böylece daha az masrafla üretim yapması sağlanıyor.
İHRACAT ŞANSI: İTU ile üretim yapanlar, ihracatta ilaç kalıntısı sorunu ile karşı karşıya gelmediği için ihracat potansiyeli artıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!