2.5 saniyede 1 lastik üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

2.5 saniyede 1 lastik üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 08:30

Japon-Türk ortaklığı olan Brisa, Aksaray’da Hasan Dağı’nın eteklerine kurduğu 300 milyon dolarlık fabrikasında lastikleri akıllandırdı. Akıllı makineler ve araçlarla fabrikada her gün 800 milyon veri işlenirken her 2.5 saniyede bir lastik üretiliyor. Brisa CEO’su Cevdet Alemdar, “Bu lastikler havada uçuşuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

JAPON lastik devi Bridgestone ile Sabancı Holding ortaklığında 30 yıl önce kurulan Brisa’nın Türkiye’de ikinci fabrikası Aksaray’da 300 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçti. Japonlar tarafından ‘Türkiye’nin Fuji’si olarak kabul edilen Hasan Dağı’nın eteklerine kurulan yeni fabrika 4’üncü sanayi devrimi olarak kabul edilen ‘Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki ilk örneği. ‘Akıllı lastik fabrikasının tanıtımında konuşan Brisa CEO’su Cevdet Alemdar, “Bu fabrikada adeta lastikler havada uçuşuyor. Bu teknoloji ile geleneksel bir lastik fabrikasına göre stok devir hızında iki kat artış sağlarken, sıfır hatalı ürün üretiyoruz” dedi.Brisa’nın davetlisi olarak gittiğimiz Aksaray’da yeni yatırımı anlatan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Alper, “Brisa, Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki sayılı örneklerinden birine imza attı.

Haberin Devamı

Aksaray Brisa fabrikası herkesin konuştuğu, ama bizim hayata geçirdiğimiz gerçek bir Endüstri 4.0 uygulamasıdır. 300 milyon dolarlık bu yatırım karşılıklı güvenin olduğu kadar Türkiye’ye duyduğumuz güvenin de önemli bir ispatıdır” dedi. Alper sorular üzerine, “Biz bu yatırıma uzun vadeli bakıyoruz” derken, yerli otomobilin lastiklerine de talip olduklarını kaydetti. 

GÜNDE 800 MİLYON VERİ
Brisa CEO’su Cevdet Alemdar da, yeni fabrikanın birçok açıdan ilkler barındırdığını söyledi. Alemdar, “Tam otomatik lastik transfer sistemini hayata geçirdiğimiz fabrikamızda, lastiklerimiz neredeyse yere hiç değmiyor. Bunu enerjide yüzde 30 tasarruf ederek yapıyoruz. Aynı zamanda fabrikamızın sanal ortamda oluşturduğumuz dijital ikizi ile artık uzaktan teknolojiyle üretimi takip ediyor ve en fazla 2 dakika içinde herhangi bir soruna müdahale edebiliyoruz” dedi. 

2.5 saniyede 1 lastik üretiliyor

YILDA 4.2 MİLYON LASTİK ÜRETECEK

AKILLI makineler ve akıllı araçlarla fabrikada her gün 800 milyon veri akışı olduğunu vurgulayan Alemdar, şöyle devam etti: “Her iki buçuk saniyede bir lastik üretiyoruz. Elektrik, su tüketimi ve atık su arıtmada kapalı devre, gelişmiş çevreci sistemler kullanıyor, sıfır atık prensibi ile çalışıyoruz. Doğal aydınlatma, gün ışığına göre değişken LED sistemler ve solar panellerle elektrik tüketimimizi en aza indiriyoruz. Aksaray fabrikamızda tam kapasitede ek 4.2 milyon adet lastik üretimi ve 700 kişilik istihdam ile Türkiye ekonomisine ek değer katacağız. Brisa bu yatırımla ihracatta da vites büyütüyor. Bu yıl başında açıkladığımız gibi, 5.4 milyon adede karşılık gelen 210 milyon dolar ihracat hedefimizle tam gaz yol alıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!