19.5 trilyonluk özelleştirme

Güncelleme Tarihi:

19.5 trilyonluk özelleştirme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme Yüksek Kurulu, dün 19.5 trilyon liralık özelleştirmeyi onayladı. Kurtalan Çimento, bölge şirketi olan Can Otomotiv'e satıldı.

Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu, 118 milyon dolarlık (19.5 trilyon) özelleştirme uygulamasını onayladı. Yüksek Kurul, 2 milyon dolar fazla fiyat vermesine karşın bölgesel tekel oluşturacağı gerekçesiyle, Uzan Grubu'nu Kurtalan Çimento ihalesinden eledi.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, 2,5 saat süren toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, özelleştirmeye milli anlamda düşündüklerini belirterek, ‘‘Ülkenin bütünlüğü açısından önemli kararlar alıyoruz. Gelir dağılımını yaymayı hedefliyoruz'' dedi.

Çelebi, Kurtalan Çimento için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan görüş geldiğini açıklayarak, ‘‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kalkınma çabasını teşvik etme açısından kurulumuz, bölge işadamlarını da temsilen, kuruluşu Canlar Otomotiv'e verdik'' dedi. Kurtalan Çimento'yu alan Canlar Otomotiv, 28 milyon 100 bin dolar fiyat vermişti.

Çelebi, yıl sonuna kadar özelleştirmede ciddi ve önemli adımların atılacağını belirterek şöyle devam etti:

‘‘Yıllardır üzerine gidilmeyen kuruluşlar özelleştirilecek. Sıradaki Tüpraş, Petrol Ofisi ve THY gibi kuruluşların özelleştirilme stratejileri belirlenmiş durumda. 15 gün içinde bilgilendirme ve yeni toplantı kararı aldık. Özelleştirme kapsamında olmayan 41 KİT var. Bunlar konusunda piyasada rekabeti sağlayan bir çalışma yapıyoruz.''

Çelebi yıllardır zarar eden kuruluşları verimli hale getirme kararında olduklarını belirtirken, ‘‘Erdemir'in satışı konusunda da bu kararı İskenderun ile birlikte düşüneceğiz'' dedi.

Çelebi'den sonra söz alan Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ise 15 gün içinde idarenin kapsamında olan kuruluşlar ile ilgili ayrıntılı bilgi hazırlayıp, kurula bir sunuş yapılacağını belirtti.

SANTRALLER TEAŞ'A

Bu arada, Yeniköy, Kemerköy, Hamitabat gibi ÖİB portföyündeki tüm enerji santralları, uygulamada birlik olması için, diğer santral özelleştirmelerini yürüten TEAŞ'a devredildi. Etibank ihalesi, teminat mektubu gelir kaydedilerek iptal edildi, yeni ihale açılması kararlaştırıldı. Konya Krom Magnezit için yapılan ihalenin de iptali kararlaştırıldı. ANKARA

Hangi kuruluş kime gitti?

Turban Bodrum Marina: Zeytinoğlu Grubu (20 milyon dolar)

Kemer Marina: Park Holding (17 milyon dolar)

Kuşadası Marina: Turyat (24 milyon dolar)

Akçay Tatil Köyü: Oden (6 milyon dolar)

Ürgüp Moteli: Özkaymak Grubu (4 milyon dolar)

Kurtalan Çimanto: Canlar Otomotiv (28 milyon dolar)

Bozöyük Seramik: Ercan Turizm A.Ş. (12 milyon dolar)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!