18 şirketli holding

Güncelleme Tarihi:

18 şirketli holding
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nin 17 şirketinden sadece biri faal değil

Büyükşehir Belediyesi, yol yapmaktan çöp toplamaya, otobüs durağından ağaç dikmeye, ev yapıp satmaktan su şebekesi döşemeye, konser salonu işletmekten kitap yayınlamaya, ekmek üretiminden spor tesisi kurmaya kadar bütün hizmetlerini kurduğu anonim şirketlerle yapıyor.

AĞAÇ AŞ (İstanbul Ağaç ve Peyzaj Sanatı ve Ticaret Anonim Şirketi): 1997'de ağaç ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi, ithali, çevre düzenleme çalışmaları yapmak amacıyla kuruldu. Kentin birçok bölgesinde fidanlıklar kurdu. Şirketin sermayesi 500 milyar.

BELBİM (Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş.): Mali Şube ekiplerince başlatılan soruşturma kapsamında yöneticilerinin birçoğu gözaltına alınan BELBİM, 1987'de Dalan'ın döneminde kuruldu. En önemli yatırımı da Akbil (Akıllı Bilet) sistemini kurmak oldu. Bu yatırıma 1995'te başlandı. Akbil, deniz otobüsleri, İETT otobüsleri, tramvay ve metroda, halk otobüsleri, şehir hatları vapurlarında kullanılıyor. Ayrıca personel giriş ve çıkışlarının kontrol etmek amacıyla geliştirilen PDKS sistemi, başta Büyükşehir Belediyesi binası olmak üzere tüm belediye ve şirketlerinde kullanılıyor. Personel sayısı 832, sermayesi 3.693 trilyon lira.

BELBET (Akaryakıt Müştakları Ticaret ve Limited Şirketi): Petrol Ofisi'yle ortak olan şirket 1962'de akaryakıt istasyonları kurmak amacıyla kuruldu. Şirketin hala faaliyette olan üç istasyonu bulunuyor. Baltalimanı, Harem ve Tophane istasyonlarında bir yıl içinde 117 milyar 329 milyon lira gelir elde edildi. 311 milyar 600 milyon sermayeyle kurulan BELBET'te 14 kişi çalışıyor.

BELTUR (Büyük İstanbul Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi): Daha önce TURİNG tarafından işletilen belediyeye ait tarihi köşk, kasır ve sarayları işletmek için 1996'da kuruldu. Bir trilyon lira sermayeli şirkette 189 kişi çalışıyor.

BİMTAŞ (Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş.): Dalan döneminde et sunmak için kurulan şirket 1997'de ağaç, çiçek ve süs bitkiciliği alanına geçti.

İstanbul Halk Ekmek Un ve Unlu Maddeler Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş.: Ahmet İsvan döneminde 1978'de kuruldu. Amacı, İstanbul halkına düzenli, ucuz, sağlıklı ekmek sunmak. Edirnekapı, Cebeci ve Kartal'daki fabrikalarında günde ortalama 2 milyona yakın ekmek üretiliyor. 40 bin lira olan halk ekmek kentin değişik noktalarında kurulan büfelerde satılıyor. 1998'de 6.2 trilyon liralık yatırım yaptı.

Hamidiye (Hamidiye Kaynak Suları Sanayi ve Ticaret A.Ş.): Kaynak ve akarsuları işletmek, araştırmak, gazoz, meyve suları konsantreleri fabrikaları kurmak amacıyla 1979'da kurulmuştu. Erdoğan döneminde yatırımlarını arttırdı, içme suyu satışının yanında isale hattı bulunmayan yerlerde İSKİ adına şehir şebeke suyunun dağıtılması, apartman depolarının temizlenmesi, şebeke suyunun ulaşmadığı hastane, okul ve resmi kurumlara 115 adet tankerle su servisi yapma gibi işler de üstlendi. Kente dikilen yeni ağaçları suluyor. İSKİ adına su sayacı değiştiriyor.

İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Tic. A.Ş.): 1987'de kurulan İDO'nun sermayesi 10 trilyon lira. Deniz otobüsü ve feribot alıyor, işletiyor.

İGDAŞ (İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Tic. A.Ş.): İstanbul'un tamamına doğalgaz dağıtmak, bu amaçla doğalgaz almak ve doğalgaz dönüşümünü sağlamak için 1986'da kuruldu. İGDAŞ'ın 1 milyon 260 bin abonesi var. .

İSBAK (İstanbul Büyükşehir Bakım Sanayi ve Tic. A.Ş.): 1986'da kurulan şirketin amacı, belediyelerin ihtiyacı olan makine, kara, deniz, hava taşıtları ile yedek parçalarını temin etmek. 1998'de trafik sinyalizasyonu alanına da girdi.

İSFALT (İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş.): Belediyenin asfalt üretimini yapan şirket 1986'da kuruldu. Ağaç AŞ kurulana kadar İstanbul'un ağaçlandırılması çalışmalarını yaptı.

İSTAÇ (İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Tic. A.Ş.): Erdoğan döneminde kurulan şirketin amacı doğalgaz, su, kömür, ve diğer katı yakıtların dağıtımını sağlamak, pazarlamak, yurtdışından kömür satın almak. Katı atıkların toplanması, ayrıştırılması, değerlendirilmesi de İSTAÇ'ın görevleri arasında.

İSTON (İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş.): Beton elemanları, park kanapesi, durak gibi kent mobilyaları, hazır beton üretimi mühendislik ve müteahhitlik alanlarında hizmet veriyor. 1986'da kuruldu.

İSMER (İstanbul Mezbaha ve Rendering Tesisleri A.Ş.): 1988'de kuruldu. Şu anda atıl durumdaki tek belediye şirketi. Amacı sağlıklı ve ucuz et temin etmekti.

KİPTAŞ (İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Tic. A.Ş.): Erdoğan döneminde kurulan KİPTAŞ, en büyük şirketlerden biri. İstanbul'da ucuza toplu konut üretiyor, satıyor. Bugüne kadar 15 bine yakın ev sattı. Pendik Hilal, Kağıthane Sadabad ve İkitelli Başak Şehir projeleri KİPTAŞ'ın projelerinden bazıları.

KÜLTÜR A.Ş. (İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Ticaret A.Ş.) : Şirket 1989'da faaliyete geçti. CRR Konser Salonu, Muammer Karaca Tiyatrosu, Mecidiyeköy Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Yerebatan Sarnıcı'nın işletmeciliğini yapıyor. İstanbul ile ilgili birçok kitap ve CD yayınladı.

İstanbul Ulaşım (İstanbul Ulaşım Sanayi ve Ticaret A.Ş): Başta hızlı tramvay işletmeciliği olmak üzere 1988'de kuruldu. Hedefleri arasnda ulaşım vasıtalarının üretimi de yer alıyor.

SPOR A.Ş. (Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Tic.A.Ş): Belediyeye ait birçok spor kompleksini işleten şirket, Avrasya Maratonu'nu da düzenliyor. Belediye Spor, Spor A.Ş.'ye bağlı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!