18 Nisan'ın iki galibi ekonomiye nasıl bakıyor

Güncelleme Tarihi:

18 Nisanın iki galibi ekonomiye nasıl bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

18 Nisan seçimlerinde sandıktan, Demokratik Sol Parti (DSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ilk iki parti olarak çıktılar. Seçimlerde sürpriz oy alarak ikinci parti olarak çıkan MHP'nin ekonomik programında son derece iddialı hedef ve politikalar bulunuyor. Üç yılda bütçe açıklarını kapamayı, enflasyonu yüzde 5'e çekmeyi taahhüt eden MHP, Türk Lirası'ndan sıfır atarak ‘‘yeni TL’’yi tedavüle çıkaracağını, vergide istisnaları kaldıracağını bildiriyor.

MHP, asgari ücreti vergi dışı bırakmayı, özelleştirmeyi üç yılda tamamlamayı, kamunun elindeki lojmanları satmayı taahhüt ediyor. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Demokratik Sol Parti'nin (DSP), ekonomik önceliklerinde ise sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası gibi hedefleri bulunuyor. Ayrıca, DSP ekonomik kalkınmayı Güneydoğu'dan başlatmayı planlıyor. DSP’nin programındaki bir başka planı ise psikolojik yöntemlerle, yerli malı kullanımını özendirmek.

DSP, kalkınmayı Doğu'dan başlatacak

Seçimden birinci parti olarak çıkan Demokratik Sol Parti (DSP), ekonomik kalkınmayı Güneydoğu'dan başlatmayı planlıyor. DSP'nin ekonomik programında, sosyal güvenlik, işsizlik sigortası gibi uygulamalar öncelikli olarak yer alıyor.

Ecevit'in 1970'li yıllardan beri savunduğu Köy-Kent modeli, DSP'nin ekonomik programında tekrar yer alırken, bu uygulamanın hem güvenlik hem de birbirine yakın köylere daha rahat alt yapı götürmek için zorunlu olduğu vurgulanıyor.

DSP'nin ekonomi programında, ‘‘DSP, kalkınmayı köylüden başlatacak ve dengeli kalkınmayı güvence altına alacak. Kırsal alanda gerek gelişme, gerekse güvenlik yönünden sağlıklı bir yerleşim için, Köy-Kent düzenlenmesiyle birbirine yakın köyler arasında işbirliği ve eşgüdümü sağlanacak. Böylelikle alt yapı maliyetleri de düşecek. Köylülükten kentliliğe yumuşak geçiş sağlanacak’’ deniliyor.

Programda, orman köylülerinin kooperatiflerinin, ormanların yönetiminde ve orman sanayi kuruluşlarında etkili duruma getirilmesi de var. Kırsal kesimdeki tüm insanların sosyal güvenlikten yararlandırılması da öngörülüyor.

DSP'nin ekonomik programı şöyle:

HALK ORTAKLIĞI: Üretici ve tüketicilerin etkin katılımıyla pazar ekonomisinde tekelleşme ve kartelleşme önlenecek. Halk ortalıkları ve KOBİ'ler üretken yatırımlara özendirilecek.

YAP-İŞLET: Altyapı yatırımlarında yap işlet devret modeline ağırlık verilecek. Yabancı sermaye kuruluşları özellikle ileri teknolojilerle yatırıma özendirilecek.

ENFLASYON: Vergi yoluyla kamu gelirleri artırılırken, sosyal güvenlik, KİT ve yerel yönetim açıkları kapatılacak. Düşürülecek kamu harcamalarıyla birlikte borçlanma yönetimi ve para politikalarıyla enflasyonun düşüşü hızlandırılacak.

BORÇLANMA: Borçlanma bütçe finansmanı sınırında en düşük maliyetle yaptırılacak. Dış borçlanma ulusal gelire kısa sürede önemli katkı yaratıcısı yatırım projeleriyle sınırlandırılacak.

BANKALAR YASASI: Bankalarla ilgili yasada, bankaların üretime ve dış satıma daha etkili biçimde destek olmaları sağlanacak.

GAP'A ÖZEN: GAP'da herhangi bir aksama olmamasına özen gösterilecek. Dış satımda ürün ve pazar çeşitlendirmesi teşvik edilecek.

YERLİ MALI: Yerli malı kullanımı psikolojik yöntemlerle özendirilecek.

ÖZELLEŞTİRME: Özelleştirmede halk katılımı toplum yararı ve iç güvenliği özenle gözetilecek.

AB'YE ÜYELİK: DSP iktidarı, Avrupa Birliği'nde tam üyelik hakkımızı savunurken bu örgütün iç işlerimize ve dış sorunlarımıza karışmasını önlemeye devam edecek.

İŞSİZLİK SİGORTASI: SSK'nın sorunlarını çözecek reform tasarıları hazır. DSP iktidarı bu konuyu öncelikle ele alacak. İşsizlik sigortası uygulanmaya başlanacak. Kişisel sağlık sigortası getirilecek. İşçi-memur ayrımı netleşecek. Çiftçiler sağlık sigortası kapsamına alınacak.

MHP, Yoksulluk Kurumu kuracak

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), programında vatandaşın girişim özgürlüğünün güvence altına alınmasını vaadederek üç yeni proje ile seçmenin karşısına çıkıyor. Bunlar yoksullukla mücadele, yolsuzlukla mücadele ve enflasyon ile mücadele olarak sıralanıyor. MHP, Yoksullukla Mücadele Kurumu Başkanlığı kuracak.

MHP'nin projesinde ülkemizde 13.5 milyon yoksulun, günlük 1.48 dolarlık açlık sınırının altında yaşadığı hatırlatılarak, yoksullukla mücadele için ilk şart olarak enflasyonun düşürülmesi öngörülüyor. Üç yıllık orta vadeli bir istikrar programı uygulanarak, enflasyon birinci yılın sonunda yüzde 30'a, ikinci yıl yüzde 15'e üçüncü yıl da yüzde 5'e düşürülecek. MHP, KDV'de yüzde 10'luk tek oran uygulamayı öngörüyor. Vergi affı ise kesinlikle çıkarılmayacak. MHP'nin ‘‘Toparlanma ve Dönüşüm Programı’’nda şu hedefler yer alıyor:

ÜCRETİN VERGİSİ: Vergi kanunları tümüyle gözden geçirilecek, uygulamada basitlik ve etkinlik sağlanacak. Özel indirim tutarı asgari ücret düzeyine çıkarılacak.

YOKSULLUK KURUMU: Özelleştirmeden elde edilen gelirin yüzde 25'i Yoksullukla Mücadele Kurumu Başkanlığı'na (YMKB) devredilecek. MHP, hükümette Sosyal Güvenlik ve Yardım Bakanlığı bünyesinde, YMKB ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü oluşturacak.

YAP-İŞLET: Enerji, ulaştırma ve haberleşme gibi sektörlerde yabancı sermayeli şirketlerin yapacakları yatırımlar teşvik edilecek. Kamu ve özel sektörün birlikte temsil edileceği bir Yabancı Sermaye Kurulu oluşturulacak.

ÖZELLEŞTİRMEYE MOLA: İdari ve yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla 1999 yılının sonuna kadar özelleştirmeye ara verilecek. Bu tarihe kadar altyapısı bitirilecek özelleştirme programı 2000 yılından başlanarak 3 yılda tamamlanacak. TMO, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Posta İşletmesi ve Ziraat Bankası KİT kapsamında bırakılacak, diğer KİT'ler süratle özelleştirilecek.

KAMUDA TASARRUF: Etkin bir tasarruf politikası başlatacak. Zorunlu olarak elde tutulması gerekenlerin dışındaki 200 bin lojman, üç yıl içinde satılacak. Kamu araçlarının sayısı da en aza indiriliyor.

YENİ LİRA: Orta vadeli programın üçüncü yılında Türk parasından sıfır atılacak, milli onurumuza yakışan güçlü bir yeni lira tedavüle çıkarılacak.

BORÇLANMA: Borçlanma politikası ile iç borcun vade yapısının uzatılması ve bütçedeki faiz yükünün azaltılması, hedefleniyor.

SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİ: Tarımda taban fiyat uygulamasına son verilerek doğrudan gelir transferi sistemine geçilecek. Sözleşmeli çiftçilik sistemi desteklenecek.

ESNAF BAKANLIĞI: Esnaf ve Sanatkar Bakanlığı kurulacak.

SINIR TİCARETİ: Doğu ve Güneydoğu'da sınır ticaretinin önündeki engeller kaldırılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!