Yıldız: Libananco bu davada taraf değildir

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: Libananco bu davada taraf değildir
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 00:00

LIBANANCO şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında üçüncü gün duruşmalarında Cem Uzan dinlenirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bu davadan endişe duymuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 Bakan Yıldız dün gazetecilerin ‘faiziyle birlikte 20 milyar doları aşan tazminat nedeniyle bir endişe duyup duymadıkları” sorusuna şu yanıtı verdi: “Türkiye’nin haklarını korumak için çok ciddi hazırlandık. Yaptığımız çalışmalarda biz endişe duymuyoruz. Endişe duymamamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi tahkim heyetine olan güvenimiz, saygımız ve objektif yaklaşımlarını her zaman gözlemlememiz. Polonya 1 ve Polonya 2 diye ifadelendirdiğimiz ve yine Libananco davası diye geçen 8.4 milyar dolarlık dava, Libananco’nun yetkisiz olduğu gerekçesiyle lehimize sonuçlanmıştı. Bu gelişmeler bize bu konuda da benzer bir cesaret veriyor. Çünkü benzer bir dava, teması aynı olan bir konu. Bildiğiniz gibi bu dava esas açısından değil usul açısından şu an yürütülüyor. Libananco taraf mıdır, değil midir? Biz bu davada taraf olmadığını, bu hisse senetlerinin kendilerine 2003 yılından önce geçmediğini söyledik. Kendileri de daha önce geçtiğini söylüyor. Tabii ki hazırlıklarımızın detaylarını size aktarmayayım ama çok geniş kapsamlı hazırlandığımız bir konu.”
20 milyar dolarlık dava
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu. Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı. Libananco’nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye’nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesi söz konusu.

Haberin Devamı

Avukat Coşar: Her şey iyi gidiyor

PARİS’te görülen davanın ilk iki gününde özel izinle ortaya çıkan ve duruşmalara tanık olarak katılan Hakan Uzan dinlenirken, dünkü duruşmada da Cem Uzan ifade verdi. Tanıklık yapan Cem Uzan güne koşarak başladı. Ardından duruşma öncesi avukatı ile rezidansında bir araya geldi. Yerel saat ile 9.00’da başlayan duruşmalara, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi üyeleri, Türk hükümeti ve Uzan ailesinin avukatları katıldı. Uzan’ın avukatı Stuart Newberger, gazetecilerin sorularına “Önemli bir görevimiz var. Ondan önce açıklamada bulunmak istemiyorum” yanıtını verdi.  Ardından binaya gelen Enerji Bakanlığı hukuk grubunun ise hayli rahat ve güleryüzlü olduğu dikkat çekti. Coşar Hukuk Grubu’nun avukatı Altan Coşar, “Herşey iyi gidiyor. Güler yüzlü olmamak için bir neden yok” dedi. Coşar iki gün boyunca ifade veren ve kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’ın 8 günlük süresini kullanmadan Paris’ten ayrıldığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!