Petrol şirketinden şok açıklama

Güncelleme Tarihi:

Petrol şirketinden şok açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2010 16:11

Rus petrolünün Boğazlar'ı devre dışı bırakarak taşınmasını öngören Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesiyle ilgili tartışmalar ülke içinde devam ederken, Rus Vedomosti gazetesi Transneft petrol şirketinin Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'e gönderdiği mektupta boru hattının doldurulmasına yetecek petrol olmadığını ilettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Vedomosti gazetesinin dünkü sayısında yayımlanan haberde, devlete ait olan Transneft Petrol Şirketi Genel Müdürü Nikolay Tokarev'in Başbakan Yardımcısı Seçin'e petrol boru hattı için gerekli kaynağın bulunmadığı ve bunun dezavantajlarıyla ilgili tespitlerinin bulunduğu mektubu yorumladı.

Gazete bir kopyasının kendisinde olduğunu belirttiği 9 Eylül 2009'da gönderilen mektupta, Burgaz-Dedeağaç boru hattının ekonomik verimliliğinin projenin başlatılmasından sonra öğrenilebileceği belirtilerek, “Proje ekonomik olmaktan ziyade daha çok jeopolitik amaç taşıyor” ifadesine yer verildiğini duyurdu.
Tokarev, mektupta projeye katılan Rosneft ve Gazpromneft'in ekonomik sorunları netleştirmek istediklerini (örneğin ulaştırma maliyetini) ve boru hattı için gerekli olan petrolün kendilerinde bulunmadığını açıkladıklarına dikkat çekiyor.

AMAÇ TÜRK BOĞAZLARINI DEVRE DIŞI BIRAKMAK

Bulgaristan'ın Burgaz Karadeniz Limanı'ndan Yunanistan'ın Dedeağaç'taki Limanı'na kadar boru uzanacak boru hattının Türk Boğazlar'nı devre dışı bırakmak için planlandığı hatırlatılan haberde, 280 kilometrelik boru hattının inşası konusunda Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan 1995'te anlaştığı ve 2006 yılında
planladıkları ancak projenin henüz başlatılmadığı kaydedildi. Rusya'nın bu durumdan şu anda Bulgaristan hükümetini suçlu olarak gösterdiği ifade edildi.
Tatneft'in mektubunda petrolcülerle olan sorununu açıklamadığı, Seçin'den Enerji Bakanlığı ve petrol şirketlerine tedarik miktarı konusundaki net tekliflerini bir ay içinde bildirmeleri talimatı vermesi istendiği belirtilen haberde, Enerji Bakanlığı yetkililerinin bu konuda yorum yapmadığına dikkat çekiliyor.

Vedomosti, projeye yakın bir kaynağın, boru hattının yıllık kapasitesinin 35 milyar ton olduğunu ancak Gazpromneft'in bu boru hattına yılda sadece 3 milyar ton petrol verebileceğini bildirdiğini kaydetti.

Türkiye ve Rusya'nın geçen Samsun-Ceyhan petrol boru hattı konusunda anlaşma imzaladığı belirtilen haberde, “Tokarev, iki (Samsun-Ceyhan ve Burgaz-Dedeağaç) projeyi birleştirmeyi teklif etmişti. Ama nasıl gerçekleştirilebileceği henüz belli değil. Türkiye, Rusya'nın Güney Akım projesinde stratejik ortağıdır” ifadesine yer verildi.

Moskova Bankası analistlerinden Denis Borisov da Vedomosti'ye yaptığı açıklamada petrolün iki boru hattını aynı anda doldurmaya yetmeyeceğini söyledi.
Rosneft, Gazpromneft, Seçin ve Rus bakanlarn gazetenin konuyla ilgili sorularına yanıt vermekten kaçınırken, Transneft şirketi yetkilisi İgor Demin yaptığı açıklamada, Tokarev'e ait olduğu belirtilen mektubun içeriğinin “tamamen Vedomosti muhabirinin hayal ürünü” olduğunu ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!