Euro’nun hikâyesi İkarus’a benzedi ortak para birimi tehlikeye girdi

Güncelleme Tarihi:

Euro’nun hikâyesi İkarus’a benzedi ortak para birimi tehlikeye girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2010 00:00

Yunanistan’da baş gösteren borç krizinin başka ülkeleri de etkilediği yönündeki endişelerin ardından Brüksel, Avrupa Birliği (AB) ülkesi üyeler tarafından kullanılan Euro için can simidi hazırlığına başladı.

Haberin Devamı

90’lı yıllarda ‘AB’nin ortak para birimine hazır olmadığı’ iddialarında bulunanlar şimdi haklı bulunurken, ekonomi profesörü Wilhelm Hankel Euro’yu mitolojideki Yunan mitolojisi kahramanlarından İkarus’a benzetti. İkarus’un uçabilmek için canını feda ettiğini hatırlatan Henkel, “Euro da uçuşunu tamamladı” yorumunu yapıyor.
Birliğin sonu mu geliyor
Avrupa’da iflasların devam edebileceği olasılığını anlatan eski Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Wilhelm Nölling, “Öyle bir
noktaya geldik ki, bazı ülkelerin hükümet bonolarını boykot ederek ve kredi notlarını düşürerek bile ölmelerine sebep olmak mümkün” ifadesini kullandı. Nölling, herkesin güçlü Avrupa bölgesi ülkelerinin nasıl davranacağını merak ederken, birliğe üye ülkelerin bağımsız olarak büyüme konusunda halen risk taşımasının da para birliğinin sona ermesine neden olabileceğini savunuyor.
Öte yandan Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İrlanda’daki ekonomik durumun, AB’nin ‘ortak kader’ anlayışını ‘ortak borç’a çevireceğini söyleyen Nölling, pazartesi günü Brüksel’de yapılacak toplantının sıradan bir toplantı olmayacağına dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ı borçlarını hemen kontrol altına alması konusunda sert bir biçimde uyaran AB Komisyonu, İspanya ve Portekiz’de yaşanan benzer sorunların önüne geçmeyi planlıyordu. Ancak her iki ülkenin de artan bütçe açıklarının Yunanistan’a benzerliğiyle gündeme gelmesinin ardından bunun yayılmakta olan bir dalga olduğu kanıtlanmış oldu. Analistler, bu ülkelerin tahvillerinde yaşanacak düşüşlerin devam edeceğini ve daha fazla borç yükü altına giremeyeceğini öngörüyor.

İkarus  nedir

Haberin Devamı

YUNAN mitolojisinde güneşe çok yaklaştığı için kanatları eriyen ve düşerek ölen karakter olarak biliniyor. Mitolojiye göre, İkarus ve babası Dedalus doğal bir labirente kapatılır. Bunun üzerine Dedalus, oğluna kuğu kanatlarını balmumuyla birleştirerek bir çift kanat yaparak, yolu havadan bulmasını ister. Babası “Güneşe çok fazla yaklaşma, kanatlarındaki balmumu erir” diye uyarmasına karşın İkarus, uçmanın ve güneşin güzelliğine hayran kalarak güneşe yaklaşır. Ancak balmumunun erimesinin ardından İkarus kanatlarını kaybederek düşer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!