120 milyarlık barış oldu bunun adı ‘Kadife Devrim’

Güncelleme Tarihi:

120 milyarlık barış oldu bunun adı ‘Kadife Devrim’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2010 00:00

Kamu alacaklarına yönelik geniş kapsamlı yeniden yapılandırma kararı, iş dünyasında büyük memnuniyet yarattı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcık-lıoğlu, “Reel sektöre büyük bir ivme kazandıracak” dedi. ATO Başkanı Sinan Aygün, “Kadife Devrim” benzetmesi yaptı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, vatandaşın kamu kurumlarına olan borçlarına yönelik kapsamlı yeniden yapılandırma kararı iş dünyasında büyük bir memnuniyet yarattı. 2009 yılında küresel kriz nedeniyle vergi ve SGK primleri başta olmak üzere birçok ödeme yükümlülüğünün aksadını belirten iş dünyası temsilcilerine göre ‘kamuya borçların yeniden yapılandırılması’ 120 milyar liralık bir alacağı tahsil edilebilir hale getirdi ve iş dünyası ile vatandaşın devletle devrim niteliğinde bir barış yapmasına fırsat sağladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, birikmiş vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmanın, iş dünyasını rahatlatacak çok önemli bir adım olduğunu belirterek, bu girişimin reel sektöre büyük bir motivasyon ve ivme kazandıracağını ifade etti.
Bankalar da adım atmalı
“Benzer bir girişimi, özellikle kredi kartı borçları konusunda bankalarımızdan da bekliyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “TOBB, 2009 yılından itibaren bu meseleyi kamuoyunun gündemine getirmiş ve hükümete iletmişti. Bu çerçevede 120 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen, birikmiş Vergi ve Prim borçları ile diğer kamu alacaklarının yapılandırılmasına yönelik çalışma, Türk iş dünyasının istek ve beklentilerini çok büyük ölçüde karşılamıştır. Küresel ekonomik kriz sonrasında, kamu idaresi ile reel sektörü barıştırmak ve beyaz bir sayfa açmak açısından böyle bir adım, ekonominin büyüme sürecini de kuvvetlendirecektir. Müteşebbisi fabrikasına, tüccarı dükkânına döndürecek bu girişim için teşekkür ediyoruz.”
Meclis’ten çabuk geçsin
Sözkonusu yapılandırma ile ilgili yasal çalışmanın, Meclis’ten ivedilikle geçmesini ve bu süreçte muhalefet partilerinin de yapıcı katkı sağlamasını beklediklerini belirten Hisarcıklıoğlu şunları ifade etti: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın açıkladığı, gençlerin ve kadınların istihdamına yönelik destekler ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın hayata geçirdiği 3 milyar liralık KOSGEB-KOBİ destek paketinden sonra, Kurban Bayramı öncesinde 3. müjdeli haberin de duyulması, reel sektörde büyük bir motivasyon ve ivme sağlayacaktır. ”
ATO: Kadife devrim

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de, şimdiye kadar devletin yumruğunu gören vatandaşın şimdi devletin kadife eliyle tanıştığını söyledi ve “Bu kadife devrim, Türkiye ekonomisini yeniden üreten ve istihdam sağlayan bir rotaya sokacak” dedi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin tüm vergi barışlarını aşıyor

ATO Başkanı Sinan Aygün, vergi borçlarını da kapsayan bu borç yapılandırılmasının Cumhuriyet tarihinde yapılan vergi barışlarının tümünü tek kalemde kapsayan bir barış olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Faiz ve cezalarıyla 120 milyar liranın üzerinde bir kamu alacağı tahsil edilebilir hale geldi. Devletin 50-60 milyar lira tahsil edebileceğini tahmin ediyoruz. Bütün ülkeler bütçe açıklarıyla, borç stoklarındaki büyümeyle uğraşırken Türkiye, buradan gelen parayla önemli bir mali disiplin sağlayacak.”

CHP: Düzenli ödeme yapana da indirim olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, borç yapılandırma paketinin, vergisini düzenli ödeyenleri mağdur duruma düşürdüğünü ileri sürerek, bu kişilerin vergilerinde indirim yapılmasını istedi. Yasalara olan saygısı ve sorumlulukları gereği vergisini düzenli ödeyenlerin bu tür uygulamalarla mağdur duruma düşürülmemesi gerektiğini belirten Tekin, “Bu nedenle düzenli vergi ödeyenlerin hem özendirilmesi hem de ödüllendirilmesi gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!