10 gün geliri şehitlere

Güncelleme Tarihi:

10 gün geliri şehitlere
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 21:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Avrasya Tüneli’nin açılış töreninde 1 milyar 245 milyon dolara mal olan projede yılbaşına kadar tüm gelirin şehit ve gazilere aktarılacağını duyurdu. Ayrıca yılbaşına kadar geçiş ücreti de 15 TL olacak. 

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, yarın sabah itibariyle araçlara açılacak ‘Avrasya Tüneli’nin yılbaşına kadar tek yön ücretinin 15 lira olacağını ve 1 Ocak’a kadar tünel geçişlerinden elde edilecek tüm gelirin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın şehit ve gaziler için olan hesabına aktarılacağını açıkladı.

Yani yarından itibaren 10 gün boyunca 15 lira olan geçiş ücreti şehit ve gazilere gidecek. Erdoğan, yılbaşında ise Türk Lirası olarak geçiş ücretinin açıklanacağını bildirdi. Avrasya Tüneli’nin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 4 yılda inşa edilen ve kendi alanında pek çok ilkler kullanılarak tamamlanan Avrasya Tüneli’nin proje ve inşaat aşamasında bir çok ödül aldığını belirtti.

Tünelin hizmete girdikten sonra daha büyük ilgi göreceğine inandığını vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu: “Maliyeti, 1 milyar 245 milyon dolar, Türk Lirası olarak yaklaşık 4.5 milyar lira. 100 bini aşkın araç dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden rahat şekilde burayı kullanacak. Artık fırtına çıktı, vapur seferleri iptal oldu, sis çöktü, köprüde trafik durdu, gibi haberleri geride bırakıyoruz. Bir taraftan Marmaray, bir taraftan Avrasya tüneli.”

Haberin Devamı

10 gün geliri şehitlere

Açılış töreninde, İstiklal Marşı ile Kuran okunurken, kurdele kesiminden önce ise tünelin dualarla hayırlı olması temenni edildi. 

25 YIL 180 MİLYON TL

Avrasya Tüneli sayesinde İstanbul’un iki yakasının arasının dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmadığını vurguladı. Erdoğan şöyle devam etti: “İş bilenin kılıç kuşananındır. Tünelin inşasının üstlenen firmadan bir bölümünü öz kaynaklarından bir bölümünü de kredi olarak finansmanını kendileri sağladı. Yaklaşık 25 yıl boyunca kamu payı ve vergilerle Hazine’ye yılda 180 milyon lira gelir gelecek. Tünelin işletmesin bu sürenin sonunda tamamen devlete geçecek. Harem ve Çatladıkapı arasındaki tünel ve yollar sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakikaya iniyor.”

Haberin Devamı

10 gün geliri şehitlere

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Ahmet Arslan tünelin tam ortasından araçlarından inerek bir süre yürüdüler.

30 OCAK’TA 7/24

İlk etapta 30 Ocak’a kadar tünelin sabah 7, akşam 9 hizmet vereceğini belirten Erdoğan gerekli sistem düzenlemeleri ve entegrasyonu yapıldıktan sonra 30 Ocak itibariyle de 7 gün 24 saat işletmeye geçeceğini vurguladı. Erdoğan “Bundan sonra sıra Kanal İstanbul’da. İnşallah Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız. Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü’nü hayata geçirmenin hazırlıkları içindeyiz. 18 Mart’ta Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Önümüzdeki yıl Kanal İstanbul’da temel atma noktasına geleceğiz.” 

Haberin Devamı

10 gün geliri şehitlere

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tünelin çıkışında yine vatandaşlar karşıladı.

İLK GEÇİŞ ERDOĞAN’DAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından araca bindi ve tünelden ilk geçişi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkan İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tünelin tam ortasında araçlarından inerek bir süre tünelde yürüdü. Erdoğan tünelin en derin noktasında temsili olarak iki yakayı birleştirdi. 

Haberin Devamı

10 gün geliri şehitlere

Avrasya Tüneli’nin açılışı için çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. 

FATİH’İN TORUNLARI DENİZİN ALTINDAN ARABA GEÇİRİYOR

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, her şeyin insanımızın hayatını kolaylaştırmak için olduğunu belirterek, “Avrasya Tüneli de en büyük rüyalarımızdan en büyük hayallerimizden biriydi. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Açtığımız her eser, kazandırdığımız her büyük proje, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı emeği olan aziz milletimiz içindir. Türkiye’nin büyüme azmini Allahın izniyle hiçbir şer güç durduramayacaktır” dedi. 19 bin kilometre bölünmüş yol inşa ettiklerini söyleyen Yıldırım, bugün 76 ilin birbiriyle bölünmüş yollarla bağlandığını 14 yıl önce bu rakamın sadece 6 olduğunu hatırlattı. 156 yıllık demiryolu ağlarının yenilendiğini, kara tren devrinden hızlı tren dönemine geçtiklerini vurgulayan Yıldırım “Hava yolunu halkın yolu yaptık. Hava alanları sayımızı ikiye katladık. Dünyanın en büyük havalimanını yapan ülkenin adı Türkiye’dir. İnşallah yeni hava limanımızı 26 Şubat 2018’de devreye almış olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 gün geliri şehitlere

BÜYÜK TASARRUF

Yıldırım, şöyle konuştu: “Fatih, İstanbul’u fethederken gemileri karadan yürüttü, onun torunları Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları arabaları, trenleri denizin altından geçiriyoruz. Bugün dünyanın en derin tünelini açıyoruz. Denizin altında 106.5 metre. Sarayburnu’ndan Haydarpaşa’ya 4 dakikada geçeceğiz.” Avrasya Tüneli’nin 4.5 milyar liralık proje olduğunu ve iki katlı yapıldığını dile getiren Yıldırım “Böylece bulunduğumuz Kennedy Caddesi kesintisiz E5’e denizin altından bağlanıyor. 1.5 saatten fazla gideceğiniz mesafeyi Yenikapı’dan Göztepe’ye sadece 15 dakikada geçeceğiz. Deniz altında geçiş sadece 4 dakika. Unkapanı, Galata köprülerinin trafik yükü de bu projeyle daha da azalacak. Ve buradaki trafik çok daha hızlanmış olacak. 120 bin araç günde bu tünelden geçecek. Tünelin hizmete başlamasıyla birlikte 1 yılda sadece yakıt tasarrufu 160 milyon lira, zamandan tasarruf ise 52 milyon saate ulaşacak. 24 saat hizmet verecek tünel, doğal afetlerden etkilenmeyecek şekilde yapıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!