100 yıllık The Express satılıyor

Güncelleme Tarihi:

100 yıllık The Express satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir zamanların en çok satan gazetelerini içinde barındıran 100 yıllık The Express grubu bugünlerde eski başarısını özlüyor. Tekrar el değiştirmesi gündeme gelen The Express'e 100 milyon dolarla İngiliz Hirduja kardeşler talip

Geçtiğimiz günlerde İngiliz milyarder Hinduja kardeşler The Express grubu gazeleri olan The Daily, Sunday Express ve The Daily Star'ı satın almak için United News & Media'ya (UN&M) 100 milyon Sterlin (100 trilyon TL) civarında bir teklifte bulundular.

Bankacılık, petrol, alt yapı ve kimya endüstrisinde de faaliyet gösteren Hinduja kardeşler, 1.3 milyar Sterlinlik servetleri ile The Sunday Times'ın 'İngiltere'nin en zenginleri' listesinde sekizinci sırasında yer alıyorlar. Hinduja kardeşlerin sahip olduğu Hinduja Grup adlı şirket, yaptığı açıklamalarda gazetelerin yayın politikasının devamı için bir yönetim kurulunun tayin edileceğini ve kaliteli yayın yapılacağını garanti ediyorlar.

Bir süredir yazılı basına girmek için araştırmalar yapan Hinduja Grup, böylece iletişim ve uluslararası meyda sektörüne de girmeyi planlıyor. Grup, Express gazetesini tekrar mükemmel bir hale getirmek için iyi bir yönetime, güçlü bir editör takımına ve nakit akışı ile birlikte gerçekleşecek yatırımlara ihtiyaç olduğuna inanıyor. Bütün bu gelişmelere karşın şimdilik satışa ilişkin olarak UN&M tarafından bir açıklama yapılmadı.

100 yıllık gazete

1900 yılında kurulan The Express, ön sayfasında reklam yerine haber taşıyan ilk gazeteydi. 1916'da toplam 17.500 paunda gazetenin kontrol edici bir yüzdesi İskoç Kilisesi papazının oğlu olan Max Aitken tarafından ele geçirildi. Gazete bu satışın ardından 277 binlik sirkülasyona sahip olmasına karşın günde 3 bin paund kaybediyordu.

Aitken'in gücü Başbakan David Lloyd George'un lideri olduğu Muhafazakar Parti'yle tanışmasından geliyordu. Başbakan George 1918 yılında Aitken'i bakan olarak atadı. Aitken daha sonra Churchill'in savaş zamanı kabinesinde de hizmet verdi

Aitken Lord Baeverbrook ünvanını kullanmayı kabul ettiği dönemlerde ise gazetenin en büyük rakibi The Daily Mail'di. Gazete bu dönemde deniz aşırı ülkelerden de haberler vermeye başlamıştı.

Aitken'in gazetesinde dedikodu sütünu, kadın makaleleri, spor ve sosyal sayfalar gibi özel bölümler yer alıyordu. The Express 1924 yılında sayfalarına çarpraz bulmayacayı koyan ilk İngiliz gazetesiydi. Gazete 1922'e kadar siyah-beyaz yayınlandı.

Beaverbrook bir süre sonra The Sunday Express'i çıkardı. Gazete 1931 yılında Fleet Caddesi'ndeki etkileyici Daily Exspress binasına taşındı.

Çabucak kurulan yönetim kuruluyla The Express'e magazin gazetesi prensipleri getirildi. 1936'ya kadar 2.25 milyon ile dünyadaki en büyük sirkülasyona sahip gazete oldu.

"Parlak alevli kılıç"

Arthur Christiansen'in editörlüğü altında 1940'lı yıllar boyunca gazetenin bu başarısı sürdürüldü. Gazetenin 1944'de 3 milyondan fazla ve 1949'da da 4 milyonluk satışı vardı.

Beaverbrook'un basının gücüne olan inancı büyüktü. Beaverbrook basını "Politik zırhları kesebilecek parlak bir kılıç" olarak tanımlamıştı. Bu yüzden Beaverbrook'un gazetenin ateşli bir savunucusu olması bir raslantı değildi.

Beaverbrook bütün bunlara karşın sürpriz bilgilerin yayınlanmasına da karşı değildi. Tıpkı Edward VIII ve Wallis Simpson'un aralarında bulunduğu olaylarda veya Winsten Churchill'in felçten acı çektiği haberlerinde olduğu gibi.

1945 genel seçimleri boyunca başlıklarla İşçi Partis'ine saldırdı. The Express savaş yıllarından sonra piyasa gazeteciliğinde baskındı.

The Daily Express bir zamanlar dünyanın günlük olarak en çok satan gazetelerinden biriydi (1946'da 4 milyonluk sirkülasyonu vardı) ve onun kardeş gazetesi The Sunday Express ise son yıllarda bu başarıyı sürdürmek için hala çabalıyor.

Yayın politikası değişiyor

Lord Beaverbrook'un ölümünü takip eden 1964 yılında kontrolü ele geçiren oğlu Max, aynı tarz başarıdan hoşlanmıyordu. Gazetede köklü bir değişime gitti. İlk olarak editörler hızlı bir şekilde değiştirildi. Yapılan değişiklik karşısında zayıflayan satış rakamları üzerinde hiçkimsenin büyük bir etkisi olamadı.

The Express bütün bu gelişmelere rağmen magazin gazeteciliği boyutuna tekrar geri döndü ve 1985 yılında United Newspaper tarafından satın alındı. 1978 yılında ise daha çok kitleye hitap eden kardeş gazete The Daily Star yayına başladı. Fakat ilk başarılara karşın rakip The Star, Sun ve Mirror'un satışıyla boy ölçüşme konusunda mücadele edemedi. Gazete son yıllarda kronik alt yapı yatırımlarından dolayı acı çekiyordu.

1995 yılında kendi geniş medya holdingini öne çıkarmaya başlayan United News and Media ile The Express Daily ve Sunday Express adıyla yeniden bir dönüş yaşandı. Fakat geç kalınmıştı. The Daily Express'in düşen satışlarını durdurmak için yapılan girişimler karşısında Independent'dan editör Rosie Boycott getirildi. Yine de hiçbirşey bu "gelgit"'e engel olamadı

Press Gazette'sinin editörü Philippa Kennedy, gazetenin bugünkü durumunu şu sözleri ile özetliyor: "Açıkça The Express'in yeni bir kana ihtiyacı var"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!