100 Türkten sadece 20'si tuvalet kağıdı kullanıyor

Güncelleme Tarihi:

100 Türkten sadece 20si tuvalet kağıdı kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Kağıt ve Selüloz Sanayicileri Birliği'nin yaptırdığı bir araştırma, Türkiye'de tuvalet kağıdı tüketiminin Avrupa'nın 26 kat gerisinde olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayanların sadece yüzde 20'si tuvalet kağıdı kullanıyor.

Tuvalet kağıdı tüketiminin dini açıdan hala bazı kesimlerce sakıncalı göründüğü Türkiye'de toplam nüfusun sadece yüzde 20'sinin tuvalet kağıdı kullandığı bildirildi.

Avrupa Kağıt ve Selüloz Sanayicileri Birliği Tuvlet kağıdı tüketiminde Batı Avrupa ülkelerinin 26 kat gerisinde bulunan Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığının ‘‘dinen sakıncası yoktur'' şeklindeki fetvası en çok tuvalet kağıdı üreticilerini sevindirdi.

‘‘Temizlik imandan gelir'' söyleminin sürekli kullanıldığı Türkiye'de kişi başına toplam temizlik kağıdı tüketimi yılda 590 gram dolayında bulunuyor. Batı Avrupalı ülkeler ise bu ortalamadan 17 kat fazla kağıt tüketiyor. Tuvalet kağıdı tüketiminde ise bu oran 26 kata çıkıyor. Halen Türkiye'de toplam nüfusun sadece yüzde 20'si tuvalet kağıdı kullanıyor. Tuvalet kağıdı tüketiminin düşük olmasında ekonomik nedenlerin yanısıra, yüzyıllardır yerleşmiş olan elle taharetlenme ve dini nedenlerle bir takım gelişmelerin farklı yorumlanması, konunun hassas, çok kişisel bulunması dolayısıyla ancak "değinme" yoluyla ele alınabilmesi gösteriliyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Anabilim Dalı tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, elle taharetlenmede ısrar edildiği durumlarda araştırmaya katılan deneklerin yüzde 75'inin ellerinde tifo, paratifo, hepatit gibi hastalıklar ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan bakteriler ürüyor. Elle taharetlenme yerine tuvalet kağıdı kullanılarak yapılan denemede ise bakterilerin görünme oranı yüzde 3'e düşüyor.

Türkiye’ye diplomatik kriz çıkınca girdi

1960'lı yıllarda Türk-Amerikan Kadınlar Birliği'nin Karadeniz bölgesine yaptığı ziyaret sırasında tuvaletlerde kağıt olmaması küçük çapta diplomatik bir sorun yarattı. Amerikalı konuklar tuvalet kağıdı bulunmadığı için tuvalete girmeyi reddetti. Kadınlar Birliği sorunu çözmek için

Sanayi Bakanlığı'na başvurdu ve bakanlığın emri ile Seka tarafından tuvalet kağıdı üretilmeye başlandı. Kısıtlı üretilen ve devlet tarafından üretildiği için tanıtımı yapılmayan tuvalet kağıdıyla Türk toplumunun tanışması 1970 yılında Eczacıbaşı topluluğunun İpek Kağıt'ı kurmasıyla oldu.

130 yıldır kullanılıyor

Dünyanın, çağdaş yaşamın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan tuvalet kağıdı ile tanışmasının geçmişi ancak yüzyıllık bir tarihi kapsıyor. Türk toplumunda kentli kesimin tuvalet kağıdı ile tanışması ise 1970'li yılların başına denk geliyor. İlk tuvalet kağıdı, 1857 yılında ABD'de üretilerek piyasaya sürüldü ancak ince olması nedeniyle benimsenmedi. 1879 yılında İngiliz Walter Alcock, tuvalet kağıdı üreterek pazara verdi fakat İngiliz toplumunun geleneksel terbiye ve kültürü, üründen sözedilmesini önlediği için kullanımı kısıtlı kaldı. 1880 yılı başında yine ABD'de

Philadelphia'da Edward ve Clarence Scott kardeşler, çağdaşlaşma ve kentleşme akımından yararlanarak tuvalet kağıdını piyasaya sundu. O günlerin "modern şehircilik" anlayışı içinde kahve renginde piyasaya sürülen tuvalet kağıdı, "evin en küçük odasında kullanılan ürün" olarak o yörede yaygınlaştı. Ürünün Philadelphia'da gördüğü bu ilgi ABD'nin çeşitli yerlerindeki temizlik kağıdı üreticilerini harekete geçirdi. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ürünün giderek daha yumuşak üretilmesine karşılık yaygın olarak kullanılması 1. Dünya Savaşı'nın sonunda olanaklı olabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!