100 trilyonluk KKDF krizi

Güncelleme Tarihi:

100 trilyonluk KKDF krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kredili ithalattan alınan yüzde 6'lık Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi, ekonomi yönetiminde kriz yarattı. Devlet Bakanı Işın Çelebi, ‘‘KKDF'nin kaldırılacak’’ derken, Maliye Bakanlığı, ‘‘gelir kaybı olur’’ diye karşı çıktı. Fon'da bu yıl 100 trilyon toplanması bekleniyor.

Kredili ithalattaki yüzde 6'lık Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için prim kesintisinin kaldırılması konusu, ekonomi yönetiminde anlaşmazlığa yol açtı. İhracatın yeniden canlandırılması amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın kaldırılması gerektiğini belirttiği, Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin de bu amaçla Merkez Bankası'na yazı yazdığı KKDF kesintisi, Para Kredi Kurulu'nda tartışma yarattı.

Kurulun son toplantısında, Dış Ticaret Müsteşarlığı, sözkonusu düzenlemenin biran önce hayata geçirilmesini ve bu şekilde maliyetlerin düşürülerek, ihracatçıya rekabet imkanı yaratılmasını istedi.

GELİR ENDİŞESİ

Ancak Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı, kredili ithalatta alınan yüzde 6'lık kesintinin kaldırılmasının kaynak sıkıntısı çekilen bir dönemde, gelir kaybına yolaçacağını belirterek, buna pek sıcak bakmadıklarını bildirdi. Maliye ile Hazineciler, uygulamanın bir süre daha devamının daha akılcı olacağını ifade ettiler.

Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri ise KKDF kesintisinin kaldırılmasını, uzun araştırmalar sonucunda talep ettiklerini ifade ederek, bu konuda ısrarcı olduklarını vurguladılar. Müsteşarlık yetkilileri, gerek Devlet Bakanı Işın Çelebi, gerek Müsteşar Yavuz Ege'nin yüzde 6'lık kesintinin kaldırılacağını kamuoyuna açıkladığına, ihracatçıların da bu düzenlemenin biran önce çıkarılmasını beklediklerine dikkat çektiler.

Tarafların bir noktada uzlaşamaması üzerine, kredili ithalattan alınan KKDF kesintisinin kaldırılması konusunun Para Kredi Kurulu'nun bir sonraki toplantısında sonuçlandırılması kararı alındı.

35 TRİLYON

1997 gelirinin 100 trilyon olması beklenen Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'na bu tutarın 35 trilyonu kredili ithalat kesintisiyle geliyor. Yılbaşından bu yana sözkonusu miktarın 20 trilyonunun da fona girdiği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, yıl sonuna kadar kredili ithalattan fona 15 trilyon geleceğini, ancak kesintinin kaldırılmasının bunun çok daha üzerinde bir ihracat imkanı yaratacağını belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!