100 gün mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

100 gün mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) Tesis ve İşletme AŞ Genel Müdürü Yüksel Onaran, Zeugma Girişim Grubu tarafından istenen 100 günlük sürenin mümkün olmadığını belirtti.Onaran, gecikmenin Türkiye'ye ayda 30 milyon dolar zarar verdiğine dikkat çekti.

Yüksel Onaran, Zeugma'nın dünyanın gündemine gelmesinde, Birecik Barajı'nın büyük ve olumlu bir katkısı bulunduğunu söyledi. Onaran, Zeugma'nın kurtarılmasının görevleri olmamasına rağmen, ‘‘ellerinden geleni yaptıklarını’’ belirtti. Zeugma'da halen 6 bölgede 80'e yakını arkeolog olmak üzere 300 dolayında kişinin kurtarma ve belgeleme kazısı yaptığını belirten Yüksel Onaran, ‘‘Kültür mirası olmayan insanlar yetim kalır. Ancak enerjiye de ihtiyaç var. Zeugma için oluşturulduğunu basından izlediğimiz Zeugma Girişim Grubu'nun gündeme getirdiği 100 gün istiyoruz, talebinin karşılanması mümkün değil’’ diye konuştu.

‘‘Maça gitmeden maç yazanlar var’’ diyen Onaran, girişime saygı duyduklarını, ancak ‘‘Keşke bize gelip bilgi alsalardı’’ demekten de kendisini alamadığını söyledi. ‘‘Zeugma moda oldu. Mevzu kıtlığı var ve kolaya kaçılıyor’’ diyen Onaran, şöyle devam etti:

‘‘4 Ekimde Birecik Barajı'nda 385 kotuna gelinecek ve deneme amaçlı üretim başlayacak. Bu barajın gündeme gelmesi, planlanması, ihalesi ve inşaası 32 yıl sürdü. Zeugma da neredeyse o kadar süredir biliniyordu. Yeni keşfedilen bir yer değil ki. Birecik Barajı ve HES'te, enerji üretiminin geç yapılmasının bedeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, yansımaları ile birlikte Türkiye ekonomisine ayda 30 milyon dolara mal olacak. Ülkenin şiddetle enerjiye ihtiyacı var.’’

Onaran, Birecik Barajı AŞ olarak Zeugma'nın kurtarılması için yaptıklarını ise şöyle sıraladı:

‘‘Personel, işçi ve makine dahil olmak üzere, Zeugma'daki çalışmalar için katkımız 500 bin mark. Bunun 400 bin markını yabancı ortaklar verdi. Rezervuar alanında hiçbir iş, bizim işimiz değil. Ancak, 700 trilyon liralık bir projeyi yürüten ve bu işi yaparken 100 trilyon lira da tasarruf sağlayan bir kuruluş olarak, Zeugma'ya katkıyı da görev kabul ettik.’’

Onaran, Zeugma'dan ders alınarak, bundan böyle Kültür Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın işbirliği içerisinde çalışması ve büyük yatırım yapılacak alanların arkeolojik araştırmalarının çok önceden bitirilmesi, projelere bu konuda hükümler konulması gerektiğini, sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!