100 bin mükellef ‘RADAR’a takıldı

Güncelleme Tarihi:

100 bin mükellef ‘RADAR’a takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 07:00

Otomotiv sektöründeki tedarik krizinden dolayı sıfır araç bulunamamasını fırsata çevirip yüksek fiyattan ikinci el araç satışı yapanlara karşı sıkı takip sürüyor. İkinci el ticaretinde sıfır araç alan şirketler için ‘6 ay ve 6 bin km’ sınırlaması dün yürürlüğe girerken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, “Motorlu araç sektöründe haksız fiyat artışına sebep olan 100 bin mükellef RADAR’ımıza takıldı” dedi.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü, gayrimenkul sektörünün ardından araç sektörünü olumsuz etkileyenler için de harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu çerçevede fahiş fiyat artışına sebep olan 100 bin mükellef tespit edildiğini duyurdu. Bakan Nebati, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmekte son derece kararlıyız. RADAR sistemimiz sayesinde mali ve finansal verilerin sistemsel ve detaylı analizlerini gerçekleştiriyor, çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Gayrimenkul sektöründe olduğu gibi araç sektöründe de suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Bu çerçevede, mükellefiyet kaydı bulunmadan belli bir sayının üzerinde araç alım satımı yapan, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef  Bakanlığımızın RADAR’ına takıldı” dedi.

RADAR NEDİR?

Haberin Devamı

RADAR sistemiyle araç alım satımını kıskaç altına aldıklarına dikkati çeken Bakan Nebati, şu detayları da paylaştı: “Buna ek olarak sıfır ve ikinci el araç alım satımı yapan bayi, galerici ve kişiler hakkında da detaylı tespitler yaptık. Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen, piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmaya başladık. Saha denetimleri de sürüyor.” Bakan Nebati, kayıt dışı mücadelede toplumun tüm kesimlerinin desteğinin büyük önem arz ettiğini de vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi (RADAR) sayesinde mali ve finansal verilerin sistemsel ve detaylı analizleri gerçekleştiriliyor. Farklı veri kaynaklarından edinilen bilgiler bu sistemde toplanarak risk senaryoları oluşturuluyor ve modellemeler de yapılıyor.

ÜÇTEN FAZLA SATIŞ TİCARET SAYILIYOR

2020 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle şahısların bir senede 3’ten fazla araç satışı yapmasının önüne geçilmişti. Bu kapsamda, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe” göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılıyor. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul ediliyor.

Haberin Devamı

100 bin mükellef ‘RADAR’a takıldı

İKİNCİ ELDE ‘6 AY’ SINIRI YÜRÜRLÜKTE

Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un  ikinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için şirketlere ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ sınırlaması getirileceğini açıklamasının ardından, söz konusu düzenleme resmileşti. Yapılan düzenlemeyle, ikinci el ticareti yapan şirketlere 1 Temmuz 2023’e kadar 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan aracı satma yasağı konulurken, ellerindeki sıfır araçları satmak için 15 Eylül 2022’ye kadar süre tanındı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yer aldı.

Haberin Devamı

İŞTE TÜM DETAYLAR

Ticaret Bakanlığı, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Yönetmeliğiyle ilgili bir duyuruda da yaptı. Bakanlığın açıklamasında göre yeni düzenlemenin detayları şu şekilde:

-Düzenleme oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmaları ile ticari faaliyet kapsamında ikinci el otomobil ve arazi taşıtı satışı yapanları kapsıyor. Nihai tüketicilerin, bireysel otomobil satışlarına sınırlama getirilmiyor.

-Getirilen pazarlama ve satış kısıtlaması 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. İhtiyaç olması halinde altı ay daha uzatılabilecek.

-Düzenlemenin yürürlük tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler adına tescil edilen otomobil ve arazi taşıtları 15 Eylül 2022 tarihine kadar herhangi bir kısıtlama olmaksızın pazarlanabilecek ve satılabilecek.

Haberin Devamı

-Düzenleme ile yalnızca otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ve satışı kısıtlanacak. Kamyon, otobüs, kamyonet vb. taşıt türleri bu kısıtlama kapsamında yer almayacak.

-İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler tarafından kendileri üzerine alınan taşıtların yanı sıra, herhangi bir üçüncü kişi üzerine tescil ettirilen taşıtların ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler aracılığıyla pazarlanması veya satışı da bu kısıtlama kapsamında değerlendirilecek. Örneğin, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler tarafından verilen ilanlar da pazarlama faaliyeti kapsamında değerlendirileceğinden denetime tabi olacaktır.

Haberin Devamı

-Pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı faaliyetlerin tespitine yönelik, satış kayıtları üzerinden yapılan denetimler ile saha denetimleri artırılacak. Bununla birlikte, vatandaşlardan gelen şikâyetler derhal işleme alınacak.

BAKMADAN GEÇME!