100 bin dolara kurduk, 10 yılda yarım asırlık şirketleri geçti

Güncelleme Tarihi:

100 bin dolara kurduk, 10 yılda yarım asırlık şirketleri geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 00:00

Online ticaretin çok önemli boyutlara ulaştığını belirten Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner, “10 yıl önce 100 bin dolar sermayeyle apartman dairesinde kurulan Hepsiburada.com’da şimdi günde 30 binden fazla ürün satılıyor” dedi.

Haberin Devamı

GENÇ Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (GYİAD) “Genç Patronlar ile Sohbetler” söyleşisine katılan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner, “Tüketiciye ulaşma kanalları her gün değişiyor. Etkilenmemek mümkün değil. Bu gelişmeler bizi paranoyak yaptı. Rakibimizin kim olduğunu bilemiyoruz. Hepsiburada.com son dönemlerin en çok öne çıkan projesi oldu” dedi.

100 bin dolarlık sermaye   

Online ticaretin önemli boyutlara ulaştığını anlatan Hanzade Doğan Boyner, şunları söyledi: “Bu konuda en çarpıcı başarı hikayelerinden birisi de Hepsiburada.com örneği. 10 yıl önce 100 bin dolar sermayeyle apartman dairesinde kurulan Hepsiburada.com, şimdi yarım asırdır faaliyet gösteren şirketleri bile geride bıraktı. Ayda 7.5 milyon ziyaretçisi var. Günde 30 binden fazla ürün satılıyor. Her gün her yerde yeni bir iş alanı oluşturuluyor. Sizin işinizi başka kimlerin yaptığını takip edemez hale gelindi. Google bir iletişim şirketi fakat otomobil sektörüne yatırım yapıyor, Microsoft bir yazılım şirketi ama cihaz üreticisi olmak istiyor. Artık sınırlar kalın değil ince, net değil bulanık. Artık herkes kendini yenilemek zorunda.”

Haberin Devamı

HANZADE DOĞAN BOYNER "YÜZYILIN TEK GERÇEĞİ DEĞİŞİM" / WEB TV

Girişimci olan kazanacak

Değişim ve teknolojiden etkilenmemenin mümkün olmadığını anlatan Boyner, şunları söyledi: “Bizim neslimizin önündeki en büyük iddia bu değişime nasıl ayak uyduracağımız. Şu anda başdöndürücü, iliklerimize kadar hissettiğimiz bir değişimin içerisindeyiz. Olmazsa olmaz kavram yaratıcılık, kalıpların dışına çıkabilmek, tetikte olmak, esnek olmak ve girişimci ruh. Artık şirketler girişimci olmak zorunda. Girişimcilik genelde kendi işini kuran bireyler için kullanılır ancak bu mantık artık geride kaldı. Girişimcilik bir kafa yapısı, ruh, karakter, kültür, büyük düşünebilme ve hayallere sınır koymamak, risk alabilmek ve işine tutkuyla bağlı olmaktır. Bu kavramlar yeni yüzyıldaki şirketlerin bulundurması gereken kavramlar. Eğer yönetici olduğumuz şirkette bu girişimciliği yakalayabilirsek teknoloji devriminden doğan büyük fırsatları sürdürülebilir büyümeye çeviririz, aksi takdirde dalgalarda yok oluruz.”

Haberin Devamı

Malı bulmak önemli

Boyner, internet üzerinden satış şirketlerinin çok başarılı adımlar atttğını kaydederek, şöyle devam etti: “Eskiden bambaşka bir sistem vardı. Hepsiburada.com’a bir leptop bir de cep telefonu siparişi geliyorsa, yönetici arkadaş ‘alın bir yerden gönderin hemen’ şeklinde talimat verirdi. Şimdi ise çok daha büyük rakamlara ulaştılar. Bir iş kurmak istiyorsanız önce malı bulacaksınız. Site trafiği ve satış ondan sonra gelir. Şimdi stok ve tedarik sistemleri kuruldu. Hepsiburada.com günden güne gelişiyor. Türkiye’deki liderliğini bölgeye yayması benim hayallerimden bir tanesi. İnsanların zevkle alışveriş yaptığı bir mekan olarak büyümesini istiyorum.”

Haberin Devamı

Gates’e ‘Google’ dediğimde tüyleri diken diken oldu

HANZADE Doğan Boyner, kendi neslinin yaşadığı en büyük zorluğu teknoloji devrimi sırasında iş dünyasına girmelerinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Devrimin etkisini hâlâ hissediyoruz. Hatta iliklerimize kadar bu değişimi yaşıyoruz. Yüzyıllara sığmayacak sandığımız değişimler son 30 yılın içerisine girdi. S&P 500 listesini incelediğimde Apple’ın ağırlığının büyüklüğü dehşet verici. Hatta o kadar büyük ki S&P 499 diye bir liste hazırlanmak zorunda kalınıyor. Google, Amazon ve İntel’in toplamı Apple etmiyor. 80’li yıllardan beri 5 kez 499 şirketlik liste yayınlandı. IBM için de yayınlanmıştı. Tüm bilgisayarlar IBM olacak deniyordu. Tabletleri aklımızın ucuna bile getiremiyorduk. Sonsuza kadar lider kalacak denen şirketler geçildi. Apple’ın bu ünvanı ne kadar elinde tutabileceğini de bilmiyoruz. 2006 yılında Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile görüştüğümde Google dediğimde tüyleri diken diken oluyordu. Şimdi de Apple deyince herkesin tüyleri diken diken oluyor.”

Haberin Devamı

Gençleşerek büyüyün

ŞİRKETLER için en önemli unsurun çalışan ekip olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, “Şirketlerin gençleşerek büyümeleri çok önemli. Genç istihdam çok önemli. Zaten bir şirket gençleşemiyorsa yok olur gider. Şirketler, gençleri de kendi mekanizmalarına sokarak, harmanlama formülü ile şirketin gençleşmesini sağlamalı” dedi. Boyner, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili olarak ise “Net olmayan tarafları var. Üzerinde çalışılması gerekiyor. İnşallah uygulama aşamasında da başarılı olur. Adaptasyon için şirketlere yeterli zaman verilmeli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!