10 yıllık OPET'in yarısı Koç'un

Güncelleme Tarihi:

10 yıllık OPETin yarısı Koçun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2002 10:30

Fizik öğretmeni Fikret Öztürk ile eşi biyoloji öğretmeni Nurten Öztürk, 1992’de kurdukları OPET’in yüzde 50 hissesini 125 milyon dolara Koç Grubu'na sattı.

Haberin Devamı

 

Mersin'de 1982'de küçük bir motor yağı dükkanı ile birlikte fizik öğretmenliği yapan Fikret Öztürk'ün, öğretmenlikten istifa etmesiyle başlayan girişimcilik serüveni, başarı öyküsüne dönüştü. Fikret Öztürk ile biyoloji öğretmeni eşi Nurten Öztürk, 1992'de kurdukları ve daha sonra OPET adını alan Öztürkler Petrol'ün yüzde 50 hissesini Koç Grubu'na 125 milyon dolara sattı.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Ömer Koç, OPET'in yüzde 40'ını, Koç Enerji Grubu şirketlerinden Aygaz'ın 100 milyon dolara satın aldığını, kalan yüzde 10'luk sermaye payının ise 25 milyon dolar karşılığında Mogaz, Beko ve Demir Export arasında paylaşıldığını belirtti.

Fizik Öğretmeni Fikret Öztürk ve eşi Biyoloji Öğretmeni Nurten Öztürk tarafından 1992'de kurulan, 15 trilyon lira sermayeli OPET'in, yüzde 50'lik sermaye payını satın alan Koç Holding Enerji Grubu, 7.5 trilyon liralık sermaye payı karşılığında 125 milyon dolar ödedi. Ömer Koç ve OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, ortaklık açıklamasını, Koç Holding'in İstanbul Nakkaştepe'deki merkezinde yaptı. Ömer Koç, Koç Topluluğu'nun iddialı büyüme ile dünya çapında grup haline gelmeyi hedeflediğini, bu hedefin gerçekleştirilmesi için ‘tüketiciye en yakın topluluk felsefesi’ doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

4 YILLIK İŞBİRLİĞİ

OPET ile işbirliğinin 4 yıl önce, OPET istasyonlarında Koç Enerji şirketlerinin ürün satışlarını içeren bir anlaşmayla başladığını anlatan Ömer Koç, şöyle devam etti:

‘‘Yaptığımız çalışmalar ve müzakereler neticesinde vardığımız bugünkü noktada OPET ve iştiraklerinin hisselerinin yüzde 50'sinin Koç Topluluğu'na devri hususunda, OPET'in sahibi olan Öztürk Ailesi ile anlaşmış bulunuyoruz. Bu ortaklıkla Koç Enerji Grubu'nun mevcut faaliyet boyutunu ciroda toplam, yaklaşık 2 katına çıkaracak bir adımı atmış oluyoruz. Bizim için son derece önemli olan bu adımla birlikte faaliyet gösterdiğimiz tüm diğer sektörlerde olduğu gibi, akaryakıt dağıtım sektöründe de öncü ve lider gruplardan biri olmayı hedefliyoruz. Bunu da Koç kültürü çerçevesinde oluşturduğumuz değerleri bu sektöre de taşıyıp, OPET'in hali hazırdaki üstün ve rekabette avantajlı değerleri ile birleştirerek yapmayı planlıyoruz.’’

Ömer Koç, bugün ilk defa yerli sermaye ile kurulmuş bu büyüklükte bir işe Koç Topluluğu olarak yüzde 50-50 ortak olduklarını da sözlerine ekledi.

T ÜPRAŞ VE PETKİM

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Ömer Koç, dünkü basın toplantısında sorulan bir soru üzerine, Tüpraş ve Petkim gibi Türkiye açısından önemli şirketlerin özelleştirilmesine, şartlar ve dönem uygunluğu çerçevesinde katılabileceklerini ifade etti. Koç Holding Enerji Grubu ile OPET'in yüzde 50'şerlik ortaklığı, Koç Enerji grubunun yaklaşık 1.1 milyar Euro olan cirosunu yüzde 50 artıracak. Bu ortaklıktan sonra Koç Enerji Grubu'nun cirosu, yaklaşık cirosu 1.2 milyar Euro olan OPET'in payıyla, ilk yıl için 1.7 milyar Euro düzeyine yükselecek.

OPET, ABD'ye bile petrol satmak istiyor

OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, 450 bin metreküp kapasiteli Marmara terminaliyle Karadeniz'den aldıkları petrolü Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve ABD'ye satmak istediklerini belirterek, dağıtım şirketleri içinde 5 yıl içinde 2'nci, 10 yıl içinde de 1'inci sıraya yükselmeyi hedeflediklerini söyledi. Öztürk, halen 200 istasyonda Aygaz'ın yılda yaklaşık 200 bin metreküp oto LPG'sini sattıklarını belirterek, 1997 yılında Mersin'de 233 bin metreküplük kapasiteyle Türkiye'nin en büyük 3'üncü depolama tesisinin temelini attıklarını, Marmara akaryakıt terminali tamamlandığında Türkiye'nin en büyük depolama kapasitesine sahip olacaklarını anlattı.

Biri peşin 5 taksitte ödeme

Aygaz, OPET hisse senetleri bedelini vadeli ödeyecek. Buna göre dün 12 milyon dolar ödenirken, 31 Ocak 2003'te 20 milyon dolar, 30 Haziran 2003'te 16 milyon dolar, 30 Eylül 2003'te 16 milyon dolar, 31 Aralık 2003'te 20 milyon dolar ve 31 Mart 2004'te de 16 milyon dolarlık ödeme yapılacak.

Yağlı kravatla öğretmenlik yaptım

Fikret Öztürk, 1992'de, OPET'i kurmadan önce, 1980'li yılların başında Mersin'de madeni yağ ticaretine başladı. O yıllarda kendisi fizik, eşi Nurten Öztürk ise biyoloji öğretmenliği yapıyordu. Fikret Öztürk, ticari hayatının ilk döneminde, satışını yaptığı madeni yağların kravatında oluşturduğu yağ lekeleriyle okula giderek ders veriyordu. Sonraki yıllarda öğretmenliği bırakarak, ticaret yapmaya başlayan Fikret Öztürk, dünkü basın toplantısında, ‘‘Eşimin maaşı vardı, ona güvenip istifa ettim’’ dedi.

Koç, Mobil'le de ortak olmuştu

Opet'in yüzde 50'sini satın alarak akaryakıt sektöründe daha güçlü hale gelen Koç daha önce Mobil Oil ile Koç şirketi olan Mogaz üzerinden ortaktı. Mobil Oil'in, Mobilgaz A.Ş'deki (Mogaz) yüzde 56 hissesi, 1993 yılında 22 milyon dolar karşılığında bir başka Aygaz tarafından satın alındı. Mogaz'ın yüzde 44'üne sahip olan Aygaz, Mogaz'ın tümüne sahip olmuştu. Daha sonra Koç Mobil Oil'in elinde bulunan grup şirketlerindeki paylarını da aldı.

Koç'tan önceki ortağı Enron'du

Yıllarca muhasebe oyunlarıyla yatırımcıları ve dünya kamuoyunu aldatan ve sonunda batan ABD'li enerji devi Enron, 2001 yılı Şubat ayında, batışından yaklaşık 10 ay önce önce OPET ile ortak olmuştu. Bu ortaklık ile ilgili açıklamada, Enron'un OPET'e yüzde 8.95 ortak olduğu belirtilmişti. Enron Avrupa Başkan Yardımcıbı Loyd Wantscheck, ortaklık açıklamasında, ‘‘Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz’’ demişti. Ortaklık, 2001’de sona erdirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!