10 yıl içinde sigortayı ATM'ler satacak

Güncelleme Tarihi:

10 yıl içinde sigortayı ATMler satacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

YENİ bin yılda sigorta sektörünü büyük değişiklikler bekliyor. Sigorta sektörü temsilcileri, kısa ve uzun vadeli olarak geleceğe yönelik tahminler yapıyorlar. Bu tahminlere göre önümüzdeki 10 yıl içinde Türk sigorta sektöründe pekçok değişiklik olacak ama dikkat çeken en önemli unsur teknoloji kullanımının artması...

Emek Hayat Sigorta Genel Müdürü Engin Güven, sektörde yaşanacak 5 önemli değişikliği şöyle anlattı:

Ekonominin gelişimi, enflasyonun düşme programı çerçevesinde alınan stabilizasyon önlemleri, enflasyon kárını ortadan kaldırdığı için üretkenlik ve verimlilik ön plana çıkacak. Bu nedenle personel sayılarında azalma yaşanacak.

Üretim, teknolojinin de etkisi ile merkezi olmaktan çıkacak ve on-line/real time satış noktalarında poliçe üretilecek. Böylece poliçenin anında teslimi de mümkün olacak. Sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri; bilgi toplayan, yorumlayan ve strateji belirleyen, minimum kadrosuyla yaşayan, çekirdek yönetim birimleri haline gelecek.

Satışta insan gücünün yanı sıra bugün bankaların kullandığı ATM'lere benzeyen otomatik poliçe basan makineler kullanıma girecek. Paket poliçelerin toplam poliçeler içinde payı daha da artacak.

Müşterilerin tahsilatı, hesabından otomatik olarak çekilecek ve hasarı hesabına yine otomatik olarak aktarılacak. Manuel işlemler azalarak ortadan kalkacak. Her aşamada teknolojinin kullanılması ile sigorta şirketlerinin computer crime (elektronik suçlar) ile mücadele etmek için çok sağlam teminat bulmaları gerekecek.

İnternet ve direkt satışın toplam satış içindeki payı giderek artacağı için acenteler maliyetlerini düşürmek zorunda kalacaklar. Böylece acentelerin birleşmeleri gündeme gelecek.

Sigorta şirketlerin birleşme eğilimi daha da artacak. Özellikle 2005 yılından sonra birleşmeler yaşanacak.

Değişen Sosyal Sigorta Kanunu ve çıkması beklenen Özel Emeklilik Fonları ile hayat sigortacılığının daha çok ilgi görmesi kaçınılmaz hale gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!