10 milyon konutu yeniden yapıp 3 trilyon dolarlık iş yaratalım

Güncelleme Tarihi:

10 milyon konutu yeniden yapıp 3 trilyon dolarlık iş yaratalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 00:00

Hürriyet’teki inşaat sektörü zirvesinden, “Elazığ depremi İstanbul’a ders olsun” mesajı çıktı. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, “Türkiye’de 18 milyon konutun 9-10 milyonu, birinci derece deprem bölgesi İstanbul’da ise 3.4 milyon konutun 2 milyonu yeniden yapılmalı. 10 milyon konutu 10 yılda yenilemenin maliyeti 1 trilyon dolar, yaratacağı iş hacmi 2.5-3 trilyon dolar” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetecilik CEO’su Hasan Yılmaz, Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Hürriyet Reklam Grup Başkanı Ayşe Cemal Sözeri’nin ev sahipliğinde Hürriyet Medya Towers’ta biraraya gelen 9 inşaat şirketi yöneticileri ve gayrimenkul sektörü örgütlerinden ULI ve GYODER’in başkanları, İstanbul için deprem uyarısı yaptı, “Elazığ’daki kerpiç faciasından ders alalım” mesajı verdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Yaşar Aşçıoğlu’ndan devralan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; “İstanbul’da 6 büyüklüğündeki bir deprem olsa, bunun yaratacağı yıkım ve ölümlerin sorumlusu kerpiç olmayacak” ifadesini kullandı.
Sivil kentsel dönüşüm
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun mutlaka çıkması gerektiğinin altını çizen Nazmi Durbakayım; “Kentsel dönüşüm yasasını da bununla birlikte geçirmeden, belirli bir hacmin ötesine geçemezsiniz. TOKİ’nin ve belediyelerin bazı bölgelerde yaptığı dönüşümü, sivil kentsel dönüşüme çevirirsek bu kötü inşaat stoku eriyecek. Kat Mülkiyeti Kanunu çıkmadığı için eski yapı ve sitelerde dönüşüm gerçekleşmiyor” diye konuştu. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, inşaatta bürokrasinin hızlanması için İmar Koordinasyon Üst Kurulu oluşturulması gerektiğini bildirdi.
10 yılda yenileyelim
Tüm dünyada 90’ı aşkın ülkede, 50 bini aşkın üyeye sahip olan ve gayrimenkul sektörüne yönelik araştırmalar yapıp ve eğitimler veren Urban Land Institute’ün (ULI) Türkiye Ofisi Başkanı Haluk Sur ise İstanbul’un birinci derece deprem merkezi olduğunu hatırlattı ve “Türkiye’de yaklaşık 18 milyon konutun 9-10 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. İstanbul’da ise 2 milyon konut yıkılıp yeniden yapılmalı” dedi. Türkiye’de 10 milyon konutu 10 yıla yayarak yenilemenin inşaat maliyetinin 1 trilyon dolar olacağını, inşaatın yüzlerce sektör ve iş kolunu harekete geçirme özelliği yüzünden bu yenilemenin 2.5-3 trilyon dolarlık iş hacmi yaratacağını aktaran Haluk Sur, şunları kaydetti:
Konutların yarısı 30 yaş üstü
“Türkiye’deki konutların yüzde 48’i 30 yaş ve üzerinde. İstanbul’da 3.4 milyon konut var. 1998’de yenilenen mevzuat ile İstanbul birinci derece deprem bölgesi oldu. Bu nedenle, İstanbul’da mevzuata aykırı 2 milyon sağlıksız konut yıkılıp yeniden yapılmalı. İstanbul’da 2 milyon konutu 10 yıla yayarak yenilemenin maliyeti 200 milyar dolar. Mevcut binalarda korozyon, deprem kadar tehlikeli. Lokal pansuman diyeceğimiz sokak-mahalle bazlı dönüşümü ‘kent bazında dönüşüm’e çevirmeliyiz.”
Yüzde 70’i sağlıksız
Avrupa Konutları’nı yapan Artaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, İstanbul’da binaların yüzde 70’inin sağlıksız olduğuna dikkati çekti ve “Birbirimizin ayağına basmadan bu yenilemeyi yapmalıyız” mesajı verdi. Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ise 1999 depreminden sonra 11 yılda çok az kentsel dönüşüm yapıldığına dikkat çekti ve “Bence de kurtuluş kentsel dönüşümde. İnsanımız sağlıklı evlere şehirlerimiz modern yapılara kavuşmalı” dedi.

Haberin Devamı

Dönüşüm planlarını önleyenler, vebal altında kalacaklar

Haberin Devamı

AŞÇIOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Güvenli İstanbul Zirvesi”nde kentsel dönüşüm için ‘risk alacak’ yöneticilere ihtiyaç olduğunun altını çizdi ve “TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar gibi, masaya yumruğunu vuracak cesur adamlara ihtiyaç var. ‘Yanlış yapacağım’ diye korkmadan icraat yapılmalı” ifadelerini kullandı. Bazı meslek örgütlerini eleştirirken, “Planların yapılmasını engelleyen örgütler, bu planlar yapılamadığı için binalar yenilenemediği için hangi vebal altında kalacaklarını düşünsün” dedi. Aşçıoğlu, “En önemli sektör inşaat diyoruz ama münhasıran bir Yapı Bakanlığı’mız yok. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan ‘iskan’ ibaresi çıksın, Bayındırlık Bakanlığı olarak devam etsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ruhsat almak için 4 yıl beklemek olur mu

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bürokrasiden dert yandı ve “Ülkenin vitrini güzelleşsin diye 24 saat çalışıyoruz ama, ruhsat alabilmek için senelerce beklemek zorundayız. Kağıthane-Çağlayan’da 4 sene önce aldığım yere iş merkezi yapabilmek için 4 yıldır ruhsat almaya çalışıyorum. Ben orayı aldığımda Anıtlar Kurulu devrede yoktu, sonra Anıtlar Kurulu derveye girdi. Bu anlayış değişmeli, inşaat sektörünün önü açılmalı” dedi 

10 yılda dönüşüm hayata geçerdi

DUMANKAYA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, İstanbul’da yeni imar planlarının yapılmasının önemine dikkat çekerken, “Emsali artırmak aslında yeşil alanı da artırmak demektir. 10 senede dönüşümün yapılması gerekirdi. 1999 depreminden sonra bu yapıyı değiştirebilirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Buluşmaya kimler katıldı

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya
ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur
Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı
Ant Yapı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Okay
MESA İnşaat İş Geliştirme Müdürü Mert Boysanoğlu
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım
ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya
Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş
GYODER Başkanı ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz

Ankara dönüşüm yaptı İstanbul atalet içinde

AĞAOĞLU İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı, İstanbul’da sağlıksız yapılaşmaya ‘neşter’ atılmasının önemine işaret ederken şunları kaydetti: “Birinci sorun bürokrasi. Deprem olgusunu hiç unutmamalıyız. 1.5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılması için zaman kaybettik. İstanbul’da konutların üçte ikisinde iskan yok, üçte birinin ise ne iskanı ne ruhsatı var. 5 yılda 5 milyon konut yenilenebilirdi. Maksimum 10 yılda, bu yaraya, bu soruna neşter atmalıyız. Ankara kentsel dönüşümünü yaptı. İstanbul atalet içinde. Risk alamıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!