10 milyon çiftçiye sağlık sigortası

Güncelleme Tarihi:

10 milyon çiftçiye sağlık sigortası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yönden en geri kesimini oluşturan, aynı zamanda en örgütsüz kesimi olan 10 milyonluk çitfçi-köylü kitlesi de sağlık sigortasına kavuşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, geçen çarşamba günü Meclis'ten geçen yasayla, aileleriyle birlikte toplam 10 milyonluk bir nüfusa ulaşan 3 milyon çiftçinin Bağ-Kur Sağlık hizmetlerinden yararlanma olanağı tanındığını bildirdi.

Çağan'ın verdiği bilgiye göre, zorunlu olarak uygulanacak ‘Çiftçi Sağlık Sigortası’, sigortalıların bulundukları basamakların gösterge rakamlarının yüzde 12'si oranında ayrıca sağlık primi kesilecek. Yasa, sağlık yardımını alma koşulunu 8 aylık staj koşuluna bağlıyor. 1 Ocak 1999'da yürürlüğe girecek yasa, fiilen 1 Eylül 1999'dan itibaren sağlık sigortası sağlıyor.

1994'te çıkartılan Bağ-Kur Tarım Sigortası üyelerine sadece malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası yardımlarını kapsıyordu. Bakan Çağan, sağlığı kapsamayan bir sosyal sigortanın, çağdaş sosyal güvenlik anlayışı ile bağdaşmadığını vurgulayarak, ‘‘Meclis'te kabul edilen yasa, bu önemli eksikliği giderecek’’ dedi. Çağan, Bağ-Kur tarım sigortalıları ve bunların alacağı sağlık yardımına ilişkin şu bilgileri verdi:

Halen, 800 bin kişi tarım sigortasından yararlanıyor. Sağlık yardımı ile cazip hale getirilen Bağ-Kur tarım sigortasına ilgi artacak.

Sağlık yardımı alabilme, primlerin ödenmesi koşuluna bağlı olduğundan, tarım sigortalıların sayısı kısa sürede 4 milyona yaklaşacak. Aileleriyle birlikte sağlık güvencesine kavuşan nüfus 10 milyonu bulacak.

DPT verilerine göre, hiçbir sağlık güvencesi olmayan nüfus toplamı 21.5 milyondan, 11.5 milyona düşecek.

ZORUNLU OLACAK

Bağ-Kur tarım sigortalıları için sağlık sigortası zorunlu olacak.

Sağlık sigortasından çiftçinin eşi, çocukları, ana-babaları ve ölüm aylığı alanlar yararlanacaklar. Bir toplumsal adaletsizlik de giderilecek.

Aspirin dahi alamayan bu kesim, 8 aylık staj süresinden sonra (en erken 1 Eylül 1999'dan itibaren), -diş tedavisi dahil- ayaktan ve yatarak her türlü tetkik ve tedavilerini yaptırabilecekler.

Bağ-Kur tarım sigortası kapsamındaki herkes, Bağ-Kur'luların sağlık hizmeti aldığı şu kurumlardan hizmet alabilecekler:

Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm hastaneler ile bazı SSK hastaneleri.

21 Üniversite hastanesi ile KİT ve belediye hastaneleri.

Meslek odaları tabiplikleri, Kızılay dispanserleri, vakıf hastaneleri.

Bağ-Kur'la kalp ve damar cerrahisi dalında sözleşmesi bulunan 9 özel hastane ile 44 diyaliz merkezi.

Ayrıca, Bağ-Kur ile anlaşması bulunmayan tüm resmi kuruluşlarda yapılan tedavi bedelleri, sigortalılarca ibraz edilecek faturalara göre Salık Bakanlığı fiyat tarifesi üzerinden karşılanacak. Tedavinin acil yapıldığını Bağ-Kur Sağlık Kurulunun kabulü halinde, anlaşma yapılmayan özel sağlık merkezleri faturaları da aynı fiyat üzerinden ödenecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!