10.4 milyar dolar işe yaradı kredi notumuz yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

10.4 milyar dolar işe yaradı kredi notumuz yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 10.4 milyar dolarlık desteği ve hükümetin aldığı yeni ekonomik kararlar Türkiye'nin kredi notuna da yansıyor. Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's Investors Service, Türkiye'nin döviz borcu ve mevduatlarına verdiği notu muhtemel bir yükseltme için yeniden değerlendirmeye başladığını açıkladı.

Önceki gün, hükümeti oluşturan liderlerin açıkladığı bir dizi karar ve IMF'nin ek destek, uluslararası piyasalarda Türkiye'ye duyulan güveni artırdı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, muhtemel bir yükseltme için Türkiye'nin döviz cinsi borçları ve mevduatları notlarının değerlendirmesine devam edildiğini açıkladı.

Dünyada binin üzerinde banka ve 80 ülke için kredi notu açıklayan Moody's Yatırım Servisi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ‘B1/B2’ olan ülke tavan notunun yükseltilmesi konusundaki kararın birkaç hafta içinde verilebileceği kaydedildi. Moody's'in yanısıra diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da IMF desteği sonrasında önümüzdeki günlerde Türkiye'nin kredi notunu tekrar gözden geçirmleleri bekleniyor.

Moody's'in açıklamasında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile önceki gün mutabakata varılan ek kredi paketinin piyasalarda Türkiye'nin ekonomik istikrar programıyla ilgili kaygıları yatıştırmasının beklendiği de ifade edildi.

BANKACILIK REFORMLARI

Moody's'in açıklamasında, Türk makamlarının IMF ile mutabakata vardığı hatırlatılarak bu gelişmenin, bankacılık sektöründeki reformları daha kararlı ve hızlı hale getireceği belirtildi.

Moody's açıklamasında bankalarla ilgili reformlarda kararlı adım atılmasının, sektörde son haftalardaki likidite sıkışıklığına yol açan temel zaaflarının daha etkili biçimde giderilmesini sağlayacağı tahminine yer verildi.

Açıklamada, bununla birlikte, yüksek faizlerin devam etmesi durumunda, Türk bankacılık sektöründe en azından bazı bankaların zayıflamasına yol açacağı uyarısında bulunuldu. Moody's'in bu nedenle 14 bankanın mali kuvvet notlarını (FSR) olası bir düşürme için izlemeye aldığı bildirildi.

Moody's ülke tavan notlarının gözden geçirilme çalışmasının, hükümetin gelecekteki finansman gereklilikleriyle, iç ve dış borç yükümlülüklerini yerine getirme yeteneği hakkında yargıya varmak için öncelikli olarak istikrar programının orta vadede sürdürülebilirliği üzerinde yoğunlaştığını belirtti. Açıklamada, son piyasa çalkantısına neden olan temel faktörlerin, not komitesi görüşmelerinde Türkiye'nin güvenilirliğini etkilediği ölçüde dikkate alınacağı da belirtildi. Geçtiğimiz günlerde bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standart & Poor's Türkiye ekonomisinin görünümünü ‘‘olumlu’’dan ‘‘durağan’’a çevirmişti. S&P, Türkiye'nin (B+) olan notunu değiştirmemişti.

1994 KRİZİ

Moddy's, 1994'de Türkiye'de yaşanan ekonomik krizi ateşleyen kuruluş olarak tanınıyor. Moody's, 1994 yılında Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü açıklamış ve bu açıklamanın ardından başlayan yüksek döviz talebi ile etkisi yıllar süren bir kriz başlamıştı.

Notumuz artarsa neler olacak?

Türkiye, finans piyasalarında yaşadığı ağır krizi IMF'den sağlanacak 10.4 milyar dolarlık ek destek ile atlatmaya çalışırken, kredi notundaki bir yükselme Hazine'yi ve özel sektörü rahatlatacak. Moody's'in yükseltmeye hazırlandığı döviz cinsi borçları ve mevduatları tavanı, bir ülkenin uluslararası piyasalardaki borçlanma limitleri ve maliyetlerini belirliyor. Türkiye'nin bu notundaki bir artış, Hazine, özel sektör ve bankaların uluslararası piyasalardan daha rahat ve ucuza kaynak bulmasına imkan verecek. Bu da, son iki haftada önemli yaralar alan piyasaların rahatlamasını hızlandıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!