1 milyar dolarlık ortaklık tamam PO, rafineri için kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

1 milyar dolarlık ortaklık tamam PO, rafineri için kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 00:00

Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünün Avusturyalı enerji devi OMV’ye satışı dün resmen gerçekleşti. 1 milyar 54 milyon doları peşin ödeyen OMV, Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünü devraldı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkan Vekili Gerhard Roiss, en az 5 milyon ton kapasiteli bir rafineri yatırımı yapacaklarını açıkladılar.

AVUSTURYALI petrol ve gaz şirketi OMV’nin Petrol Ofisi’nin (PO) yüzde 34’ünü satın almasıyla ilgili işlemler dün resmen tamamlandı. OMV, 1 milyar 54 milyon dolarlık ödemeyi peşin yaptı ve hisse devri gerçekleşti. Devirle birlikte Doğan Holding’in PO’daki payı yüzde 86.73’ten yüzde 52.73’e gerilerken Holding, bu satıştan 986.34 milyon YTL iştirak kárı elde etti. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkan Vekili Gerhard Roiss, ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, en az 5 milyon ton kapasiteli bir rafineri yatırım yapacaklarını açıkladılar. PO’nun gerçekleştireceği rafineri yatırımı Tüpraş’ın toplam rafineri kapasitesinin yüzde 18’ine denk gelecek.

ULUSLARARASI MARKA OLACAK: Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, ortaklığın hedeflerini şöyle açıkladı: "Hedeflerimiz 2000 yılında Petrol Ofisi’ni Özelleştirme İdaresi’nden alırken koyduğumuz hedeflerdir. Şirketi petrol ve gaz alanında büyütürken, üretim ve rafinasyon faaliyetlerine de başlatıyoruz. Ortak arayışımızın temel nedeni de kesinlikle finansman bulmak değildir. Ortağı seçerken kim en çok parayı veriyor diye bir kriterimiz olmadı. Bu ortaklık Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilere de pozitif katkı sağlayacak. Amacımız, Petrol Ofisi’ni uluslararası boyuta taşımak ve bölgesel bir güç haline getirmek. Bizim bu hedefimiz ile OMV’nin ’enerji oyunun adını koyma’ vizyonu paralellik gösteriyor. Şimdi ortaklıkla ortaya çıkacak sinerji sayesinde Petrol Ofisi, teknolojik, yenilikçi, çağdaş bir şirket olarak uluslararası düzeyde bir marka olacak."

OMV ÇOK BÜYÜK ŞİRKET: OMV’nin, Orta Avrupa’da petrol ve doğal gaz alanında en büyükler arasında bulunduğunu belirten Aydın Doğan, "13 ülkede rafineri ve pazarlama faaliyetleri var. Petrol arama ve üretimi konusunda 18 ülkede iş yapıyor. 2 bin kilometre boru hattı işletiyor. Bu ortaklığın asıl amacı da işi bilen bir ortakla daha büyük anlaşmalara izma atabilmek" diye konuştu. Doğan, yakın gelecekte Türkiye’de ve komşu ülkelerde rafineriler kuracaklarını belirtti ve "Kafkaslar ve Türkiye’ye komşu doğal kaynak zengini ülkelerde petrol ve gaz aramak, çıkarmak istiyoruz. Bir taraftan da aynı şekilde dağıtım işine de devam edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE’YE İNANDIK: OMV Başkan Vekili Gerhard Roiss de, "Türkiye’ye, Türkiye’nin büyük potansiyeline inandık ve o nedenle buradayız" dedi. Roiss, bu ortaklığın, Türkiye’nin etki alanını komşu ülkeleri de kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirtti. Roiss, "Türkiye’ye, Doğan Holding gibi aynı etik ve iş anlayışını paylaştığımız, inandığımız ve güvendiğimiz bir ortakla birlikte girmiş olmaktan da büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Roiss, Avusturya’nın Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik yolunda destek verdiğini söyledi.

PO ortaklığı, OMV için çok önemli kilometre taşı

OMV Başkan Vekili Gerhard Roiss, PO ortaklığı ile OMV’nin 2010 stratejilerini gerçekleştirmeye çok yaklaştığını, AB’nin büyüme kuşağında varlığını pekiştirdiğini söyledi. Roiss, şöyle konuştu: "PO hisselerinin yüzde 34’ünün satın alınmış olması, OMV’nin büyüme sürecinde çok önemli bir kilometre taşıdır. Yaklaşık 3 bin 600 adet akaryakıt dağıtım bayisi ile PO, Türkiye’nin tamamına yayılmış durumda. Bizim Orta Avrupa’daki 2 bin 521 OMV dağıtım noktası ile bu rakam bizi Avrupa akaryakıt ürünleri dağıtımında sektörün çok önlerine taşıdı."

Türkiye’den Avusturya’ya doğal gaz boru hattı yapacak

OMV ile Botaş yanlarına 3 uluslararası ortak da alarak, Türkiye’den Avusturya’ya doğalgaz boru hattı inşa etmeyi planlıyor. 3 bin 300 kilometre olacak Nabucco Pipeline Projesi ilerliyor. Bu boru hattı Azerbaycan, Mısır, İran, Irak ve Rusya’nın doğalgaz yataklarını birbirine bağlayacak. Proje için Botaş, Bulgargaz, Transgaz, MOL ve OMV Gas, 2005’te ortaklık anlaşması imzaladı.

Formula 1, PO’yu Avrupa markası yapar

GERHARD Roiss, Petrol Ofisi’nin (PO) Formula 1’e sponsor olmasını, "Formula 1, PO’yu Avrupa markası haline getirir" sözleriyle destekledi.

OMV’nin cirosu 15.6 milyar Euro

OMV 2005’te 15.6 milyar Euro ciro yaptı. 5 bin 200 kişinin çalıştığı şirketin piyasa değeri 17 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Kuruluş 13 ülkede rafineri ve pazarlama faaliyetleri sürdürüyor. Sondaj ve üretimde de 5 kıtada faaliyet gösteriyor. OMV, entegre kimya ve petro kimya alanlarında da bazı ortaklıklara sahip. Romen Petrom’un çoğunluk hisselerini de alan OMV, Orta Avrup’nın en büyük petrol ve doğlgaz grubu haline geldi. 1.4 milyar varil petrol ve doğalgaz rezervi bulunan OMV Grubu’nun günlük üretimi ise 338 bin varil.

Türkiye’nin araç sayısı, Tuna Havzası’na göre az ama artar

GERHARD Roiss, Türkiye’nin büyüme potansiyeli konusunda da "72 milyon nüfus ve ekonomi Batı Avrupa’nın doymuş pazarlarından çok daha hızlı büyüyor. 2005 rakamlarına göre kişi başına otomobil sayısı binde 66 ve bu rakam, Tuna Havzası ortalaması olan binde 400’e göre çok düşük. Bu durum bu alandaki büyüme potansiyelinin de yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Türkiye’nin kurulu rafineri kapasitesi 27.1 milyon ton

TÜRKİYE’de ham petrol işleyen 4 rafineri bulunuyor. Bu rafinerilerin tamamı Koç-Shell ortaklığındaki Tüpraş’a ait. En büyük rafineri yıllık 11.5 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile İzmit Rafinerisi. Kapasite büyüklüğünde ikinci sırada İzmir Rafinerisi bulunuyor. Tüpraş’ın Kırıkale Rafinerisi yılda 5 milyon ton, Batman Rafinerisi ise 1.1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!