1 kilo fındık 14+2 TL

Güncelleme Tarihi:

1 kilo fındık 14+2 TL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 00:08

Ağustosta hasada başlanan fındıkta fiyat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla belli oldu. Erdoğan, TMO’nun 1 Kasım’dan itibaren fındık alımana başlayacağını belirterek, “Levant kalite fındığın kilogramı 14 TL, Giresun kalite fındığı kilogramı ise 14.5 TL olacak. Kilo başına verilen 2 TL destekle üreticinin eline 16 veya 16.5 TL geçmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fındık üreticisinin uzun süredir beklediği haberi AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda paylaştı. Erdoğan, TMO ile 1 Kasım’dan itibaren levant kalite fındığın kilosunun 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunun ise 14.5 liradan alınacağını açıkladı. 

Geçen yıl fındık fiyatlarının düşük seyretmesi üzerine müdahale alımı yoluna gidiliğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şekilde 10 ile 10.5 lira fiyatla 143 bin ton fındık alımı gerçekleştirdik. Bu yıl ise kalite oldukça iyi gözüküyor. Fındık fiyatlarının yine düşmeye başlaması üzerine Toprak Mahsulleri Ofisini son anda devreye sokalım dedik. Çünkü alavereciler var. Onlar geliyor benim fındık üreticisi kardeşimi köşeye sıkıştırıp onların elinden mahsulü alıyor. Biz bunlara fırsat vermeden şimdi Toprak Mahsulleri Ofisimiz ile 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14.5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına 2 lirada destekleme ödemesi yapıyoruz. Dolayısıyla üreticimizin eline fındığın her kilosu 16 veya 16.5 liraya geçmiş oluyor. TMO’nun stoklarına geliyorum. Bu stoklardan da 10 bin ton fındığı Fiskobirlik’e teminat karşılığı vererek bu kurumumuzu da aynı şekilde desteklemiş oluyoruz. Fiskobirlik’in fındıkla ilgili görevlerini yerine getirebilmesine, çalışanlarına böyle bir imkân sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

7.5 MİLYAR TL DESTEK

Erdoğan şöyle konuştu: “Ülkemizin yaklaşık 2 ile 3 milyar dolar üzerinde bir fındık ihracatı var. Bunun için fındık üreticilerimizi desteklemeye büyük önem verdik. İktidarlarımız döneminde adil olacağız, başımızı iki elimizin arasına alacağız bu malum muhalefetin yaklaşımlarına dikkat ederek değil vatanımızın milletimizin devletimizin geleceğine bakarak değerlendirmeleri yapmamız lazım. Biz bugüne kadar fındık üreticilerimize 7.5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Fındık üreticisi de dahil sağolsun milletvekili arkadaşlarımız dahil muhalefeti söylemeye gerek yok kimse bunun farkında değil. Sadece onlar hemen orada meydanda bir toplanalım, bağıralım çağıralım elimizde pankartlarımızı açalım ve bununla beraber milleti aldatıp seçimlere giderken bir şeyler yapalım. Bunu düşünüyorlar. Ben aklıselim ile hareket ettiğine inandığım milletime ve fındık üreticisi kardeşime sesleniyorum.”

Haberin Devamı

‘GEÇ OLDU AMA KARAR OLUMLU’

TMO’nun fındık alımına girmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “15 liralık bir fiyat istiyorduk ama TMO’nun 1. kalite levant fındığın kilosu için 14, Giresun fındığının kilosu için ise 14.5 liradan piyasaya girmesi olumludur” dedi. Fındığın Karadeniz Bölgesi’nin ana geçim kaynağını olduğunu, yaklaşık 400 bin ailenin geçimini fındıkla sağladığını belirten Bayraktar, “Fındıkta fiyat 12 liraydı. Daha önce bize söylendiğinde piyasaya girilseydi, fiyatlar bu kadar düşmezdi. Bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre fındık üretiminin geçen yılın yüzde 23.7 altında kaldığı açıklandı. Üretimde 160 bin tonluk azalma var. Geç kalınmış olsa da TMO’nun girmesi piyasada regülasyonu sağlayacaktır” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!