'1 Kasım için siber saldırı önlemi'

Güncelleme Tarihi:

1 Kasım için siber saldırı önlemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 15:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un katılımıyla gerçekleşen, "Seçim Sürecinde Enerji Arz Güvenliği Toplantısı"nda 1 Kasım Genel Seçimleri'nde elektriği kesintisiz sunabilmek için siber saldırı ihtimaline karşı geliştirilecek önlemler ele alındı.

Haberin Devamı

 Aksaray'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve 21 elektrik dağıtım şirketinin yetkililerinin katılımıyla basına kapalı düzenlenen "Seçim Sürecinde Enerji Arz Güvenliği Toplantısı"nda, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve elektrik dağıtım şirketlerince yürütülen genel aydınlatma uygulamalarına ve denetimlerine seçim sürecinde daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, elektrikte zaten devam eden kayıp-kaçak takibinin seçim döneminde suistimal edilmesi ihtimaline karşı daha dikkatli sürdürülmesi ve bu döneme has uygulamaların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Özel güvenlik şirketleri tarafından güvenliği sağlanan ve enerji nakil hatlarıyla gelen enerjinin şehir şebekesine dağıtımının yapılmasını sağlayan trafo merkezlerinin, genel kolluk güçleriyle desteklenmesi gerektiğine işaret edilirken, bölgesel olarak meydana gelebilecek elektrik kesintilerine karşı il ve ilçe seçim kurulları ile adliye teşkilatlarında şarjlı lamba ve jeneratörlerün YSK tarafından hazır bulundurması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Siber saldırı ihtimalinin düşük olmasına rağmen, enerji tesislerinin üretim ve sistem bilgilerini barındıran SCADA sistemini yedekte tutacak bir başka SCADA sisteminin kurulması için çalışmaların başlatılması gerektiği ifade edildi.

Havaların soğuması ve elektrik tüketiminin artma ihtimaline karşı Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ve Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) gerekli tebirleri alması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile 21 elektrik dağıtım şirketinin yetkililerinin izinleri seçimlerden 10 gün önce kaldırılması ve konu ile ilgili yeteri kadar personel görevlendirmesi alınacak diğer önlemler olarak görüşüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!