1.8 milyar dolarlık su etkisi

Güncelleme Tarihi:

1.8 milyar dolarlık su etkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 01:14

SABANCI Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Garanti Bankası ana sponsorluğunda yürütülen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) İklim Değişikliği ve Su Programları’nın 2017 Türkiye sonuçları raporu dün kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

Rapor, Türkiye’deki işletmelerin su risklerine giderek daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu. CDP raporunda yer alan şirketler, raporlama yılında su riskleriyle ilgili olarak 1.88 milyar dolar değerinde maliyet raporladı. Yanıt veren 23 şirketin yüzde 70’i suya bağlı risklere maruz kaldığını belirtirken, yüzde 13’ü de rapor yılında suya bağlı riskler nedeniyle işlerinde olumsuzluklar yaşadığını bildirdi.

CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayarak, kişi başına düşen su miktarının gerçek su zengini ülkelerin yedide birinden az olduğunu; kötü senaryoya göre, Türkiye’deki su rezervinin 2015’te 112 milyar metreküpten 2100 yılında yaklaşık 50 milyar metreküpe düşeceğini açıkladı. Aynı süre içinde toplam su talebinin 43 milyar metreküpten 62 milyara çıkmasının beklendiğini ekleyen Göğüş, “Bu nedenle uzak olmayan gelecekte talep arzı geçecek.

Haberin Devamı

Suya bağımlı sektörler, su kullanım verimliliği ve yeniden kullanılan su oranını arttıracak köklü değişiklikler yapmak zorunda kalacaklar” dedi.

ŞİRKETLER HEDEF KOYDU

Bu yıl Türkiye’den toplam 59 şirketin yanıt verdiği CDP Türkiye 2017 İklim Değişikliği raporuna görey şirketler düşük karbonlu bir geleceğe ulaşmak için uzun vadeli ve daha iddialı hedefler belirleyerek iklim değişikliğine yönelik çalışmalarını artırıyor. Şirketlerin yüzde 80’i emisyon azaltımı, yenilenebilir enerji tüketimi veya üretimi hedefi koydu. Yanıt veren şirketlerin yüzde 96’sı iklim değişikliği konusunu üst düzey ve yönetim kurulu seviyesinde ele aldıklarını belirtti. Yüzde 92’si ise iklim değişikliği konusunu iş stratejilerine entegre ettiklerini raporladı. CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat, global çapta CDP’ye yanıt veren şirketlerin küresel emisyonların yüzde 18’inden sorumlu olduğuna işaret ederek, “Şirketlerin emisyon azaltım hedeflerini bir araya koyarsak dünyadaki toplam emisyonların yüzde 10’unu 2 yıl içinde azaltmayı taahhüt etmiş oluyoruz” dedi.

ARÇELİK DÜNYADAKİ 25 ŞİRKETTEN BİRİ

ARÇELİK, emisyon oranlarını nasıl azaltacağını ve su güvenliğini nasıl artıracağını raporlayarak hem iklim değişikliği, hem de su kategorisinde global A listesine girmeye hak kazanan tüm dünyadaki 25 şirketten biri olmayı başardı. Etkinlikte CDP Küresel A listesi Liderleri ve CDP Türkiye İklim ve Su Liderleri ödüllendirildi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Ödül alan şirketlerin tamamının TÜSİAD üyesi olmasından duyduğum gururu da paylaşmak isterim” dedi. Hem global hem Türkiye’de A listesine giren Arçelik’in ardından, 2017’de Türkiye’den iklim lideri seçilen diğer şirketler Brisa, Migros, Pınar Süt, Garanti Bankası ve Zorlu oldu. Global A listesine Arçelik ve Garanti’nin yanı sıra Akenerji, Brisa, Pınar Süt girdi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, 2050’ye kadar 200 milyon kişinin iklim değişikliği sebebiyle göç edeceğini vurgulayarak, en yoğun göç alan ülkelerden birinin de Türkiye olacağını söyledi. Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Türkiye’de iki yıl önce elektrik fiyatı kilovatsaat başına 8 dolar/cent idi, şimdi 4-5 dolar/centlere geldi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!