1.3 milyon kişi içinde 158 bini belge aldı

Güncelleme Tarihi:

1.3 milyon kişi içinde 158 bini belge aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 20:42

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerli otomobil için öncelikle girişim grubu oluşturacaklarını dile getirerek, “Süreç içinde ehil olan herkesle görüşeceğiz. Yerli otomobilde, elektrikli, konvansiyonel ve hibrit dahil tüm alternatifleri değerlendiriyoruz” diye konuştu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ile ilgili ise çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gündemdeki konulara ilişkin Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları arasında yerli otomobil için atılacak adımların yanı sıra, tehlikeli meslek yeterlilik belgesiyle ilgili uyarılar da yer aldı.

Tehlikeli meslek yeterlilik belgesi alanların yüzde 10’la sınırlı kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu işin şakası olmaz” dedi. Yerli otomobil için TOBB Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a söz verdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “TOBB’un koordinasyonunda girişim grubu oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin otomobil üretimi konusunda yeterli birikimi var. Yan sanayi de çok iyi noktada” dedi. Makine sanayinde de önemli bir kapasitenin oluştuğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bunları hareketlendirmek için doğru bir girişim grubu oluşturmamız gerekiyor” dedi. Süreç içinde ehil olan herkesle görüşeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, yerli otomobilde elektrikli, konvansiyonel ve hibrit dahil tüm alternatiflerin değerlendirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

BU İŞİN ŞAKASI OLMAZ

Çalışma hayatında gündeme gelmesi gereken önemli bir konunun bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun 1 Ocak 2017 itibariyle başladığını anımsattı. Ölümlü iş kazalarının önlenmesi amacıyla başlatılan belgelendirme sisteminde 1.3 milyon çalışanın belge alması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Ancak 2016 yılının başından itibaren bugüne kadar sadece 158 bin kişi belge alabilmiş. Düşünün, ücreti işsizlik fonundan geri ödenen bir hizmetten yararlanılmıyor. İnşaat, otomotiv, metal, makine, asansör ve doğalgaz gibi sektörlerde zorunlu hale gelen belgelendirme sistemi için ya bilgisiz ya da ‘Bize bir şey olmaz’ diye ilgisiziz. Her ikisi de etkili olabilir. Bu işin şakası olmaz. Çağrım tüm firmalara, lütfen çalışanlarınıza bu eğitimi aldırın. Üstelik olası bir denetimde belge sahibi olmayan bir kişiyi çalıştırana, aylık kişi başı 500 TL idari para cezası uygulanıyor. Biz de TOBB bünyesinde kurduğumuz MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi ile belgelendirme hizmeti sunuyoruz.”

Haberin Devamı

 KIDEMDE UZLAŞMA OLSUN

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili şöyle konuştu: “Kıdem tazminatıyla ilgili bir mutabakat sağlandıktan sonra tasarının gündeme gelmesini istiyoruz. Yoksa bu haliyle devam etsin. İşçi ve işveren sendikalarının açıklamaları da aynı noktada buluşuyor. Genel olarak işçiler ve işverenlerin birlikte hareket ettiğini görüyorum.” Türkiye’nin dışa açılma kararını verdiğinde kişi başına milli gelirin bin 500 dolar olduğunu, Gümrük Birliği süreciyle birlikte 10 bin doların üstüne çıkıldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Türkiye dışa açılarak zenginleşti. KOBİ’lerimiz dışa açılma sürecine katıldıkça büyüdü. Korumacılığı artıran, dış ticareti zorlaştıran, milletlerarası işbirliğini baltalayan her adım Türkiye gibi ülkeler için zararlıdır. Korumacılık KOBİ’lerin büyümesini, Anadolu’nun zenginleşmesini engeller.”

BAKMADAN GEÇME!