Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2006 00:00

TÜRK-İŞ’e göre açlık sınırı 605 YTL

TÜRK-İş, dört kişilik ailenin bu ayki "Açlık sınırı"nı 605 YTL 22 YKr, "yoksulluk sınırı"nı ise bin 971 YTL 41 YKr olarak hesapladı. Türk-İş’in hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari harcamayı ifade eden ve "açlık sınırı" olarak da adlandırılan tutar, geçen aya göre yüzde 1.96 artarak 593 YTL 60 YKr’den 605 YTL 22 YKr’ye yükseldi. Ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçları için gerekli olan ve "yoksulluk sınırı" olarak da ifade edilen tutar ise aynı dönemde bin 933 YTL 55 YKr’den bin 971 YTL 41 YKr’ye çıktı.

Kamunun payı  32.4 oranında arttı

KESK Araştırma Birimi’nin 2007 yılı bütçesine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, OECD ülkelerinde kamu harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla içindeki ortalaması yüzde 41.3’ü bulurken, Türkiye’de bu oranın yüzde 32.4’te kaldığı bildirildi. Türkiye’de bu oranın, faiz harcamaları ayrı tutulduğunda yüzde 24’e, askeri harcamalar düşüldüğünde ise yüzde 21’e kadar gerilediği kaydedilen araştırmada, OECD ortalamasında bu oranın 34.8’ü bulduğu ifade edildi. Kamu harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı bakımından Türkiye’nin OECD ortalamasının çok gerisinde kaldığı belirtilen araştırmada, Türkiye’nin üyesi olmayı hedeflediği AB ülkelerinde ise kamu harcamalarına OECD ortalamasının üzerinde pay ayrıldığı belirtildi.

54 HES projesini devreye sokacak

TÜRKİYE’NİN enerji üretiminin yerli kaynaklardan karşılanmasına yönelik çalışmaları sürdüren DSİ Genel Müdürlüğü, 54 Hidroelektrik Santral (HES) projesini ’kademeli olarak’ elektrik enerji üretiminde devreye sokacak. Toplam kurulu gücü 1830 megavatı bulan santrallar tamamlandığında, yılda yaklaşık 8 milyar kilovat saat üretime katkı sağlayacak. Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde kurulması öngörülen HES’lerle ilişkin katkı payı toplantılarına Aralık ayında devam edecek olan DSİ’nin programında toplam 54 adet irili ufaklı HES projesi bulunuyor. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yıl içinde teklif verme toplantıları gerçekleştirilen 44 HES projesine ilave olarak DSİ Genel Müdürlüğü, Aralık ayı içinde de 10 HES projesine "kaynak katkı toplantısı" düzenlenecek. DSİ Genel Müdürlüğünün HES proje programına göre, Adıgüzel, Arakıl, Zeyve, Haymana I ve II, Azmak, Sarıbucak, Silifke II, Düzlen HES, Şavşat HES projeleine katılacak olan şirketlerin önerilerinin alınacağı toplantılar 4-12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Gökçek doğalgaz için  3 milyar dolar istedi

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek, doğalgazı özelleştirmek için hazırlıklara başladıklarını belirterek, üç milyar dolar para isteyeceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun bütçeleri görüşüldü. Toplantıda eleştirileri de yanıtlayan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin iki milyar dolar borcu olduğunu belirterek, "Bizim borcumuz var basın ve muhalefet Ankara Belediyesi battı diyor. Almanya Berlin Belediyesi’nin 80 milyar dolar borcu var kimse Berlin Belediyesi’nin battığını söylemiyor.

ALACAĞIMIZI ALAMIYORUZ Maliye Bakanlığından 200 trilyon alacağımız var alamıyoruz. Peki borç ödesem alt geçit ve hizmet yapmasam, muhalefet, hizmet yapmadı diyecek. Herkesin kendine göre yoğurt yiyişi vardır" dedi. 2008 yılı içerisinde 1 katrilyon 200 trilyon lira yatırım gerçekleştireceklerini belirten Gökçek, Büyükşehir Belediyesinin gelir vergisinde sadece yüzde 2.8’ini aldıklarını hatırlatarak, "Gelen bu para ile hem metroya yatırım yapacağız, hem metronun borcunu ödeyeceğim, nasıl yatırım yapacağım. Bizden önceki dönemlerde belediyelerin borcu olduğu zaman çizgi çizilirdi. Şimdi bu uygulama gerçekleşmiyor" dedi.

Sağlık çalışanları bütçeyi oyladı

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 2007 yılı bütçesini, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, sağlık çalışanlarının oyuna sundu. SES üyeleri, KESK, TMMOB ve TTB’nin, 2007 yılı bütçesine ilişkin başlattığı "referandumu", Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine taşıdı. Sendika üyeleri, yemekhane önüne kurdukları sandıklarla, sağlık çalışanlarını, bütçeye "hayır" oyu vermeye çağırdılar. KESK Toplu İş Sözleşmesi, Hukuk ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Kamuran Karaca, burada yaptığı açıklamada, 2007 yılı bütçesinin halkın talepleriyle değil, IMF’nin yönlendirmeleriyle hazırlandığını öne sürdü. Karaca, bütçeyle, kamu çalışanlarının sefalete mahkum edilmesine, eğitim, sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin tasfiyesine devam edileceğini savundu. Düzenledikleri "referandumla", bütçeyi tüm Türkiye’de halkın ve kamu çalışanlarının oyuna sunduklarını anlatan Karaca, bütçeye ilişkin taleplerinin değerlendirilip, bu doğrultuda adımlar atılmasını beklediklerini belirtti.

Polatlılı girişimci Ali Yağcı Guardian’ın konuğu oldu

POLATLILI girişimci Ali Yağcı, İngiliz Guardian Gatetesi’nin "Nerede olmak isterdim" köşesine konuk olmayı başardı. Yağcı, Altunkum’daki İkbal Bar’ın sahibi aynı zamanda Polatlı’da pastane ve otel işletmeciliği yapıyor. Polatlı’da baba mesleği pastacılık yaparken, 1992 yılında Didim Altınkum’da İkbal Bar’ı açan ve daha çok İngiliz turistlere hizmet eden Ali Yağcı, İngiliz Guardian Gazetesi’ne konu oldu. Gazetenin "Nerede olmak isterdim" adlı köşesine konuk ettiği Tracy Tucker, Altınkum ve İkbal Bar’ı değerlendirdi. Tucker, Guardian Gazetesi’ne Altınkum’da İkbal adında bir bar olduğunu ve Ali Yağcı adındaki işletmecinin taze krema ve meyvelerle dolu çok güzel pastalar yaptığını anlattı. Tucker, Ali’nin konuk severliğini hiçbir zaman unutmayacağını da anlattı.

GURUR DUYDUM Altınkum’daki İkbal Bar’ın sahibi Ali Yağcı, Polatlı’da da uzun yıllar baba mesleği pastacılık işiyle uğraıyor. Bununla birlikte otel işletmeciliği de yapan Ali Yağcı, daha çok İngiliz turist müşterileri olduğunu belirtirtirken, "Guardian Gazetesi’nde benim ve Türkiye’nin reklamının yapılması şahsımdan daha ziyade ülkem adına gurur verici oldu" dedi.  Metin ÖZDEMİR/DHA

En ucuz su 10 metreküpe kadar

HÜRRİYET
Ankara’nın önceki gün yayınladığı ’En ucuz su Ankara’da’ haberinde geçen ’30 metreküpe kadar 0.80 YTL’ ibaresi ’10 metreküpe kadar 0.80 YTL’ olacaktır. Haberde sehven hata yapılmıştır. Düzeltir, özür dileriz. ASKİ konu ile ilgili dün yaptığı açıklamada, "ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan’ın ’İstanbul, Ankara, İzmir arasında 10 metreküp suda en ucuz il Ankara’dır’ açıklaması basına 30 metreküp olarak yansımıştır. 10 metreküp su baz alındığında İzmir’de aboneledr 11.90 YTL, İstanbul’da 16 YTL, Ankara’da ise 10.80 YTL ödemektedir" denildi.

5 YTL’lik indirim çeki

VAKIFBANK, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle "Öğretmenim Kredi Kartı" sahiplerine 5 YTL’lik özel indirim çeki dağıttı. Bu yıl yaklaşık 100 bin adet olarak tespit edilen çeklerin, yıl sonuna kadar geçerli olacağı bildirildi.

Mühendislere deprem eğitimi

DEPREM Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında inşaat mühendislerine verilecek eğitim programı dün Ankara İller Bankası Macunköy Tesislerinde başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!