YTY Türkçe konuları 2022 - TYT Türkçe konuları sırasıyla nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

YTY Türkçe konuları 2022 - TYT Türkçe konuları sırasıyla nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 02:09

YTY, Lise öğrencilerinin üniversiteye giriş hakkı kazanabilmeleri için katılmaları gereken Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı(YKS)’nın ilk basamağıdır. TYT, kısaca 1. Oturum yeterlilik testi olarak yapılmaktadır. 2022 yılı ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı birinci oturumu TYT, Türkçe ders konularını içermektedir. Türkçe tüm öğrencilerin sorumlu olduğu derstir ve 40 sorudan oluşan test sınavından başarılı olmak gerekmektedir. YTY Türkçe konuları 2022- TYT Türkçe konuları sırasıyla nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

YTY, sınavı her öğrencinin sorumlu bulunduğu Türkçe test sınavıdır. Sınav ÖSYM tarafından hazırlanmakta olup, 40 sorudan oluşmaktadır. TYT sınavı geneli 120 sorudan oluşmaktadır. Bunun 40 sorusu Türkçe dersi, 40 soru matematik, 40 soru Fen bilimleri ve sosyal bilimler konuları içermektedir. Türkçe ders sorularının 30’u anlama dayalı olarak hazırlanmakta ve geri kalan 10 soru da dil bilgisi konuları içermektedir. Türkçe dersinden başarılı olanların başarı oranlarının anlama ve anlamlandırma yetisine dayanarak diğer derslerde de daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Türkçe sorularını cevaplayan öğrenciler diğer soruları da kolaylıkla anlayıp anlamlandırabilmektedir.

 YTY Türkçe Konuları 2022

 YTY Türkçe sınavına girecek öğrencilerin tamamı bu dersten sorumludur. YTY Türkçe 2022 yılı sınavında 40 soru cevaplanacaktır. 40 sorudan oluşan Türkçe sorularının geneli anlama dayalı olarak hazırlanmıştır. Bunlar; Noktalama işaretleri 2, ses bilgisi 1, Dil bilgisi 2, yazım kuralları 2, paragraf 25 soru olarak cevaplanacaktır. Cümlede anlamı 3, sözcükte anlamı 5 soru şeklinde devam etmektedir. Türkçe sorularından başarılı olabilmenin en önemli sırrı okumaktır. Çünkü okumak kişiye okuduğunu anlamak yanında örendiğini anlamlandırabilme ve anlatabilme yetisi de kazandırmaktadır. TYT Türkçe sorularını kolaylıkla cevaplayabilmenin bir başka yolu da düzenli çalışmaktan geçmektedir. Öz disiplin sağlayabilen, sistemli çalışan öğrenciler sınavlarda stres yönetebilme becerisiyle daha başarılı olmaktadır.

Haberin Devamı

 TYT Türkçe Konuları Sırasıyla Nelerdir?

 TYT sınavı geneli 120 soru olarak hazırlanmıştır. 2022 yılı TYT 120 sorusunun 40’ı Türkçe, 40’ matematik ve diğerleri 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji, 5 Din, 5 Tarih, 5 Felsefe, 5 coğrafya sorusu olarak dağıtılmış bulunmaktadır. TYT Türkçe konuları Paragraf ve Dil bilgisi olarak iki ana başlık altında toplanmıştır ve şöyle;

Söz yorumu,

Sözcük anlamı,

Deyim ve Atasözü,

Cümle anlamı,

Cümle yorumu,

Paragrafta Anlatım tekniği,

Paragrafta konu- Ana düşünce,

Anlatım bozukluğu,

Paragraf yapısı,

Paragrafta yardımcı düşünce,

Ses bilgisi,

Yazım kuralları,

Noktalama işaretleri,

Sözcük türleri,

Sözcük yapısı,

Sözcük grupları.

Fiiller,

Cümle öğeleri,

Haberin Devamı

Cümle türleri olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Türkçe sorularının amacı, okuduğunu anlama ilk yarı, dil bilgisi konularının 2. Yarıyı oluşturduğu gözlemlenmektedir. 2022 TYT Türkçe soruları üstteki listede görüldüğü şekilde dağıtılmış bulunmaktadır. Öğrencilerin sınavda başarılı olabilmesi için, konuları ayrı ayrı inceleyerek öğrenmesi gerekmektedir. Türkçe dersinde öğrenilen konular arasından seçilen soruları sınıf derslerinde başarılı olanlar kolaylıkla cevaplayabilmektedir.

 TYT Sınavına Hazırlananlar İçin Önemli Konular

 TYT sınavına hazırlanan öğrencilerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de geçmiş sınav sorularını bularak faydalanabilmektir. Geçmiş sınav soruları her yıl değiştirilmektedir. Ancak soru konuları benzerlikler gösterdiğinden yararlanabilmek mümkündür.

Haberin Devamı

 TYT Türkçe sorularından başarılı olabilmenin bir diğer yolu da geçmiş sınav sorularını bularak çıkan sorular konusunda bilgi sahibi olmaktır. Öğrenciler YKS sınavının ilk basamağı olan TYT sınavı Türkçe dersi soru dağılımlarına özenle çalışarak kolaylıkla beklediği sonuca ulaşabilecektir. 120 sorudan oluşan sınavda 40 Türkçe sorularında ağırlıklı olarak anlam konuları sorulmaktadır. Geri kalan sorular arasında 8 – 10 dil bilgisi sorusunun cevabı istenmektedir. Dil bilgisi kuralları bilmenin önemi de ayrıca belirtilmiş olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!