YTÜ'lülerden kimyada birincilik

Güncelleme Tarihi:

YTÜlülerden kimyada birincilik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2017 02:22

Kimya alanında dünya çapında önemli kuruluşlar arasında yer alan IUPAC konferansında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bir ekip en iyi bilimsel çalışma ödülünü alarak birinci oldu. Ekip, “Yapılan bu çalışmanın prestijli bir ödülle taçlandırılması bizim için bir motivasyon kaynağı oldu” dedi.

Haberin Devamı

Dünya çapında kimya alanında  önemli kuruluşlar arasında yer alan uluslararası temel ve uygulamalı kimya birliği ‘International Union of Pure and Applied Chemistry’ (IUPAC) tarafından bu yıl 7’ncisi Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen ‘International IUPAC Congress on Green Chemistry’ konferansından Türk ekip birincilikle döndü. Kongrede Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ve araştırma grubu, dokuz sözlü sunum ve üç poster sunumuyla Türkiye’yi temsil etti. IUPAC kongrelerinde geleneksel hale gelen, özgünlüğü, bilime olan katkısı ve insanlığa sağlayacağı fayda göz önünde bulundurularak organize edilen kongrede sunulan en iyi çalışmanın seçildiği bölümde jüri üyesi olarak kimya alanında dünyada bilime yön veren isimler yer aldı. IUPAC Başkanı Prof. Dr. Natalia P. Tarasova, 2020’de IUPAC Başkanı olmak üzere seçilen Prof. Dr. Christopher Brett ve Nobel ödüllü bilim insanlarının çalışma ekiplerindeki akademisyenlerin olduğu 10 kişilik jüri tarafından yapılan değerlendirmede Gözde Özzeybek, Sezin Erarpat, Dotse Selali Chormey ve Prof. Dr. Sezgin Bakırdere’nin isimlerinin bulunduğu “Determination of Lead at Trace Levels in Mussel and Sea Water Samples Using Dispersive Liquid-Liquid Microextraction- Slotted Quartz Tube-Flame Atomic Absorption Spectrometry” başlıklı poster olarak sunulan çalışma en iyi bilimsel çalışma ödülünü almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

YTÜlülerden kimyada birincilik

MOTİVASYON KAYNAĞI OLDU
Ödül alan çalışmayla insan sağlığı açısından son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek kurşun elementinin deniz suyu ve midye örneklerinde çok düşük seviyelerde tayinlerine yönelik özgün bir analitik yöntem geliştirildiğini belirten araştırma ekibi, Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil ettikleri için gurur duyduklarını söyledi. Geliştirilen yöntemle, kurşun elementinin deniz suyu ve midyede olup olmadığı, milyon dolarlık cihazların yerine daha düşük bütçeli çalışmalarla görülebilecek. Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, “Türkiye’de bolca tüketilen midye örneklerinde çok eser seviyelerde bile bulunduğunda, geliştirilen yöntemle kurşun tayini yapılabilecek. Yediğimizin içerisinde bizi bekleyen tehlike var mı? Kurşun var mı? bakılabilecek. Bu çalışmanın prestijli bir ödülle taçlandırılması bizim için bir motivasyon kaynağı oldu” dedi. Ülke menfaatleri ve öncelikleri doğrultusunda çalışmalarına yön vereceklerini vurgulayan Prof. Dr. Bakırdere, daha azimli ve umutlu bir tutumla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Lisans dördüncü sınıfta boş vakitlerini laboratuvarda değerlendirdiklerini anlatan Gözde Özzeybek, bu ödülle hiçbir emeğin boşa gitmeyeceğini ve yapılan her iyi işin bir gün takdir göreceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!