Yol Üstündeki Semender Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Yol Üstündeki Semender Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 17:03

Türk edebiyatında yer alan şiir türü tarih boyunca oldukça fazla okuyucu kitlesine sahip olmuştur. Edebiyatımız şiir türünde eserler veren çok kıymetli yazarları bünyesinde barındırmaktadır. Şiir okumak kitap okumak kadar zevkli ve farklı bir etkinlik olarak görülmektedir. Yol Üstünde Semender eseri de şiir türünde yer alan önemli şiirlerden sadece bir tanesidir. Yol Üstünde Semender eseri kimindir, kim tarafından yazılmıştır, bu şiirin türü nedir, konusu nedir ve şiirin incelemesi nasıldır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Günümüzde de şiir okuyan bir kitle çevremizde mutlaka vardır. Hatta bu insanlar Türk edebiyatındaki önemli şiirlerin çok ilerisine giderek kendilerini bu konuda geliştirmiştir. Yol Üstünde Semender şiiri de detaylı olarak okunmuş ve bilinen şiirler arasındadır. Şiir okumak için ya da şiire merak salmak için illa edebiyat eğitimi almak şart değildir. Başka mesleklerde yer alan insanlar akşamları yorgunluklarını atmak ve mutlu oldukları için de şiir okumaya zaman ayırmaktadır. 

 Yol Üstünde Semender Şiiri Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Yol Üstünde Semender şiiri Ahmet Oktay isimli yazarımıza aittir. Bu şiir Ahmet Oktay tarafından kaleme dökülmüştür. Ahmet Oktay şair, gazeteci ve yazar kimliğine sahiptir. 21 Ocak 1933 tarihinde Ankara ilinde doğmuştur. 3 Mart 2016 senesinde de İstanbul ilinde vefat etmiştir. 1987 senesinde Yol Üstünde Semender şiirini yazarak bir kitapta toplamıştır. 

Haberin Devamı

 Yol Üstünde Semender Şiirinin Türü Nedir? 

 Yol Üstünde Semender şiirinin de yer aldığı ve Ahmet Oktay isimli yazarın şiir kitabına da Yol Üstünde Semender ismini verdiği bu kitap bir derleme bir söyleşi tadında şiir kitabıdır. Kitabın içerisinde Yol Üstünde Semender gibi konusu aynı olan birden fazla şiir vardır. Bu şiirlerin hepsinin türü antoloji yani seçki türüne özeldir. Antoloji ya da seçki yazınsal ürünlerden güzel parçaların seçilmesiyle meydana gelen ve çeşitli tekniklere göre düzenlenen yapıttır. 

 Yol Üstünde Semender Şiirinin Konusu 

 Yol Üstünde Semender şirinde yazar konu olarak intihar konusunu işlemiştir. Şiiri okuduğumuzda açık bir şekilde intihar konusunun işlendiğini anlamaktayız. Şairler şiirlerinde güzellik, sevgi, aşk, doğa gibi soyut konuları işleyebilirken toplumsal gerçeklik, siyaset gibi somut konuları da işleyebilir. Bu durum şairin şiir türündeki tercihlerine bağlı olarak değişmektedir. Hatta Yol Üstünde Semender şiiri şu sözlerle başlamaktadır: 

 İntiharla bir söyleşi bu kitap

 Edemediğim ve edebileceğim intiharlarla

 Her insan aklında en az bir kez öldürür kendini

 Çünkü biliniyor artık

Haberin Devamı

 Tek içgüdü değil yaşamak içgüdüsü 

 Yol Üstünde Semender Şiiri İncelemesi 

 Yol Üstünde Semender şiirinin incelenmesine geçmeden önce bir şiirin nasıl incelendiğini bilmek gereklidir. Şiir iki şekilde incelenmektedir. Birincisi biçim yani yapı özellikleri bakımından ikincisi de içerik özellikleri bakımından şiirler incelenmektedir. 

 Bu incelemenin belirli aşamaları vardır. Şiirin nazım biçimi, nazım birimi, ölçüsü ve ahenk unsurları bize biçim yapı özelliklerinin neler olduğunu göstermektedir. Şirin konusu, teması, iletisi, dili, üslubu, söz sanatı, zihniyeti, geleneği ve şair arasındaki bağlantısı gibi bilgileri de bize şirin içerik özelliklerinin neler olduğunu vermektedir. 

Haberin Devamı

 Yol Üstünde Semender Şiirinin İncelenmesi ise bu bilgilere göre şu şekildedir: 

Nazım Biçimi: Serbest nazım 

Nazım Birimi: Dize 

Şiirin Ölçüsü: Serbest ölçü 

Ahenk Unsuru: Kafiye ve redif 

Konusu: İlk satırlarda şairin etmek istediği fakat edemediği intiharlar anlatılmaktadır. Şiirlerde konu incelenirken birimler tek tek ele alınmaktadır. Sonraki satırlarda ise şair diğer insanların da intiharla ilgili akıllarından geçenleri söze dökmüştür. Sonraki satırlarda intiharla ilgili sorulan sorulara yer vermiştir. Şiiri ise intiharla ilgili bir sonuca varan sözlerle sonlandırmıştır. 

Teması: İntihar

 İleti: İnsanların intiharla ilgili ne düşündüklerini anlatmaya çalışmıştır.

Haberin Devamı

 Dil: Açık, anlaşılır, sade ve nettir. Şair bu şiirde sanki kendisiyle konuşur gibi yazmıştır. 

Söz Sanatı: Söz sanatına bu şiirde yer verilmemiştir. Bunun nedeni ise konuşma tadında yazılmasıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!