YÖK’ten yeni düzenleme… Meslek erbapları ‘akademisyen’ olabilecek

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten yeni düzenleme… Meslek erbapları ‘akademisyen’ olabilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 12:01

YÖK'ün yeni düzenlemesine göre mesleki yeterliliğe sahip kişiler, öğretim elemanı bulmada zorluk çekilen alanlarda atanabilecek. Alanlar ve temel nitelikler açıklanacak yönetmelikle netlik kazanacak. Merkezi sınav yani ALES ve yabancı dil şartı aranmayacak. Ancak üniversitelerin yapacağı alan sınavları devam edecek.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim elemanı temininde güçlük çekilen alanlardaki açığı kapatmak için yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre mesleki yeterliliğe sahip profesyoneller de aşçılık gibi beceri gerektiren alanlarda öğretim elemanı kadrolarına atanabilecek. YÖK, bunun için merkezi sınav yani ALES ve yabancı dil şartı da aranmayacağını duyurdu. Ancak üniversitelerin yapacağı alan sınavları devam edecek. Düzenlemenin yer aldığı yönetmelikse önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. Yönetmelikte alanlar ve aranan temel yeterlilikler paylaşılacak.

‘YÖNETMELİK İLGİLİ MAKAMA SUNULDU’
YÖK’ten yapılan açıklamada, düzenlemede uzun yıllardır endüstri tarafından akademiden talep edilen hususların da dikkate alındığı belirtilerek, özetle “Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atanacakların asgari niteliklerini arayacak hükümlerin yönetmelikte yer alması amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlandı. 31 Ekim itibariyle konuya ilişkin çalışma tamamlanmış olup yayınlanması için yetkili makama sunulmuştur” denildi.

Haberin Devamı

YOK OLMA TEHLİKESİNDEKİ MESLEKLERİN USTALARI AKADEMİDE

YÖK'ten yapılan bilgilendirmede, Anadolu'da yok olma tehlikesinde olan mesleklerin ustalarının da akademisyen olabileceği belirtilerek, şu örnekler verildi:     

"Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde ilan edilen bir öğretim görevlisi kadrosuna hem bu alandan mezun, merkezi sınav ve yabancı dil puanlarına sahip olanlar hem de mesleğinde temayüz etmiş ancak bu sınava girmemiş olanlar başvuru yapabilecek. Üniversitenin yapacağı sınavda başarılı olan aday, öğretim görevlisi kadrosuna atanacak. Fakat bu alanda yetkin usta bir aşçının birikimi ve yetkinliğinden öğretim görevlisi olarak yararlanılması söz konusu ise bu kişi için sayısal bilgi ve becerilerin sorgulandığı ALES ve yabancı dil sınavına girme zorunluluğu aranmayacak. Aynı şekilde atçılık ve antrenörlüğü programında tecrübesinden yararlanılmak istenilen bir kişiyi ALES ve yabancı dil sınavlarına girmeye zorlamak, bu yetkinliklerden yararlanılamaması anlamına geliyordu."     

Haberin Devamı

         Değişikliğin ülkenin ihtiyaç ve gerçekleri ile Avrupa Yükseköğretim Alanı süreçleriyle de uyumlu olduğu vurgulanan açıklamada, ilgili alanların, endüstri talepleri ve görüşleri dikkate alınarak YÖK tarafından belirleneceği duyuruldu.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!