YÖK'ten genç araştırmacılara yabancı dil desteği

Güncelleme Tarihi:

YÖKten genç araştırmacılara yabancı dil desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 12:58

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yabancı dilde akademik yazma becerisini geliştirmek isteyen doktoralı araştırmacılar için Yabancı Dilde Bilimsel Metin Yazma Programı’nı hayata geçirecek.

Haberin Devamı

Türkiye'deki üniversitelerde kaliteli ve kapsamlı yayınlar yapıldığını ve bu yayınların, uluslararası görünürlüğünün hak edilen düzeye gelmesi gerektiğini belirten YÖK Başkanı Erol Özvar, şunları söyledi:

"Bugün dünyada bilimin dili ağırlıklı olarak İngilizce. Dolayısıyla, bilimsel dergilerin büyük bir kısmı İngilizce yayınlanıyor ve dili İngilizce olan makalelere daha fazla atıf yapılıyor. Türkiye'de bilimsel üretimimizi daha görünür kılmanın yolu büyük ölçüde bilimsel yayınlarımızın bu dergilerde yayımlanmasından geçiyor. Bunun için de akademisyenlerimizin yabancı dilde yazma becerilerinin geliştirilmesi önem arz ediyor. Yeni projemiz bu açıdan çok çok önemli. Önümüzdeki yıllarda hem katılımcı sayısını artırmayı hem de projenin içeriğini daha da zenginleştirmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

200 AKADEMİSYEN FAYDALANACAK
Program kapsamındaki eğitimlerin, eğitim dili yüzde yüz İngilizce olan ve akademik İngilizce konusunda deneyimli ODTÜ tarafından çevrim içi verileceğini söyleyen Özvar, bu yıl, program kapsamındaki eğitimlerden gerekli şartlara sahip toplam 200 akademisyenin faydalanabileceğini belirtti.

Programa katılmak için doktora derecesine sahip olmak gerekiyor. Ayrıca Mayıs 2019'dan itibaren, son üç yıl içinde YÖKDİL, YDS, E-YDS veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından en az 70 puan aldığını belgelendirme, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenen 20 devlet üniversitesinden birinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya doktor öğretim üyesi kadrosunda çalışma şartları da aranacak.

EĞİTİM 90 SAAT SÜRECEK
YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre programın detayları şöyle:

* Eğitimleri 2022-2023 eğitim öğretim yılının güz döneminde başlayacak programın ilk aşamasında, YÖK tarafından belirlenen kontenjan çerçevesinde, yeterli dil puanına sahip kursiyer adaylarının listelerinin ilgili üniversiteler tarafından belirlenerek YÖK’e iletmesi gerekiyor.

* Yapılan incelemeler neticesinde kurs için uygun bulunan adaylar ikinci aşamada, ODTÜ tarafından gerçekleştirilecek çevrimiçi bir seviye belirleme sınavına alınacak ve adayların hedef becerilerdeki seviyeleri belirlenecek. 

Haberin Devamı

* Eğitimi alması uygun bulunan kursiyerlerin eğitimin gereklerini yerine getirmelerini ve eğitimden en üst derecede fayda alabilmelerini sağlamak amacıyla eğitim süresince devam durumu, verilen sunum/yazma ödevlerinin yapılması gibi performans kriterleri eğitimi verecek kurum ile YÖK tarafından takip edilecek. Çevrimiçi olarak verilecek olan eğitimin süresi 90 saat olarak planlandı.

BAKMADAN GEÇME!