YÖK'ten 'engelsiz üniversitelere' dikkat uyarısı

Güncelleme Tarihi:

YÖKten engelsiz üniversitelere dikkat uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 13:14

YÖK'ten, engelli öğrencilerin YKS tercihlerini yaparken mekanda, sosyokültürel faaliyetlerde ve eğitimde erişilebilirlik konularında öne çıkan üniversiteleri takip etmeleri önerisi geldi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "Bütün üniversitelerin tüm programlarının engelli öğrenciler için erişilebilir olması için gayret sarf ediyoruz ancak henüz tüm yükseköğretim kurumlarında yapısal ve içeriksel erişilebilirlik sağlanamadı. Dolayısıyla engelli öğrencilerin, tercihlerini yaparken ilgili üniversiteler ve programları hakkında güncel bilgileri takip etmeleri yararlı olur" dedi.   

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), engelli öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerini yaparken mekanda, sosyokültürel faaliyetlerde ve eğitimde erişilebilirlik konularında öne çıkan üniversiteleri takip etmeleri önerisi yapıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç önderliğinde başlatılan çalışma kapsamında, YÖK'te 'engelsiz üniversiteler' için son iki yıldır 'engelsiz erişim' ve 'engelsiz eğitim' konularında faaliyetler yürütülüyor.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenciler Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK'ün bu çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, farklı kategorilerde engelliler için yükseköğretimi erişilebilir kılan üniversitelere mayıs ayında 'engelsiz üniversite bayrakları' ve 'engelsiz program nişanları' verildiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Engelsiz erişim temasıyla 'herkes için tasarım' konusunda çalışma yaptıklarını, ayrıca Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığının da takip ettiği 'mekan erişilebilirliği' konusunu ele aldıklarını belirten Tufan, yükseköğretim programlarının farklı engel grupları için erişilebilir kılınmasının önemine işaret etti.

Tufan, engelsiz üniversite ödüllerinin, mekanda, sosyokültürel faaliyetlerde ve eğitimde erişilebilirliği kapsayan üç alanda verildiğine değinerek, "Ödüller, bu üniversitelerin tamamen engelsiz olduğu anlamına gelmiyor ancak belli kriterlere göre üniversitenin engelsiz olmak için çaba sarf ettiği ve düzenlemeler yaptığını gösteriyor" dedi.

TERCİHTEN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİ?
"Üniversitelerdeki tüm programların, engelli öğrenciler için erişilebilir olması amacıyla çalıştıklarını ancak tüm yükseköğretim kurumlarında yapısal ve içeriksel erişilebilirliğin henüz sağlanamadığını" söyleyen Tufan, şu uyarılarda bulundu:
"Bedensel ve zihinsel engel gruplarındaki farklı engelliler için güzel sanatlar, mühendislik, tıp, temel bilimler, uygulamalı bilimler gibi değişik alanların erişilebilir kılınması farklı yöntemlerle olacak. Dolayısıyla engelli öğrencilerin, tercihlerini yaparken ilgili üniversiteler ve programları hakkında güncel bilgileri takip etmeleri yararlı olur."

Haberin Devamı

Tufan, üniversitelere, engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar sonucunda, 'mekanda erişilebilirlik', 'sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik' ve 'eğitimde erişilebilirlik' alanlarında bayrak ödülleri verildiğine değindi.

FARKLI KAMPÜS, FAKÜLTE VE YERLEŞKELERİNİ ENGELLİLER İÇİN ÇEŞİTLİ FİZİKİ DÜZENLEMELERLE ERİŞİLEBİLİR KILAN 'MEKANDA ERİŞİLEBİLİRLİK' ÖDÜLLÜ (TURUNCU BAYRAKLI) ÜNİVERSİTELER:
Aksaray Üniversitesi Merkez Kampüsü,
Altınbaş Üniversitesi Bakırköy Kampüsü,
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu,
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Osmaneli Meslek Yüksekokulu,
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi,
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi,
Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
İstinye Üniversitesi Kampüs Topkapı Yerleşkesi,
İzmir Bakırçay Üniversitesi Seyrek Yerleşkesi,
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar, Mühendislik ve Mimarlık, Orman, Tıp ve Ziraat Fakülteleri ile Pazarcık Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu,
Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat, Eğitim, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mühendislik Fakülteleri ile Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü,
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zihni Derin Yerleşkesi,
Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, İşletme, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri ile Meslek, Yabancı Diller ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulları,
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi

Haberin Devamı

ENGELLİLER İÇİN SOSYOKÜLTÜREL FAALİYETLER YAPAN VEYA SOSYOKÜLTÜREL FAALİYETLERİNİ ERİŞİLEBİLİR KILAN 'SOSYOKÜLTÜREL FAALİYETLERDE ERİŞİLEBİLİRLİK' ÖDÜLLÜ (MAVİ BAYRAKLI) ÜNİVERSİTELER:
Anadolu Üniversitesi İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakülteleri,
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs ile Eğitim Fakültesi,
Dicle Üniversitesi Merkez Kampüs

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKLARININ NİTELİKLİ OLARAK GERÇEKLEŞMESİ İÇİN VERİLEN EĞİTİMLERİN ÇEŞİTLİ AŞAMALARINDA BELLİ BİR DÜZEYDE DESTEKLEYİCİ BİLGİ, BELGE, DERS ARAÇ VE GEREÇLERİNİ SAĞLAYAN, 'EĞİTİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK' ÖDÜLLÜ (YEŞİL BAYRAKLI) ÜNİVERSİTELER:
Anadolu Üniversitesi İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakülteleri,
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi,
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi,
Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu,
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi,
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi,
Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, İşletme, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri ile Meslek, Yabancı Diller ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulları

 

Haberin Devamı

ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI" ALAN ÜNİVERSİTELER
Zeliha Koçak Tufan, farklı programlarını değişik engel gruplarına erişilebilir kılmaya gayret gösteren üniversitelere de belli kriterlere göre 'engelsiz program nişanları' verildiğini anlattı.

'ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI'NA SAHİP ÜNİVERSİTELER VE İLGİLİ ENGEL GRUPLARI:
Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, Yapı Ressamlığı ve Bilgisayar Operatörlüğü programları (işitme engelliler alanında),
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Öğretmenliği Programı (görme engelliler alanında),
Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı (zihinsel engelliler alanında)

Haberin Devamı

Tufan, 'engelsiz üniversite bayrakları' alamayan ancak başarılı çalışmalar yapan üniversitelerin aday olarak belirlendiğini belirterek, engelli öğrencilerin tercihlerini yaparken bu üniversitelerin çalışmalarıyla ilgili bilgileri de göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!