YKS’de yerleştirme rekoru! Kontenjanların yüzde 99’u doldu

Güncelleme Tarihi:

YKS’de yerleştirme rekoru Kontenjanların yüzde 99’u doldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 07:00

Milyonlarca adayın merakla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı, 850 bin aday üniversitelere yerleşti. Yüzde 99 ile YKS tarihinin doluluk oranı en yüksek yerleştirme rekoru kırıldı. Boş kontenjan sayısı 13 bin oldu.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı  (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı.  Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen bilgilere göre; yerleştirme sürecinde  puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından 850 bini üniversitelere yerleşti. Yükseköğretim kurumlarının kontenjanlarının yüzde 99’u doldu. Boş kalan kontenjan sayısı  13 bine kadar düştü. Geçen yıl boş kontenjan sayısı 164 bindi.

ÖSYM tarafından 18-19 Haziran’da uygulanan YKS sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, YKS tercihlerini 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında yapmıştı.  Adaylar yerleştirme sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet öğrenebiliyor. Ayrıca adayların adreslerine Yerleştirme Sonuç Belgesi gönderilmeyecek.

Haberin Devamı

ADAYLARIN YÜZDE 45’i İLK TERCİHİNE YERLEŞTİ
ÖSYM’den paylaşılan verilere göre adayların yüzde 44,99’u ilk üç tercihinden birine yerleşti. Yüzde 21,68 birinci, yüzde 13,26 ikinci ve 10,05 de üçüncü tercihine yerleşti.

AÇIKÖĞRETİMDE DOLULUK YÜZDE 100
YKS yerleştirme sonuçlarına göre örgün yüksek öğretim programları kontenjanlarının doluluk oranı yüzde 98,09 olarak belirlendi. 867 bin 224 toplam kontenjanın 850 bin 631’i doldu. Bunun  469 bin 37’sini oluşturan  lisans kontenjanın 453 bin 927’si (yüzde 96,78) doldu. 398 bin 187 önlisans kontenjanının 396 bin 704’ü (yüzde 99,63) doldu.  Açıköğretim programlarının kontenjan doluluk oranı ise yüze 100’ü buldu. YÖK’ten yapılan açıklamada 13 bin boş kontenjan kaldığı belirtilirken ÖSYM açıklamasında boş kontenjan sayısının yaklaşık 17 bin olduğu göze çarpıyor. İki kurumun verileri arasındaki bu fark birinde KKTC üniversitelerinin hesaba katılmamasından kaynaklanıyor.

BİLGİSAYARLA İLGİLİ HER BÖLÜM TERCİH EDİLMİŞ
Eğitimci Onur Soğuk bu yılın verilerini tarihin doluluk oranı en yüksek yerleştirmesi olarak tanımladı. “Her yer hınca hınç dolmuş. Mezuna kalmak istemeyen herkes tercih yapmış” diyen Soğuk şöyle konuştu: “ Bu da bize ekonomik nedenlerle  vakıf üniversiteleri tercih etmeyecek gibi sözlerinin ne kadar boş olduğunu gösterdi. En çok dikkatimi çeken nokta bilgisayar ve yazılımla alakası olan, 2 ve 4 yıllık fark etmeden tüm bölümlerin çok üst seviyede tercih edilmesi oldu. Bilgisayarla ilgili her bölüm en çok tercih edilen yerler arasında yer almış. Bu da tıp fakülteleri ve sağlık bölümlerine yansımış. Bu yıl tıp fakültelerinin sıralamalarının en düşük seviyeye düştüğünü görüyoruz. Devlet üniversitelerinde 30 bin civarına kadar düşmüş. Tercih yapan öğrencilerinin bilgisayar bölümlerine kayması da tıp isteyen adayların önünü açtı. Bir de tabii  hem pandemi hem de özellikle doktorların maruz kaldığı şiddet olaylarının da öğrenci tercihlerinde etkisi var. “

Haberin Devamı

850 BİN ADAY YERLEŞTİ
Attıkları adımların meyvesini verdiğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarının kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğunu söyledi. KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarının boş kontenjanlarının geçen yıl 164 bin civarında olduğunu, bu yıl bu sayının 13 bine kadar düştüğünü belirten Özvar, “Bugün YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte daha net bir biçimde görmekteyiz ki YKS’ye başvuran aday sayılarındaki artışın akabinde yerleşen sayılarında da artış söz konusudur. Geçen yıl açıköğretim hariç toplam yerleşen aday sayısı 690 bin civarında iken bu sayı bu yıl 850 bin civarında gerçekleşmiştir. Ayrıca, KKTC üniversiteleri hariç geçen yıl 164 bin civarında kontenjan boş kalmışken bu sayı bu yıl 13 bine düşmüştür. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, kontenjanlarımızın yüzde 99’unun dolmuş olması sevindiricidir. Bu veriler, rasyonel bir planlama yapılması durumunda, arz ve talep arasında sağlıklı bir dengenin kurulmasının mümkün olduğunu gösteriyor“ dedi.

 

Haberin Devamı

ADAY SAYISI YÜZDE 24 ARTTI
Özvar, YKS’de baraj puanı uygulamasını sonlandırılmasıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Bu karar ile adaylarımızın üzerinde baraj kaygısı ve baskısı olmadan YKS’ye odaklanma imkânı oluştu. Barajın kaldırılması kararının ardından üniversite sınavına girmek için başvuran aday sayısı bir önceki yıla göre yüzde 24 artı. Başvuranların sayısındaki artış, kararımızın ne kadar isabetli olduğunun somut bir göstergesidir.

Dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği zorlu pandemi süreci sonrasında, yerleşen adayların sayısının artmasının olumlu sonuçları olacağına canı gönülden inanıyorum. Yükseköğretime katılmanın eğitim almak ya da meslek sahibi olmanın ötesinde kazanımları bulunmaktadır. Bu minvalde seçkinci bir yükseköğretim anlayışından toplumun her kesimi için kapsayıcı, erişilebilir ve çoğulcu bir yükseköğretim anlayışına geçmenin önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin yükseköğretime erişimlerinin artmasını sevindirici bir haber olarak değerlendiriyorum.”

 

Haberin Devamı

KAYITLAR 22 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
Açıklanan sonuçlara göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22 - 26 Ağustos tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22 - 24 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar ise üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

TIP GERİLEDİ, HUKUK YÜKSELDİ
Cihan Yeşilyurt - Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü: “Sonuçların ardından yaptığımız ilk kontrollerde Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi sağlık alanlarının en popüler bölümlerinde gerileme olduğu göze çarpıyor. Buna karşın bilgisayar ve yazılım ile ilgili alanlarda ise sıralamaların yükseldiğini görüyoruz. İlk 5000 ile alan tıplarda 300-500 arası gerileme varken 15-20 bin ile alan tıp sıralamalarında 4-5 binlik gerilemeler olduğunu tespit ettik. Geçen sene 72 binle kapatan hukuk fakültesi bu sene 55-60 binlerle kapatmış gibi duruyor. Bu anlamda hukuk fakültelerinde sıralamalar 10-15 bin gibi yükselme göstermiş olurken tıp sıralamalarında 5-6 binlik gerileme gösteren bölümler var. Bu da geriye doğru Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi bölümlerin daha da gerilemesine sebep verdi.“

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLAR OKULLARINI SEÇTİ

TEK TERCİHİM İTÜ BİLGİSAYAR
* Bahadır Selim Bakla (AYT sayısalda Türkiye birincisi ve TYT Türkiye ikincisi): Tek tercihimi İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden yana kullandım.

HEDEFİM ÇİFT ANADAL
* Zeynep Dila Kuyucu (TYT ve YDT’de İngilizce Türkiye birincisi): Sabancı Üniversitesi’ne yüzde 100 burslu olarak yerleştim. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde okuyacağım. Önümüzdeki yıl Bilgisayar Mühendisliği ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümlerinde çift anadal yapmayı düşünüyorum.

BURSUM TIP EĞİTİMİNE
* Yusuf Erdoğan (AYT Sözel’de Türkiye birincisi): Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyorum. Sınava Kredi Yurtlar Kurumu’nun YKS’de ilk 100’e girenler için verdiği 2 bin 550 lira burs için girmiştim. Bursumu tıp eğitimimde kullanacağım.

HAYAL ETTİĞİM YERDEYİM
* Selin Aşıkiraz (AYT eşit ağırlıkta Türkiye birincisi): Tek tercih yaptım, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü. Hayal ettiğim üniversiteye yerleşmenin sevincini yaşıyorum. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!