YDS bugün yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

YDS bugün yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 10:19

ÖSYM, bu yıldan itibaren yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek amacıyla uyguladığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı’nı (YDS) bugün yapıyor. Sınava 330 bin 796 aday başvurdu.

Haberin Devamı

Ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik uyarınca, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme sınavlarını YDS adı altında tek bir sınavda toplandı.

KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleriyle ÜDS ve KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav ve yerleştirme işlemlerine katılacak adaylar, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için YDS’ye girecek.
Sınava 330 bin 796 aday başvurdu. YDS, 41 il merkeziyle Lefkoşa ve Bişkek’te yapılacak. Sınavda, adaylara 80 soru yöneltilecek. Saat 09.30’da başlayan sınav, 150 dakika sürecek.
YDS ilkbahar dönemi sınavı, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunancadan yapılacak. Sonbahar dönemi sınavı ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılacak.

Haberin Devamı

Adaylar aynı dönemde yalnız bir yabancı dilden sınava girebilecek.

Sınavda, Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinde çoktan seçmeli sorulardan oluşan test uygulanacak. Diğer dillerde yabancı dilden Türkçe’ye ve Türkçe’den yabancı dile çeviri şeklinde adaylara açık uçlu soru yöneltilecek. Çeviri için 150-200 sözcükten oluşan metinlerden yararlanılacak.

KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak

6-7 Temmuz’da yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik) ve daha sonraki yıllarda lisans düzeyinde yapılacak KPSS’lerde Yabancı Dil Testi yer almayacak.
Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak.
KPSS’de yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı’na girmeleri zorunlu olacak.
2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı’na katılmayan veya bu sınava Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde katılmayan adayların, 2013 yılında yapılacak KPSS’de yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacak.

Haberin Devamı

KPDS’ye yapılan atıflar YDS’ye yapılmış sayılacak

İlgili mevzuatlarda KPDS’ye yapılan atıflar YDS’ye yapılmış sayılacak. İlgili mevzuat gereği, lisansüstü eğitim, denklik, atanma işlemleri ile doçent adayları, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekecek.
YDS ilkbahar döneminde alınacak puanlar, sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak. Sınavın geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacak. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!