Yazılı Savunma Nasıl Ve Ne Zaman Verilir? Yazılı Savunma Dilekçesi Ve Örneği (İş Yeri Ve Okul)

Güncelleme Tarihi:

Yazılı Savunma Nasıl Ve Ne Zaman Verilir Yazılı Savunma Dilekçesi Ve Örneği (İş Yeri Ve Okul)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 18:22

Yazılı savunma, işveren tarafından tutanak tutulmasının ardından personelin iddialara karşı cevap niteliğinde hazırladığı bir savunmadır. İş hayatında veya eğitim hayatında yaşanabilen bazı olumsuz durumların sonucunda savunma hazırlanması gerekli olabilmektedir. Etkili bir savunma hazırlamak için, yazılı savunmanın doğru bir şekilde yazılması gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 Yazılı savunmanın istenilen etkiyi oluşturabilmesi için, doğru bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Savunmanın hazırlanması için, tercih edeceğiniz kağıt ve kalemin doğru seçilmesi de oldukça önemlidir. 

 Yazılı Savunma Nasıl ve Ne Zaman Verilir? 

 Yazılı savunma hazırlanırken olayların doğru ve en ince ayrıntısına kadar anlatılması gerekmektedir. Savunma yazımının sonucunda kişinin kuruma devam etmesi veya kurumdan ayrılması gibi sonuçlar oluşabilmektedir. Savunma yazmak için öncelikli olarak boş bir A4 kağıdı alınması gerekmektedir. Savunmanızı çizgili veya kareli bir kağıda yazmamanız doğru olacaktır. 

 Yazılı savunmanızı kendi el yazınızla hazırlayabileceğiniz gibi, bilgisayarda hazırlayarak çıktı alabilmeniz de mümkün olmaktadır. Savunmanızı yazmaya başlamadan önce kağıdın sağ üst köşesine savunma hazırladığınız tarihi yazmanız gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 Savunmanızı yazmaya başlarken ilk olarak savunmanın hitap edileceği kurumu yazmanız gerekmektedir. Örneğin, ABC Firması Personel İşleri Müdürlüğüne şeklinde bir başlama cümlesi seçilmelidir. Çalıştığınız firmada veya şirkette personel işleri müdürlüğüne hitaben savunma dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. 

 Yaklaşık olarak iki satır bir boşluk bırakıldıktan sonra cümleye savunmanın istenildiği tarihin belirtilmesi gerekmektedir. 11.11.11 Tarihli savunma isteğinize istinaden şeklinde cümleye başladıktan sonra olayın ayrıntılı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Savunmanızı hazırlarken cümlelerinizi madde madde yazabileceğiniz gibi, paragraflar halinde yazabilmeniz de mümkün olmaktadır. 

 Yazılı savunmanın talep edilen süre içerisinde hazırlanması ve teslim edilmesi gerekmektedir. Savunma dilekçesinin hazırlanması için verilen sürenin ise size bildirilmesi gerekmektedir. Sizden istenilen savunma dilekçesini belirlenen süre içerisinde teslim etmemeniz durumunda ise savunma hakkınızdan feragat etmeniz anlamına gelmektedir. 

 Yazılı savunma dilekçesi, yaşanılan bir tartışma, işe geç kalma, yöneticinin şikayet etmesi veya fiziki bir eyleme girişmesi gibi durumlarda yazılma gereken bir dilekçe olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Yazılı Savunma Dilekçesi ve Örneği (İş Yeri ve Okul) 

 Yazılı savunma dilekçesini yazarken olayları sade ve açık bir dil kullanarak anlatmak gerekmektedir. Cümlelerin açık ve anlaşılır olması oldukça önemlidir, kısa cümlelerin kullanılmasında ise bir sorun bulunmamaktadır. Hazırladığınız savunmaya görsel unsurlar eklemeniz de mümkün olmaktadır. Delil olarak görsel unsurlar kullanmak istediğiniz takdir de ise bunu belirtmeniz ve bir klasör içerisinde teslim etmeniz gerekmektedir. 

 Yazılı savunmanızı açık ve net bir şekilde yazdıktan sonra bir alt satıra inilmesi ve bilgilerinize sunarım. Şeklinde savunmanın sonlandırılması gerekmektedir. Sağ alt köşeye ise isim ve soy isim yazıldıktan sonra ise altında imzanızı atmanız gerekmektedir. Savunmanızı hazırladıktan sonra teslim etmeden önce bir yedeğini de kendinize almanız tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

  Müdüre bir savunma dilekçesi yazılması gereken durumlarda ise öncelikli olarak sizden dilekçe yazılmanızın talep edilmesi gerekmektedir. Bir iş yerinde olumsuz bir durum yaşanması durumunda kendiniz savunma dilekçesi hazırlayarak teslim edemezsiniz. Öncelikli olarak sizden savunma dilekçesi yazmanız talep edilmelidir. Savunma dilekçesinin aynı zamanda ceza hukukunda en yaygın kullanılmakta olan dilekçe örneği olduğu söylenebilir. 

 Savunma yazısı hazırlanırken; işverenin adı, savunmayı talep eden kişi, savunması talep edilen işçinin adı ve soyadı, çalıştığı pozisyon ve savunma isteminin tebliğ tarihi belirtilmelidir. Savunma dilekçesinin hazırlanması için, savunma verme süresinde hazırlanması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 Savunma yazmanız istenilen bir durumda olaya ek olarak ekleyebileceğiniz kanıtlar ve deliller olması durumunda savunmanızda belirterek dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Savunma dilekçesi iş yerinden veya okulunuzdan hazırlamanız talep edildiği durumlarda hazırlanmalıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!